Reportaj
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO

Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.

Artă și psihologie

 

În coasta împădurită a Botoșanilor, în Ipoteștii de legendă, se deschide, pentru cine vrea să vadă, un tărâm neobișnuit și diferit de tot ce există pe aceste meleaguri. Și asta nu doar pentru că aerul se respiră în vers eminescian, nici pentru că dealurile molcome sunt de o frumusețe aparte. Acele locuri unde (spune poetul în ”Lasă-ți lumea ta uitată”) ”înălţimile albastre/ pleacă zarea lor pe dealuri”.

 

De aici poate începe și povestea de astăzi.

 

Anca Larionesei este psiholog, anii pe care i-a dedicat în special copiilor din sistemul de protecție a statului punându-și amprenta nu doar pe destinul profesional, cât mai ales pe cel afectiv. A ajuns la Ipotești după o perioadă plină de încercări. Încercări care în final s-au transformat în miracole cărora, de la o vreme, a prins a le da și nume: Albert, Casa Dorului, Turnul lui Făt Frumos, Cuibul Artiștilor, Aripi de Înger.

 

Toate reunite sub umbrela Asociației ”Artă și Suflet” Botoșani.

 

 

Un loc cu zare de vânzare!

 

Dintotdeauna a oscilat între artă și psihologie. În final s-a lăsat purtată de ambele. Deși a urmat Facultatea de Psihologie, dintotdeauna a dezvoltat și un simț artistic de care s-a simțit permanent locuită. Iar proiectul ”Artă și Suflet”, de la Ipotești, îmbină în modul cel mai fericit cele două pasiuni.

 

”Nu știu când a început această poveste. Veneam la alergat, din parcare până la Observator. Și am văzut un gard pe care scria: De vândzare. Nu de vânzare! Și am zis: iată un loc cu zare de vânzare. Așa am decis să ne cumpărăm o bucată de zare. Așa am cumpărat și am construit încet-încet un locușor”, ne mărturisește Anca Larionesei.

 

 

Terenul se afla la doar câteva sute de metri de casa pe care și-o construiseră deja în sat, pe drumul feeric ce duce către Lacul cu nuferi. Și de aceea, odată cumpărată, ”zarea” își deschidea oportunitățile.

 

 

M i r a c o l u l

 

Pentru Anca Larionesei, totul începe cu Albert. Puiul de om venit pe lume în urmă cu mai bine de trei ani, copilul purtând pe chip semnul unui miracol.

 

Pentru că încă din timpul sarcinii a apărut un diagnostic ce apăsa dureros inima părinților, copilul nenăscut a adunat, pe parcursul celor câteva luni, toate prognosticurile rezervate, toate îngrijorările și compasiunea medicilor din Botoșani, Iași și București. Specialiști care o pregăteau pe mamă pentru neguri de tot soiul: copilul poate să dezvolte hidrocefalie, va fi incapabil să aibă reflex de deglutiție, un copil gavat, fără motricitate, fără tonus muscular.

 

Singura speranță: o intervenție pe creier în primele momente după naștere.

 

”Am aflat diagnosticul la șapte luni. Eu cu ceva timp înainte aflasem de moartea cu preaviz a tatălui meu, care a și murit când eram însărcinată în trei luni”, spune Anca Larionesei.

 

A plecat de la un doctor la altul. La Botoșani, la Iași, apoi la București. Toți confirmau diagnosticul inițial.

 

”Mi s-a spus că, dacă nasc la Botoșani, șansele sunt reduse, întrucât era nevoie de o intervenție neurochirurgicală, imediat după naștere. Am decis să merg la București. Din doctor în doctor, din profesor în profesor… ”, retrăiește Anca Larionesei lunile prin care a trecut cu pruncul în pântece.

 

 

„Și a ieșit un miracol. Tot ce e aici e un miracol”

 

A stat la București lunile din urmă, până la nașterea copilului. Căuta orice licăr de speranță, iar întrebarea nu contenea să se facă auzită: ”Ce să fac, domnule doctor?”

 

”La o clinică, o doamnă făcea ecografia și prezenta același scenariu sumbru… Am început să plâng și, când m-a văzut așa deznădăjduită, mi-a spus: știi ceva, nici Albert Einstein nu a avut corpul ca al nostru și uite ce geniu a ieșit! Am plecat de acolo, mi-am sunat soțul și i-am repetat cuvintele doctoriței. Iar el, mucalit, mi-a răspuns: Atunci o să-i punem copilului numele Albert”, zâmbește acum Anca.

 

Și parcă anume pentru a prevesti miracolul, a născut la Spitalul Filantropia din București cu un medic pe nume Botezatu. Anestezistul Soare a venit cu aportul lui binecuvântat.

 

”Albert este un miracol născut de Sfântul Nicolae, la ora 23.55. Trebuia să nasc pe 7, dar medicii și-au dat seama că am contracții de naștere. Așa s-a născut Albert. După cinci zile am venit acasă. Și a început călătoria…”, zâmbește astăzi Anca Larionesei.

 

 

Botezatu, ajutat de Soare, au adus pe lume un copil ce avea să dărâme tot ce până atunci se înșirase, punct cu punct, în fișele medicale. Chiar dacă…

 

”După naștere s-a confirmat diagnosticul. Ba mai mult, mi s-a spus că are dismorfism facial. Adică este urât! M-am dus la neurochirurg, la Marie Curie, unde urma să aibă loc intervenția neurochirurgului. Am găsit aici un medic tânăr, degajat. Mi-a spus: mergeți acasă și monitorizați-l, nu este nevoie de nicio intervenție în acest moment. Acasă am monitorizat, aveam un metru special cu care măsuram căpșorul. Am făcut apoi kinetoterapie…”.

 

Acasă, Albert creștea. Și tot creștea. Normal și mai mult decât normal. L-a hrănit la sân: ”fiecare gură contează”, șoptea mama asupra chipului care se făcea tot mai luminos și mai frumos de la o zi la alta.

 

O întrebare și-a întins, totuși, spinii peste prezent: dacă diagnosticul nu venea la șapte luni, ci mult mai devreme, când decizia asupra sarcinii putea lua o altă întorsătură?

 

Anca nu stă o clipă pe gânduri: ”Era tot miracolul meu, nu schimba cu absolut nimic”.

 

 

”Peste toată ecuația asta este Dumnezeu”

 

Suferința unui psiholog care, deși cunoaște metodele prin care sufletul poate primi vindecare, nu și le poate aplica lui însuși, este cruntă și, deseori, devastatoare.

 

”Lasă-ți lumea ta uitată”, ne amintim din nou versurile lui Eminescu. Pentru că înainte se deschid uși care duc spre lumină. Și spre nădejdea că avem nevoie de miracole pentru a înțelege cu adevărat viața.

 

”Am suferit cum n-am suferit niciodată. Am fost un psiholog în depresie. Tata nu a apucat să îl vadă pe Albert. Mama a murit și ea în 2008, pe când avea 48 de ani. Am simțit cum s-a prăbușit totul… Dar am venit la țară, aici mă ocup de Albert. La poarta casei am ridicat o troiță. Am plecat din oraș dintr-o retragere, nu știu dacă fugă de lume. Poate o repliere. Am vrut un mediu bun pentru un copil miraculos”, spune Anca Larionesei.

 

Tot ce a apărut pe ”zarea de vânzare” i se datorează lui Albert, ține să puncteze încă o dată psihologul artist.

 

 

”Asociația Artă și Suflet îmbină arta cu psihologia. Este o asociație nonprofit, deși vom desfășura și activitate economică, pentru a ne putea susține. Ce ne propunem în acest loc binecuvântat de Dumnezeu? Să promovăm artiștii locali și munca lor. În principal, va fi un spațiu de expunere a lucrărilor, pictură, ceramică, obiecte obținute prin meșteșuguri tradiționale, țesături, opinci, ouă încondeiate. Ne dorim să susținem aici și ateliere de poezie”, spune Anca.

 

Calcă fiecare piatră ca și cum ar scrie versuri. Ne arată, reliefat pe alee, un melc năzdrăvan. Câțiva pași mai încolo apare conturat în piatră un sân, purtător și el de miracol și de mesaj. În mijlocul curții, încorporată în alee, mica moară de piatră a bunicilor.

 

”Tot ce este aici s-a clădit pe niște oseminte, ale părinților mei, pentru că am vândut ce mi-a rămas de la ei. Și pe niște vise. Iar peste toată ecuația asta este Dumnezeu”, spune Anca și ochii se lasă pradă emoției înlăcrimate.

 

Ne poartă prin curte și ne povestește despre cele trei clădiri: Turnul lui Făt Frumos, Casa Dorului și Cuibul Artiștilor. Alături de care, doar puțin izolată, mica și colorată căsuță ”cu cocoș”. Este toaleta, amenajată la cele mai înalte standarde.

 

Așezat în calea turiștilor care se preumblă către Lacul cu nuferi, locul îmbie prin inedit, prin armonia proporțiilor, dar mai ales prin provocările care apar la tot pasul.

 

”Vrem să promovăm opera eminesciană și să o cunoaștem. Și noi suntem încă în proces de cunoaștere, nu am parcurs tot. Dar vrem să punem în lumină viața și opera lui Mihai Eminescu. De aceea regula Casei Dorului este ca toate persoanele care intră trebuie să citească o poezie, o strofă sau un vers din Eminescu. Oamenii vin aici în drumul spre Lac. Își fac fotografii, citesc o poezie. Deocamdată noi muncim, noi povestim, în timpul pe care îl avem la dispoziție. Conceptul este unul dinamic, asta ne-am dorit de la început”, povestește Anca în timp ce un grup de fete săltărețe se bucură de Turnul lui Făt-Frumos.

 

 

Sprijin pentru părinții copiilor cu dizabilități

 

Artă și Suflet. Și Poezie. Însă peste toate, cum spune Anca, se află Dumnezeu. Iar Dumnezeu este iubire. Dincolo de zidurile de poveste care s-a ridicat pe un deal cu ”zare de vânzare”, dincolo de oamenii care se perindă zilnic îmbătați de miresmele eminesciene, Anca Larionesei a creat un spațiu uman, un punct de sprijin. Și nu sunt vorbe în vânt.

 

Asociația ”Artă și Suflet” va veni în sprijinul părinților aflați în deznădejde. Cei care cresc și îngrijesc, în condiții dificile și în mare durere sufletească, copii cu dizabilități.

 

”Vom forma un grup de suport pentru părinții copiilor cu dizabilități. Ședințele vor fi gratuite”, spune Anca Larionesei.

 

 

Se mai spune că miracolele se nasc din suferință. Dar ele poartă mai ales semnul credinței. Iar copiii miraculoși care apar în viața noastră vin să ne arate că toate neputințele nu sunt decât consecințele propriilor noastre renunțări.

”Am fost un psiholog în depresie”, spune Anca Larionesei. Dar a învățat între timp că suferința poate fi și calea prin care Dumnezeu ne pregătește pentru a primi lumina din ochii unui copil binecuvântat.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Da, excelent. Recomand o vizita acolo.https://youtu.be/HZsZ7tFU1is
1 mai 2021, 16:21
Respectele mele oameni frumoși! Doar din mana unor astfel de oameni cu har se nasc lucruri și locuri minunate și de neuitat !
1 mai 2021, 08:07
astratex.ro
Sondaj
Ar trebui să înceteze cadrele didactice greva după majorarea salarială aprobată de Guvern?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Sperăm ca aceste sacrificii ale dvs să fie răsplătite într-un final. De ce ne aflăm aici? Un motiv foarte simplu, știe toată lumea… Guvernanții, în ultimii cinci ani, au fost surzi la solicitățile noastre, s-au făcut c ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9560 lei
USD
Dolarul SUA
4.6047 lei
CHF
Francul elveţian
5.1085 lei
GBP
Lira sterlină
5.7745 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.2978 lei
XAU
Gramul de aur
290.6090 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2588 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3412 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0907 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2095 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6652 lei
Vremea
astăzi
Botosani
29.6 o C
Dorohoi
29.7 o C
Bucecea
28.9 o C
Darabani
21.9 o C
Saveni
30.1 o C
Ştefăneşti
28.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.