Reportaj
Viaţă de câine la padocurile Primăriei: Perne şi pături în ţarcuri,animale îmbrăcate, sute de patrupede trimise în străinătate – GALERIEFOTO & VIDEO
Aproape 700 de câini fără stăpân se află în aceste momente în padocul comunitar situat la marginea oraşului, lângă fosta rampă de gunoi a oraşului. Lătratul sutelor de animale poate fi auzit de la distanţă însă în incinta adăpostului orice alt zgomot este extrem de uşor acoperit. Imaginea câinilor „aruncaţi” în cuştile de metal şi mai apoi „abandonaţi” în zecile de ţarcuri nu este una tocmai groaznică cum pare la prima vedere.

Sute de adopţii în străinătate

Mai ales că, pe plan local cel puţin, posibilitățile de a se trece la eutanasierea câinilor sunt reduse, chiar şi în contextul în care legea privind animalele fără stăpân îşi va produce efectele în următoarele săptămâni. De asemenea, Primăria Botoşani pregăteşte un nou regulament al circulaţiei câinilor fără stăpân, care urmează să intre la dezbatare în şedinţa ordinară de Consiliu Local de luna viitoare.
Câinii de la Botoşani par să fie feriţi de soarta injecţiei letale mai ales datorită organizaţiilor de protecţie a animalelor care s-au implicat încă de anul trecut în a-i feri de acest pericol. O dovedesc în acest sens numărul mare de adopţii, aproape 400 de câini fiind predaţi în grija unor iubitori din străinătate. Şi simpli cetăţeni au încercat să „salveze” o parte din câinii din padoc însă nu tocmai pentru a-i prelua în grijă.
 „Au venit persoane cu carnet de sănătate,  ne-au dovedit că au actele în regulă şi le-am dat animalele. Şi au mai venit câţiva din ăştia care se joacă cu noi, că vrea să-l ţină la bloc dar le dau drumul, drept dovadă că am şi văzut prin oraş câţiva câini cu noul crotal. De când am dat drumul la noul padoc am pus un nou crotal, rotund, de culoare albă”, a explică Eugen Ţurcanu, directorul Direcţiei de Servicii Publice, Sport şi Agrement.

Câini îmbrăcaţi, somn pe perne şi pături

O altă dovadă a grijii faţă de patrupedele nimănui se vede în condiţiile pe care acestea le  au în adăpost, respectiv hainele aduse de membrii Asociaţiei Ador şi cu care sunt îmbrăcaţi unii câini. Şi asta nu e nimic. Unii au chiar în ţarcuri perniţe sau chiar pături sau pilote pentru perioadele în care temperaturile scad mult sub minus. Aceleaşi donaţii se revăd şi în cantitatea de hrană destinată  animalelor şi adusă de aceeaşi asociaţie şi fără de care, cel mai probabil municipalitatea ar trebui să recurgă la gestul extrem.
Mai ales că, bugetul Direcţiei de Servicii Publice s-a diminuat de la 9 miliarde de lei vechi, cât a s-a solicitat, la 5,5 miliarde necesare pentru cheltuielile de funcţionare şi hrană.

Câinii fără stăpân trimişi de Primărie în privat

Prin noul regulament însă se va crea, în timp, o oarecare ordine în privinţa câinilor fără stăpân care vor fi incluşi într-o bază de date. „Sunt câteva prevederi care au legătură cu ordinul 1 al ANSVSA de pe 2014 în ceea ce priveşte regimul câinilor fără stăpân, gen identificarea animalelor care vin în padoc de către medicul concesionar care se va afla aici şi care va avea conexiune la internet şi în timp real când aduce câinele în padoc el introduce datele în baza de date pe care trebuie să o aibă medicii veterinari conform legislaţiei”, a mai declarat Eugen Ţurcanu.
RECS – Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân ar urma să se numească sistemul informatic electronic care va conţine toate informaţiile despre câinii atât cu stăpân cât şi a maidanezilor. Baza de date va fi făcută de Colegiul Medicilor Veterinari, o organizaţie profesională care a fost însărcinată de Legislator să lucreze pe această bază de date. Informaţiile din acest sistem ar urma să fie disponibile numai medicilor veterinari nu şi altor instituţii.
De asemenea, anul acesta, Primăria Botoşani intenţionează externalizarea totală a acestui serviciu aflat în subordine, de la capturarea câinilor de pe străzile oraşului până la gestionarea adăpostului.
Gabriela ERDIC
CITEŞTE:
Donații din Anglia și Germania, tone de hrană pentru câinii din padocuri
[[banner]]
[[galerie-foto]]

Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Orașul în care trăiesc de 36 de ani! ... Și care chinuiește nevăzătorii: șoferi ignoranți , lucrări nesemnalizate, agresiuni
Reluăm astăzi publicarea textelor scrise de nevăzătorii botoșăneni în cadrul concursului „Botoșani, orașul în care trăiesc!” organizat de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR). După ce am inaugurat serialul cu un text scris de cea mai tânără participantă la proiect și l-am continuat cu ”veteranul” competiției, astăzi a venit rândul președintelui ANR Botoșani.
INEDIT: Statui cu Mihai Eminescu și Veronica Micle în mărime naturală dezvelite de fostul șef al Poliției cu primar și afaceriști – FOTO & VIDEO
Moment deosebit petrecut de Sfântul Dumitru la o aruncătură de băț de municipiul reședință de județ. Fostul șef al Poliției Rutiere, Dumitru Zmău este cel care a făcut posibil ca județul Botoșani să aibă statuile poetului nepereche și a femeii pe care a iubit-o.
bai Liviu Guta, manelist prost ce esti... si cum naiba ai vrea sa traiasca mai niste caini vagabonzi? de asta stau in strada mai... ca-s maidanezi... inca la noi e prea bine in padocul ala... cainii traiesc mai bine decat copii din centrele de plasament... mai bine am lua exemplu lu' oprescu... 184 potai eutanasiate in ultima luna... 14 zile daca nu-si gasesc stapan... KAPUT!... suntem campioni in tara la alocat fonduri pentru caini vagabonzi si puscariasi... te afli in vorba, dar pun pariu ca nu ai lua nici macar un caine d'asta in dormitor cu tine si cu nevasta-ta... asta daca ai asa ceva...
20 februarie 2014, 22:27
HA HA HA Bai nene care te recomanzi ha ha ha tu esti ori prost ori cretin ori tampit bai animalile cu doua picioare tu stii ce este cu tine tu ai trait vreo data pe drumuri ai baut apa din vreun sant nu cred ca ai faucut asa ceva pe cand acesti catei minunati doar asa au trait wai boule eu tin sa le multumesc celor din ador pt tot ce fac si tin sa le multumesc si celor care mai sponsorizeaza si mancarea pt aceste suflete minunate asa ca wai boule tineti parerea pt tine
19 februarie 2014, 20:23
Nu-i de ajuns.Daca nu au pasme,calculatoare,carduri de sanatate si nu beneficiaza de retete compensate,degeaba.
17 februarie 2014, 19:29
Asta este doar meritul celor de la Ador si al organizatiilor din strainatate care ii sponsorizeaza. Cei de la Ador sunt niste eroi, in fiecare zi sau aproape in fiecare zi isi daruiesc o mare parte din timpul lor personal, energia lor si alte resurse, in beneficiul acestor caini, pe orice vreme si in orice conditii. Nu vor nimic, nu vor recunoasterea propriilor eforturi, nu vor nici un leu pentru ceea ce fac, vor doar un singur lucru, ca acesti caini sa fie tratati cu blandete si cu respect. Bravo voua cei de la Ador !!! Sunteti un exemplu de dedicare si iubire neconditionata in actiune. De-ar fi cat mai multi oameni ca voi, planeta asta s-ar schimba totalmente; ti-ar fi drag sa traiesti pe acest pamant. Doamne ajuta si in continuare. Daruirea voastra si rugaciunile iubitorilor de animale pot face miracole. Doamne, ajuta !!!
17 februarie 2014, 09:44
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Pentru serviciul de salubrizare, Primăria Botoșani ar trebui:
Să organizeze licitație
Să-l atribuie direct SC Urban Serv SA
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Pe mine m-a ales partidul să candidez. Niciodată, dar absolut niciodată, nu m-am temut de cineva. Nici de președinte, nici de prim ministru, nici de miniștrii care se perindă pe aici. Este o competiție electorală, PSD-ul își ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7284 lei
USD
Dolarul SUA
4.2575 lei
CHF
Francul elveţian
4.3494 lei
GBP
Lira sterlină
5.1609 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9953 lei
XAU
Gramul de aur
205.1029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2432 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4534 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8836 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2112 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1835 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6340 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.