Reportaj
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO

Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.

Italian „tată” pentru asiatici în România

 

L-am întâlnit pe Gino Tortomasi într-o frumoasă zi de primăvară, în dimineața lui 22 martie 2019, când a ajuns la serviciu. Este directorul general al firmei GT Company, o fabrică de confecții care (încă) mai produce la capacitate apropiată de maximum. În primă fază nu a fost interesat de o eventuală apariție în presă, pentru că astfel de ieșiri publice întotdeauna atrag comentarii, de cele mai multe ori nu tocmai pozitive.

 

A acceptat totuși o discuție având în vedere că subiectul acestui articol este chiar și pentru el însuși o provocare.

 

 

 

Gino Tortomasi a ajuns în România în urmă cu 25 de ani și s-a îndrăgostit de țara noastră, poate și forțat de împrejurări, având în vedere scopul inițial și anume acela de a-și dezvolta businessul. A rămas deși de la an la an nu puține au fost zilele în care aproape că era decis să-și mute afacerile în altă țară. Ultimii ani mai ales, i-au pus la încercare răbdarea și mintea deopotrivă în căutarea de noi și noi soluții pentru menținerea fabricii și implicit a producției care merge exclusiv la export.

 

Dacă în urmă cu mai bine de două decenii România era extrem de generoasă la capitolul forță de muncă, Gino Tortomasi „adoptat” de țara noastră, a ajuns să apeleze la muncitori străini, aduși de la mii de kilometri depărtare. Despre deficitul actual de forță de muncă din țara noastră, are multe de spus. Astăzi însă, ne vom concentra pe cei 44 de sri lankezi, femei și bărbați.

 

Acestora, de la 1 mai 2019 li se vor alătura alți 15. Deci, 60 în total.

 

Jumătate de an pentru primirea sri lankezilor 

 

Gino Tortomasi ne explică procedura prin care acești stranieri ajung să muncească în România, prin intermediul unor firme de recrutare din Sri Lanka și București.

 

„Procedurile durează cam 6 luni. Am început în iunie anul trecut și i-am adus în 5 februarie. 60 de persoane îmi ajung. Trebuie să oferi și parte logistică, nu doar să îi aduci aici. Trebuie să le asiguri cazare, trei mese pe zi, prin catering. Mâncarea se poate da sub mai multe forme aici: ori aici, ori le aduci bucătar din țara lor. Trebuie să ai bucătărie și permise de mai multe feluri. Dacă nu, cu firma de catering, ei spun ce voi ei să mănânce, nu mâncare din ce facem noi aici în România, ci care le place lor: orez, rețete cu curry”,

Gino Tortomasi, director general GT Company.

 

 

Cazarea muncitorilor străini a fost o altă provocare pentru omul de afaceri italian, care l-a costat în jur de 200.000 de euro. A cumpărat o clădire în apropierea fabricii, a intervenit pe parte de recompartimentare pentru a asigura toate condițiile necesare unui trai civilizat, de la dormitoare la dușuri sau bucătărie.

 

Privește totul ca pe o investiție și face calcule continuu. Deși a cheltuit 200.000 de euro a câștigat 120 de mâini și alte cheltuieli în minus pe partea de transport. Pentru că la GT Company sunt și în jur de 110 navetiști, oameni aduși din mai multe locuri ale județului, cel mai îndepărtat fiind orașul Săveni. Lunar, pentru navetiști compania cheltuiește în jur de 3.500 de euro. Doar pentru transport, fără costurile pentru munca depusă.

 

„Ca să recuperezi 200.000 de euro nu e așa de ușor. Este un calcul pentru firma noastră, la care nu se ține cont de timpul în care se pot recupera banii. Este o alegere pe care trebuie să o faci. Dacă nu aduci muncitori străini, firma în ce condiții și ce șanse avea să poată continua activitatea? Și ce șanse ai să progresezi? Este o alegere, nu e vorba despre calcul economic”,

Gino Tortomasi, director general GT Company.

 

 

O alegere forțată, am putea spune. Pentru că la acest moment, România, țara în care și-a „sădit” afacerea nu-i mai oferă necesitatea vitală: forța de muncă. Iar statul român modifică legislația de profil de la un anotimp la altul. Astfel se poate explica și străfulgerarea de-o clipă de a pleca. Cu tot cu fabrică.

 

„Eu deja sunt în Tunisia, unde am deja o secție deschisă. Înainte de asta, decizia era de a pleca de aici, să merg în Tunisia complet. Înainte să iau decizia asta, cu muncitorii străini, am făcut un calcul economic, ce îți convine: aducem străini sau mai bine ne mutăm acolo unde avem șansa să continuăm încă 20 de ani?”,

Gino Tortomasi, director general GT Company.

 

 

A ales să riște în România, cu forță de muncă pestriță, româno - sri lankeză.

 

Am intrat în fabrică, o imensă hală de 7.000 de metri pătrați îmbrăcată în schele uriașe de care atârnau zeci de mii de articole vestimentare. Jos, sub pătura de produse, furnicarul de oameni, zumzet de mașini și coloratura materialelor sau a ațelor înșiruite pe margine.

 

Pete albastre în coloana de mașini de cusut sau în alte zone specifice fabricii de confecții. Erau uniformele pe care le-au primit stranierii ajunși la Botoșani pentru a munci. Primul întâlnit, un tânăr care se afla la o mașină de cusut și-a ridicat pentru o clipă privirea și a salutat zâmbind.

 

Adoptați temporar cu nume românești

 

În piept avea un ecuson pe care era trecut numele „Eugen”. Nu este numele lui din acte, ci unul pe care l-a primit cadou în țara care l-a adoptat pentru următorii doi ani de zile. Numele muncitorilor din Sri Lanka sunt lungi și greu de pronunțat. Ca atare, fiecare a primit la sosire, pe lângă contractul de muncă, un pat sau uniforma de serviciu și un ecuson cu numele românesc.

 

Astfel, sri lankezii au devenit: Mihai, Răzvan, Vica, Rodica, Maria etc.

 

S-au amestecat cu românii, cu botoșănenii și pot fi identificați mai facil. Se pot lega chiar prietenii, pentru că angajamentele de muncă sunt valabile pentru doi ani de zile, cu posibilitate de prelungire pentru încă trei. Deci, în total cinci ani de stat și muncit în Botoșani. La capătul celor doi ani munciți au dreptul la un concediu în țara natală.

 

 

Salariile ajung undeva la 2.000 de lei pe lună, bani ce pot fi economisiți ușor, având în vedere cazarea și mesele deja asigurate. În țara lor munceau pentru 80 de dolari pe lună și astfel aici, în Botoșani, cei 2.000 de lei refuzați de localnici, pentru ei sunt „mană cerească”, cum ar spune o vorbă din popor.

 

GT Company este a doua firmă de la Botoșani care apelează la străini pentru a munci, după Tehnic Asist care a importat vietnamezi.

 

loading...
Angajatorii de top de la Botoşani: O instituţie şi o firmă de confecţii au cei mai mulţi angajaţi
ACUM: Ministrul Budăi, din şedinţă în şedinţă la Prefectură – FOTOGALERIE
Electroalfa angajează personal în producție pentru fabrica de confecții metalice din Botoșani – FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Şi toată mascarada asta numai să nu dea două trei sute în plus unui român. Trezește-te băi adormitule, îți câtă melodia în fiecare zi da tu crezi că e deșteptătorul să mergi la muncă!
25 martie 2019, 21:21
R romanii se cearta din orice asta pt ca nu au puterea de a intelege lucrurile dar au gura mare si minte putina ...cititorul 3 nu a inteles ca editorul a modificat textul initial cititorul 2 scrie in micutul text sa legat in loc sa scrie dezlegat iar editorul frustrat ii dojeneste pe cei 2 la pozitia 5 .. r romania te iubesc
25 martie 2019, 18:48
ce s-ar face ziaristii fara cititorii din astia atenti la orice detaliu...nu ar mai exista ziare, sigur!!!!
25 martie 2019, 15:49
Am citit articolul la ora 11 si prin comentariul meu am atras atentia autorului articolului ca sa strecurat o eroare .Am constatat si eu ca intre timp sa corectat.Prin urmare daca nu stii ce vorbesti ...ciocu mic!
25 martie 2019, 15:30
Înseamnă că nu stii sa citești,acolo scrie ca se cheltuie 3500 de euro lunar pentru toți angajații, nu doar pt unul. Optica medicală scrie pe tine..:))
25 martie 2019, 13:54
Am citit in articol ca pentru un singur navetist se cheltuie 3500 euro lunar !!??!! Nu inteleg,fac naveta din cosmos?!
25 martie 2019, 11:24
Mintii Frumos!
25 martie 2019, 11:13
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Trebuie să ne revenim repede, pentru că duminică jucăm la campioana CFR. Au un lot din care pot alcătui două echipe, sunt mulți jucători de calitate. Sper să fim în formă, totul depinde de noi”,Mihai Teja, antrenor FC ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9132 lei
USD
Dolarul SUA
4.8027 lei
CHF
Francul elveţian
5.0576 lei
GBP
Lira sterlină
5.8083 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5598 lei
XAU
Gramul de aur
277.1595 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2490 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2315 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3499 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2012 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6603 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.6 o C
Dorohoi
21.7 o C
Bucecea
20.9 o C
Darabani
16.0 o C
Saveni
22.1 o C
Ştefăneşti
18.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.