Reportaj
Vânătoare de oameni în puterea nopţii – VIDEO & GALERIE FOTO
Trei poliţişti locali au fost noaptea trecută pe urmele unor oameni. Dar nu a unor orice fel de oameni, ci a celor care au cerul ca tavan, iluziile ca speranţe şi un colţ de pâine de la gunoi drept cină. Date fiind temperaturile extrem de scăzute din miez de iarnă, Poliţia Locală a început să caute oamenii fără adăpost prin oraş pentru ca noaptea de 9 spre 10 ianuarie să nu fie ultima din viaţa lor.

vanatoare de oameni in puterea noptii la Botosani

Vasilică e pregătit de minus 30 de grade

Agenţilor nu le-a fost tocmai uşor fiindcă boschetarii, în ciuda gerului muşcător, preferă să moară de frig, dar să fie liberi şi nu supuşi unor reguli minimale dintr-un centru de noapte. „Nu, merg. Nu! Poa’ să vină şi minus 30 de grade, nu merg!” repetă cu obstinaţie Vasilică Pintilie. La 46 de ani, după ce a avut un apartament pe Aleea Nucului din oraş, a ajuns să doarmă într-o fostă… discotecă. S-a refugiat în ceea ce cândva a fost clubul din Parcul Mihai Eminescu, de lângă ştrand. Locul pare unul desprins din filmele cu ghetouri americane. Câini, gunoaie până la genunchi, geamuri sparte, iar undeva mai la dos, ferit de o perdea care ţin loc de uşă la „apartament”, locuieşte Vasile. Vasilica Pintilie boschetar Botosani  O masă cu nişte linguri şi furculiţe, unde singurul aliment este constituit din nişte castraveţi muraţi, joacă rol de bucătărie. Patru canapele au fost împreunate şi transformate într-un pat, de unde, pitit sub un strat gros de plăpumi stă pitit Vasilică. Nu pare impresionat de vizita poliţiştilor locali, nici nu se dă jos din… „pat”, stă doar în fund şi, fără nici o explicaţie, refuză orice invitaţie la Centrul de Noapte al Primăriei Botoşani. Până iarna trecută a stat cu tatăl său, care însă a vândut apartamentul şi a plecat la ţară. Acolo lui nu-i place, iar navetă nu vrea să facă, aşa că referă să fie în continuare orăşean get-beget, fie şi din categoria boschetarilor. Are buletin, chiar şi portofel, dar mai înainte de toate… căldură: „Credeţi că eu dorm noaptea? Stau aşa şi mă gândesc…” îi linişteşte Vasilică Pintilie pe poliţiştii locali care încearcă să îl convingă să se lase dus într-un loc cald deoarece somnul i-ar putea fi fatal. „Nu vreau să merg. Am două luni de când stau aici, înainte stăteam mai mult pe la părinţi dar tata a vândut apartamentul şi s-a dus la ţară, a cumpărat casă acolo. Şi eu am rămas aici, că mă duc, vin, mă duc, vin, nu sunt învăţat la ţară. Am lucrat înainte la o societate”, povesteşte Vasilică Pintilie.


"Mergeţi acasă dv. dacă vă este frig, vă rog frumos"

Într-un final agenţii renunţă şi pornesc prin zăpadă, pe la fostele sere ale municipalităţii. Undeva, la marginea unei structuri dezafectate, între câţiva stâlpi, un acoperiş şi nici un perete îşi petrece noaptea Ion Brâuşor. Pare să fi îmbrăcat toate hainele care le-a găsit: „Ce… eu mă îmbrac în fiecare zi? Eu mă îmbrac o dată şi gata”, spune Ion Brâuşor. Este născut în 1959, însă asta aflăm de la Poliţia Locală, care îl are de mult în evidenţe pe „Ionică” fiindcă omul este şi la propriu, şi la figurat, obosit rău de viaţă. Ion Brausor boschetar Botosani  „Am 600, 600 de milioane de ani pe Terra”, răspunde Ionică atunci când este întrebat câţi ani are. Un nailon mai gros a devenit pătură pentru el, iar pe sârmă sunt puse parcă la uscat zeci de pungi pline cu tot felul de lucruri. La câţiva metri un câine deranjat de venirea atâtor oaspeţi latră ca turbat. „Acum vin de la spital şi de acolo am venit aici. Nu vreau să merg acolo (n.r. Centru Social), nu îmi place, stau aici. Cu ce mă încălzesc? Cu nimic. Acolo nu-i mai bine. Nu merg nicăieri, mă duc să îmi iau pâine şi apă şi vin aici înapoi, nu mă duc la centru”, transmite Ion Brâuşor. La momentul în care poliţiştii localii i-au explicat în noaptea aduce temperaturi de -20 de grade, bărbatul le-a replicat sec: „Mergeţi acasă dv. dacă vă este frig, vă rog frumos. Eu acolo nu mă duc, stau aici. Dacă vroiam mă duceam eu singur”. Vreun sfert de oră durează parlamentările şi eforturile a trei agenţi de a-l convinge să-şi abandoneze „casa”. „Hai măi Ionică, mergi şi dormi la cald, îţi dau acolo ceva de mâncare şi mâine dimineaţă te întorci aici dacă vrei”, îi spune un poliţist local. Brâuşor pare pus pe poante: „Păi mai e o oră şi e gata, dimineaţă”, după care se alătură agenţilor, cărora după câţiva paşi le aruncă: „eu merg să-mi cumpăr o pâine”.


Oamenii străzii ajung în... tabără

Într-un final, cu o ambulanţă, Ionică ajunge la Administraţia Taberelor de lângă Pompierie unde s-au amenajat peste 20 de paturi tocmai pentru oameni ai străzii. Sunt două camere, dintre care una este însă goală, iar în cealaltă, din şase paturi mai este exact unul liber. Ion Brâuşor se opreşte stingher lângă oglindă şi nu se dă intrat. „E mai bine aici”, îi spune unul de-al său, ridicat de pe un pat. Mirosul este unul pestilenţial, dar soba este fierbinte şi, oricum, cu mirosul s-au obişnuit de mult. De pe celelalte paturi nici un boschetar nu schiţează vreun gest. Nici măcar nu li se văd feţele, stau pitiţi după pături, aici sau afară tot oameni ai străzii sunt.


Centrul de Noapte s-a umplut

Boschetarii au început să fie aduşi aici deoarece Centrul de Noapte din Aleea Nucului este plin, sunt vreo 50 de persoane acolo. boschetari la Administratia Taberelor Botosani  Spre deosebire de anii trecuţi unii oameni vin singuri seara aici şi pleacă a doua zi dimineaţă. Mai prind câte o masă caldă şi măcar până trece gerul au un acoperiş deasupra capului. În evidenţele Poliţiei Locale figurează 65 de persoane fără adăpost, iar patru dintre acestea au plecat la începutul iernii fiindcă erau din altă localitate. Cei care au rămas, deja sunt la Centrul de Noapte, aflat la capacitate maximă şi la Administraţia Taberelor. „Există persoane care refuză în continuare însă faţă de anii precedenţi putem vorbi de o disciplinare a persoanelor fără adăpost, au început să vină singure şi să ceară sprijin. Nu pot fi obligate decât dacă au probleme de sănătate şi e vizibil, cum s-a întâmplat şi cu ceastă persoană în această seară, era frig şi stătea sub cerul liber”, spune Bianca Albu, purtător de cuvânt Poliţia Locală. Persoanele fără adăpost pot beneficia de o masă şi un ceai cald în centrele sociale ale Primăriei.
VEZI ŞI:
 „Boschetăreală”, muzică şi chermeză pe dormeză în parcare – FOTO&VIDEO


[[galerie-foto]]


VEZI ŞI:
 Viaţă de boschetar : Trai în discotecă, bucătărie, gresie, canapele-VIDEO&FOTO

ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
inpuff.ro
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Loading...
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
Dragi botoşăneni,dacă vă mai iubiţi ţara si vă pasă de soarta ei sunteţi însetaţi de dreptate şi pentru pedepsirea lichelelor,puteti pune umărul la reclădirea legiunii.Tineri şi batrâni elevi sau studenţi,munictori sau şomeri dacă sunteţi călăuziţi de patriotism si dreptate,credinţă şi muncă vă aştept cu drag pe grupul https://www.facebook.com/groups/178455375611474/ sau la adresa de facebook https://www.facebook.com/alin.grecu.52
10 ianuarie 2013, 10:13
E foarte gresit pus titlul. Vanatoarea inseamna a urmari pe cineva pentru a-i face un rau; si nu prea ii da celui vanat drept sa aleaga. Cand citesti "Vanatoare de oameni" te gandesti ca au vrut sa-i ia cu japca si sa-i extermine. De fapt adevarul e cu totul altul, au mers dupa ei si le-au spus, le-au oferit aceasta varianta, de a dormi si manca omeneste. Voi cei de la botosaneanul nu sunteti din aia care puneti titluri socante doar pt.audienta. fiti mai atenti
10 ianuarie 2013, 10:01
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Propune o definiție pentru 1 iunie! - 1 iunie, ziua în care toți copiii, până și tinerii - adulți se simt fericiți.-1 iunie = cadou, petrecere, grătar. -Fericire, distracție, liniște. -1 iunie ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.