Reportaj
Viaţă de câine la padocurile Primăriei: Perne şi pături în ţarcuri,animale îmbrăcate, sute de patrupede trimise în străinătate – GALERIEFOTO & VIDEO
Aproape 700 de câini fără stăpân se află în aceste momente în padocul comunitar situat la marginea oraşului, lângă fosta rampă de gunoi a oraşului. Lătratul sutelor de animale poate fi auzit de la distanţă însă în incinta adăpostului orice alt zgomot este extrem de uşor acoperit. Imaginea câinilor „aruncaţi” în cuştile de metal şi mai apoi „abandonaţi” în zecile de ţarcuri nu este una tocmai groaznică cum pare la prima vedere.

Sute de adopţii în străinătate

Mai ales că, pe plan local cel puţin, posibilitățile de a se trece la eutanasierea câinilor sunt reduse, chiar şi în contextul în care legea privind animalele fără stăpân îşi va produce efectele în următoarele săptămâni. De asemenea, Primăria Botoşani pregăteşte un nou regulament al circulaţiei câinilor fără stăpân, care urmează să intre la dezbatare în şedinţa ordinară de Consiliu Local de luna viitoare.
Câinii de la Botoşani par să fie feriţi de soarta injecţiei letale mai ales datorită organizaţiilor de protecţie a animalelor care s-au implicat încă de anul trecut în a-i feri de acest pericol. O dovedesc în acest sens numărul mare de adopţii, aproape 400 de câini fiind predaţi în grija unor iubitori din străinătate. Şi simpli cetăţeni au încercat să „salveze” o parte din câinii din padoc însă nu tocmai pentru a-i prelua în grijă.
 „Au venit persoane cu carnet de sănătate,  ne-au dovedit că au actele în regulă şi le-am dat animalele. Şi au mai venit câţiva din ăştia care se joacă cu noi, că vrea să-l ţină la bloc dar le dau drumul, drept dovadă că am şi văzut prin oraş câţiva câini cu noul crotal. De când am dat drumul la noul padoc am pus un nou crotal, rotund, de culoare albă”, a explică Eugen Ţurcanu, directorul Direcţiei de Servicii Publice, Sport şi Agrement.

Câini îmbrăcaţi, somn pe perne şi pături

O altă dovadă a grijii faţă de patrupedele nimănui se vede în condiţiile pe care acestea le  au în adăpost, respectiv hainele aduse de membrii Asociaţiei Ador şi cu care sunt îmbrăcaţi unii câini. Şi asta nu e nimic. Unii au chiar în ţarcuri perniţe sau chiar pături sau pilote pentru perioadele în care temperaturile scad mult sub minus. Aceleaşi donaţii se revăd şi în cantitatea de hrană destinată  animalelor şi adusă de aceeaşi asociaţie şi fără de care, cel mai probabil municipalitatea ar trebui să recurgă la gestul extrem.
Mai ales că, bugetul Direcţiei de Servicii Publice s-a diminuat de la 9 miliarde de lei vechi, cât a s-a solicitat, la 5,5 miliarde necesare pentru cheltuielile de funcţionare şi hrană.

Câinii fără stăpân trimişi de Primărie în privat

Prin noul regulament însă se va crea, în timp, o oarecare ordine în privinţa câinilor fără stăpân care vor fi incluşi într-o bază de date. „Sunt câteva prevederi care au legătură cu ordinul 1 al ANSVSA de pe 2014 în ceea ce priveşte regimul câinilor fără stăpân, gen identificarea animalelor care vin în padoc de către medicul concesionar care se va afla aici şi care va avea conexiune la internet şi în timp real când aduce câinele în padoc el introduce datele în baza de date pe care trebuie să o aibă medicii veterinari conform legislaţiei”, a mai declarat Eugen Ţurcanu.
RECS – Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân ar urma să se numească sistemul informatic electronic care va conţine toate informaţiile despre câinii atât cu stăpân cât şi a maidanezilor. Baza de date va fi făcută de Colegiul Medicilor Veterinari, o organizaţie profesională care a fost însărcinată de Legislator să lucreze pe această bază de date. Informaţiile din acest sistem ar urma să fie disponibile numai medicilor veterinari nu şi altor instituţii.
De asemenea, anul acesta, Primăria Botoşani intenţionează externalizarea totală a acestui serviciu aflat în subordine, de la capturarea câinilor de pe străzile oraşului până la gestionarea adăpostului.
Gabriela ERDIC
CITEŞTE:
Donații din Anglia și Germania, tone de hrană pentru câinii din padocuri
[[banner]]
[[galerie-foto]]

Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
Loading...
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
Loading...
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
bai Liviu Guta, manelist prost ce esti... si cum naiba ai vrea sa traiasca mai niste caini vagabonzi? de asta stau in strada mai... ca-s maidanezi... inca la noi e prea bine in padocul ala... cainii traiesc mai bine decat copii din centrele de plasament... mai bine am lua exemplu lu' oprescu... 184 potai eutanasiate in ultima luna... 14 zile daca nu-si gasesc stapan... KAPUT!... suntem campioni in tara la alocat fonduri pentru caini vagabonzi si puscariasi... te afli in vorba, dar pun pariu ca nu ai lua nici macar un caine d'asta in dormitor cu tine si cu nevasta-ta... asta daca ai asa ceva...
20 februarie 2014, 22:27
HA HA HA Bai nene care te recomanzi ha ha ha tu esti ori prost ori cretin ori tampit bai animalile cu doua picioare tu stii ce este cu tine tu ai trait vreo data pe drumuri ai baut apa din vreun sant nu cred ca ai faucut asa ceva pe cand acesti catei minunati doar asa au trait wai boule eu tin sa le multumesc celor din ador pt tot ce fac si tin sa le multumesc si celor care mai sponsorizeaza si mancarea pt aceste suflete minunate asa ca wai boule tineti parerea pt tine
19 februarie 2014, 20:23
Nu-i de ajuns.Daca nu au pasme,calculatoare,carduri de sanatate si nu beneficiaza de retete compensate,degeaba.
17 februarie 2014, 19:29
Asta este doar meritul celor de la Ador si al organizatiilor din strainatate care ii sponsorizeaza. Cei de la Ador sunt niste eroi, in fiecare zi sau aproape in fiecare zi isi daruiesc o mare parte din timpul lor personal, energia lor si alte resurse, in beneficiul acestor caini, pe orice vreme si in orice conditii. Nu vor nimic, nu vor recunoasterea propriilor eforturi, nu vor nici un leu pentru ceea ce fac, vor doar un singur lucru, ca acesti caini sa fie tratati cu blandete si cu respect. Bravo voua cei de la Ador !!! Sunteti un exemplu de dedicare si iubire neconditionata in actiune. De-ar fi cat mai multi oameni ca voi, planeta asta s-ar schimba totalmente; ti-ar fi drag sa traiesti pe acest pamant. Doamne ajuta si in continuare. Daruirea voastra si rugaciunile iubitorilor de animale pot face miracole. Doamne, ajuta !!!
17 februarie 2014, 09:44
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Sunt mereu în cartiere, am dovedit acest lucru prin comunicările pe care le-am făcut, am audiențe aici la Primărie, primesc pe toată lumea, sunt mult mai deschis decât au fost cred, primarii din celelalte mandate tocmai pentru a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
14.2 o C
Dorohoi
13.4 o C
Bucecea
13.5 o C
Darabani
13.0 o C
Saveni
14.0 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.