Realizare tehnică uluitoare făcută de nişte elevi de liceu din Botoşani. Aceştia împreună cu un student tot din Botoşani au realizat primul robot umanoid din România. Practic, acesta poate să-şi mişte capul şi mâinile, independent prin intermediul unor circuite. Modelul urmează să fie perfecţionat, potrivit Adevărul.
Puştii care activează la cercul de robotică de la Palatul Copiilor din Botoşani au impresionat lumea tehnică atât în România, cât şi în Europa şi chiar peste Ocean. „Robo Hand”, mâna bionică, creată în urmă cu doi ani de un elev botoşănean, Constantin Voiniciuc, a uimit juriul de la concursul de tehnică şi robotică de la Romexpo.
Printre membrii juriului se aflau şi membrii ai NASA şi au promovat pe elevul botoşănean la un concurs de tehnică şi de robotică chiar în Statele Unite, prestigiosul Intel Iseff. A fost singurul român care a ajuns vreodată la această competiţie. După doi ani, copiii de cercul de robotică, conduşi de profesorul Grigore Luisian, revoluţionează din nou lumea tehnică din România.
Un grup de cinci elevi de la Palatul Copiilor din Botoşani şi doi studenţi de la Universitatea Europei de Sud-Est „Lumina“ din Bucureşti au realizat primul robot umanoid din România. Se numeşte Adam 1 şi este desprins parcă din filmele Science Fiction. Are formă umană, ochi, gură, nas şi urechi. Îşi mişcă braţele şi capul.
În fapt, proiectul Adam 1 se opreşte la nivelul bustului. „Este un proiect realizat de elevii noştrii de la Palatul Copiilor în colaborare cu cei din mediul universitar. Este un proiect îndrăzneţ, unic dar deocamdată nu pot fi furnizate alte detalii, pentru că modelul se perfecţioneză”, spune Grigore Luisian, profesorul de robotică din Botoşani.
Ne este dezvăluit faptul că echipa doreşte să ajungă să perfecţioneze modelul până la ajunge să construiască un om cibernetic, care să copieze cu fidelitate mişcările umane şi chiar să fie folosit la diferite operaţiuni tipic umane. În următoarea etapă, Adam 1 îşi va putea mişca gura şi ochii. Echipa care a realizat robotul, formată din Mihnea Horbuli, Constantin Voiniciuc, Alexandru Bejinaru, Şerban Botez, Andrei Vişan şi Ingrid Mărcoianu, precizează că Adam 1 este doar un prototip şi o primă etapă într-un proces de realizare a omului cibernetic.
Coordonatorii ştiinţifici ai proiectului sunt de fapt profesorii tinerilor, adică Grigore Luisian, profesorul de fizică şi de robotică de la Botoşani, conferenţiar doctor inginer Lucian Grigore şi doctor lector Alexandru Cioacă de la Universitatea „Lumina”.
Parteneriatul dintre cele două echipe a fost intermediat şi de Constantin Voiniciu astăzi student bursier al Universităţii „Lumina”, dar fost elev al profesorului Luisian la cercul de robotică din Botoşani, cel care a impresionat pe specialiştii de la NASA cu braţul bionic.
Cu Adam 1, echipa s-a prezentat şi la un concurs tehnic naţional. Este vorba de Concursul de Ştiinţă şi Tehnică „Florin Vasilescu” organizat în luna mai la Călăraşi. Robotul Adam 1 a impresionat juriul care a acordat echipei formată din elevi şi studenţi, premiul I. După perfecţionarea modelului, echipa care l-a creat pe Adam 1 vrea să abordeze concursurile universitare şi internaţionale de tehnică.
[[galerie-foto]]
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024