Reportaj
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO

Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.

Artă și psihologie

 

În coasta împădurită a Botoșanilor, în Ipoteștii de legendă, se deschide, pentru cine vrea să vadă, un tărâm neobișnuit și diferit de tot ce există pe aceste meleaguri. Și asta nu doar pentru că aerul se respiră în vers eminescian, nici pentru că dealurile molcome sunt de o frumusețe aparte. Acele locuri unde (spune poetul în ”Lasă-ți lumea ta uitată”) ”înălţimile albastre/ pleacă zarea lor pe dealuri”.

 

De aici poate începe și povestea de astăzi.

 

Anca Larionesei este psiholog, anii pe care i-a dedicat în special copiilor din sistemul de protecție a statului punându-și amprenta nu doar pe destinul profesional, cât mai ales pe cel afectiv. A ajuns la Ipotești după o perioadă plină de încercări. Încercări care în final s-au transformat în miracole cărora, de la o vreme, a prins a le da și nume: Albert, Casa Dorului, Turnul lui Făt Frumos, Cuibul Artiștilor, Aripi de Înger.

 

Toate reunite sub umbrela Asociației ”Artă și Suflet” Botoșani.

 

 

Un loc cu zare de vânzare!

 

Dintotdeauna a oscilat între artă și psihologie. În final s-a lăsat purtată de ambele. Deși a urmat Facultatea de Psihologie, dintotdeauna a dezvoltat și un simț artistic de care s-a simțit permanent locuită. Iar proiectul ”Artă și Suflet”, de la Ipotești, îmbină în modul cel mai fericit cele două pasiuni.

 

”Nu știu când a început această poveste. Veneam la alergat, din parcare până la Observator. Și am văzut un gard pe care scria: De vândzare. Nu de vânzare! Și am zis: iată un loc cu zare de vânzare. Așa am decis să ne cumpărăm o bucată de zare. Așa am cumpărat și am construit încet-încet un locușor”, ne mărturisește Anca Larionesei.

 

 

Terenul se afla la doar câteva sute de metri de casa pe care și-o construiseră deja în sat, pe drumul feeric ce duce către Lacul cu nuferi. Și de aceea, odată cumpărată, ”zarea” își deschidea oportunitățile.

 

 

M i r a c o l u l

 

Pentru Anca Larionesei, totul începe cu Albert. Puiul de om venit pe lume în urmă cu mai bine de trei ani, copilul purtând pe chip semnul unui miracol.

 

Pentru că încă din timpul sarcinii a apărut un diagnostic ce apăsa dureros inima părinților, copilul nenăscut a adunat, pe parcursul celor câteva luni, toate prognosticurile rezervate, toate îngrijorările și compasiunea medicilor din Botoșani, Iași și București. Specialiști care o pregăteau pe mamă pentru neguri de tot soiul: copilul poate să dezvolte hidrocefalie, va fi incapabil să aibă reflex de deglutiție, un copil gavat, fără motricitate, fără tonus muscular.

 

Singura speranță: o intervenție pe creier în primele momente după naștere.

 

”Am aflat diagnosticul la șapte luni. Eu cu ceva timp înainte aflasem de moartea cu preaviz a tatălui meu, care a și murit când eram însărcinată în trei luni”, spune Anca Larionesei.

 

A plecat de la un doctor la altul. La Botoșani, la Iași, apoi la București. Toți confirmau diagnosticul inițial.

 

”Mi s-a spus că, dacă nasc la Botoșani, șansele sunt reduse, întrucât era nevoie de o intervenție neurochirurgicală, imediat după naștere. Am decis să merg la București. Din doctor în doctor, din profesor în profesor… ”, retrăiește Anca Larionesei lunile prin care a trecut cu pruncul în pântece.

 

 

„Și a ieșit un miracol. Tot ce e aici e un miracol”

 

A stat la București lunile din urmă, până la nașterea copilului. Căuta orice licăr de speranță, iar întrebarea nu contenea să se facă auzită: ”Ce să fac, domnule doctor?”

 

”La o clinică, o doamnă făcea ecografia și prezenta același scenariu sumbru… Am început să plâng și, când m-a văzut așa deznădăjduită, mi-a spus: știi ceva, nici Albert Einstein nu a avut corpul ca al nostru și uite ce geniu a ieșit! Am plecat de acolo, mi-am sunat soțul și i-am repetat cuvintele doctoriței. Iar el, mucalit, mi-a răspuns: Atunci o să-i punem copilului numele Albert”, zâmbește acum Anca.

 

Și parcă anume pentru a prevesti miracolul, a născut la Spitalul Filantropia din București cu un medic pe nume Botezatu. Anestezistul Soare a venit cu aportul lui binecuvântat.

 

”Albert este un miracol născut de Sfântul Nicolae, la ora 23.55. Trebuia să nasc pe 7, dar medicii și-au dat seama că am contracții de naștere. Așa s-a născut Albert. După cinci zile am venit acasă. Și a început călătoria…”, zâmbește astăzi Anca Larionesei.

 

 

Botezatu, ajutat de Soare, au adus pe lume un copil ce avea să dărâme tot ce până atunci se înșirase, punct cu punct, în fișele medicale. Chiar dacă…

 

”După naștere s-a confirmat diagnosticul. Ba mai mult, mi s-a spus că are dismorfism facial. Adică este urât! M-am dus la neurochirurg, la Marie Curie, unde urma să aibă loc intervenția neurochirurgului. Am găsit aici un medic tânăr, degajat. Mi-a spus: mergeți acasă și monitorizați-l, nu este nevoie de nicio intervenție în acest moment. Acasă am monitorizat, aveam un metru special cu care măsuram căpșorul. Am făcut apoi kinetoterapie…”.

 

Acasă, Albert creștea. Și tot creștea. Normal și mai mult decât normal. L-a hrănit la sân: ”fiecare gură contează”, șoptea mama asupra chipului care se făcea tot mai luminos și mai frumos de la o zi la alta.

 

O întrebare și-a întins, totuși, spinii peste prezent: dacă diagnosticul nu venea la șapte luni, ci mult mai devreme, când decizia asupra sarcinii putea lua o altă întorsătură?

 

Anca nu stă o clipă pe gânduri: ”Era tot miracolul meu, nu schimba cu absolut nimic”.

 

 

”Peste toată ecuația asta este Dumnezeu”

 

Suferința unui psiholog care, deși cunoaște metodele prin care sufletul poate primi vindecare, nu și le poate aplica lui însuși, este cruntă și, deseori, devastatoare.

 

”Lasă-ți lumea ta uitată”, ne amintim din nou versurile lui Eminescu. Pentru că înainte se deschid uși care duc spre lumină. Și spre nădejdea că avem nevoie de miracole pentru a înțelege cu adevărat viața.

 

”Am suferit cum n-am suferit niciodată. Am fost un psiholog în depresie. Tata nu a apucat să îl vadă pe Albert. Mama a murit și ea în 2008, pe când avea 48 de ani. Am simțit cum s-a prăbușit totul… Dar am venit la țară, aici mă ocup de Albert. La poarta casei am ridicat o troiță. Am plecat din oraș dintr-o retragere, nu știu dacă fugă de lume. Poate o repliere. Am vrut un mediu bun pentru un copil miraculos”, spune Anca Larionesei.

 

Tot ce a apărut pe ”zarea de vânzare” i se datorează lui Albert, ține să puncteze încă o dată psihologul artist.

 

 

”Asociația Artă și Suflet îmbină arta cu psihologia. Este o asociație nonprofit, deși vom desfășura și activitate economică, pentru a ne putea susține. Ce ne propunem în acest loc binecuvântat de Dumnezeu? Să promovăm artiștii locali și munca lor. În principal, va fi un spațiu de expunere a lucrărilor, pictură, ceramică, obiecte obținute prin meșteșuguri tradiționale, țesături, opinci, ouă încondeiate. Ne dorim să susținem aici și ateliere de poezie”, spune Anca.

 

Calcă fiecare piatră ca și cum ar scrie versuri. Ne arată, reliefat pe alee, un melc năzdrăvan. Câțiva pași mai încolo apare conturat în piatră un sân, purtător și el de miracol și de mesaj. În mijlocul curții, încorporată în alee, mica moară de piatră a bunicilor.

 

”Tot ce este aici s-a clădit pe niște oseminte, ale părinților mei, pentru că am vândut ce mi-a rămas de la ei. Și pe niște vise. Iar peste toată ecuația asta este Dumnezeu”, spune Anca și ochii se lasă pradă emoției înlăcrimate.

 

Ne poartă prin curte și ne povestește despre cele trei clădiri: Turnul lui Făt Frumos, Casa Dorului și Cuibul Artiștilor. Alături de care, doar puțin izolată, mica și colorată căsuță ”cu cocoș”. Este toaleta, amenajată la cele mai înalte standarde.

 

Așezat în calea turiștilor care se preumblă către Lacul cu nuferi, locul îmbie prin inedit, prin armonia proporțiilor, dar mai ales prin provocările care apar la tot pasul.

 

”Vrem să promovăm opera eminesciană și să o cunoaștem. Și noi suntem încă în proces de cunoaștere, nu am parcurs tot. Dar vrem să punem în lumină viața și opera lui Mihai Eminescu. De aceea regula Casei Dorului este ca toate persoanele care intră trebuie să citească o poezie, o strofă sau un vers din Eminescu. Oamenii vin aici în drumul spre Lac. Își fac fotografii, citesc o poezie. Deocamdată noi muncim, noi povestim, în timpul pe care îl avem la dispoziție. Conceptul este unul dinamic, asta ne-am dorit de la început”, povestește Anca în timp ce un grup de fete săltărețe se bucură de Turnul lui Făt-Frumos.

 

 

Sprijin pentru părinții copiilor cu dizabilități

 

Artă și Suflet. Și Poezie. Însă peste toate, cum spune Anca, se află Dumnezeu. Iar Dumnezeu este iubire. Dincolo de zidurile de poveste care s-a ridicat pe un deal cu ”zare de vânzare”, dincolo de oamenii care se perindă zilnic îmbătați de miresmele eminesciene, Anca Larionesei a creat un spațiu uman, un punct de sprijin. Și nu sunt vorbe în vânt.

 

Asociația ”Artă și Suflet” va veni în sprijinul părinților aflați în deznădejde. Cei care cresc și îngrijesc, în condiții dificile și în mare durere sufletească, copii cu dizabilități.

 

”Vom forma un grup de suport pentru părinții copiilor cu dizabilități. Ședințele vor fi gratuite”, spune Anca Larionesei.

 

 

Se mai spune că miracolele se nasc din suferință. Dar ele poartă mai ales semnul credinței. Iar copiii miraculoși care apar în viața noastră vin să ne arate că toate neputințele nu sunt decât consecințele propriilor noastre renunțări.

”Am fost un psiholog în depresie”, spune Anca Larionesei. Dar a învățat între timp că suferința poate fi și calea prin care Dumnezeu ne pregătește pentru a primi lumina din ochii unui copil binecuvântat.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Loading...
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Loading...
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
Da, excelent. Recomand o vizita acolo.https://youtu.be/HZsZ7tFU1is
1 mai 2021, 16:21
Respectele mele oameni frumoși! Doar din mana unor astfel de oameni cu har se nasc lucruri și locuri minunate și de neuitat !
1 mai 2021, 08:07
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Respectivul proces a fost în 2020. Primul termen la Înalta Curte și Justiție este după mai bine de un an. În mai bine de un an practic Nova Apaserv nu a făcut nimic în afară că în urmă cu o lună sau două a fost constituit ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.3743 lei
CHF
Francul elveţian
4.7448 lei
GBP
Lira sterlină
5.7689 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8532 lei
XAU
Gramul de aur
250.8061 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2486 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3519 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1301 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4509 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1947 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6656 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.5 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
1.5 o C
Saveni
2.0 o C
Ştefăneşti
5.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.