Vârsta combatanților va fi între 18 și 35 de ani, ministrul Apărării subliniind că este exclus ca aceștia să meargă la luptă fără să fie pregătiți.
Ministrul Apărării Vasile Dîncu a vorbit despre stagiul militar, subliniind că cei care nu au pregătire militară nu vor fi trimiși la luptă. De asemenea, ministrul Apărării Naționale a mai spus că speculațiile cu privire la stagiul militar sunt false și alarmiste.
Ministrul Apărării a precizat că aceste speculații nu sunt adevărate și că sunt alarmiste, subliniind că nu se pune problema ca cineva să fie trimis la luptă fără pregătire militară.
“Acum lansăm o nouă legată de voluntariat și de pregătirea a populației pentru apărarea țării. S-a făcut la un moment dat un proiect care a luat câte ceva din toate legile precedente și s-a publicat în presă după ce fusese respins de către Departamentul de Apărare, dar a speriat lumea”, a mai spus ministrul Apărării Naționale.
Ministrul Vasile Dîncu a mai spus la Realitatea Plus că vârsta combatanților va fi între 18 și 35 de ani, subliniind că este exclus ca aceștia să meargă la luptă fără să fie pregătiți.
“În primul rând, trebuie precizat din start că niciun combatant într-un război nu poate depăși vârsta de 35 de ani, segmentul avut în vedere este între 18 și 35 de ani. Nimeni nu poate fi trimis pe front fără pregătire militară. Există mai multe tipuri de pregătire, în funcție de profesie, de formațiune de luptă în care ești integrat,” a afirmat Vasile Dîncu la “Legile Puterii”.
Vasile Dîncu a mai spus că voluntarii rezerviști pot beneficia de mai multe cicluri de pregătire. De asemenea, el a mai spus că există și anumite cicluri pentru zonele mai complicate.
“De exemplu, pentru voluntari rezerviști, pot exista mai multe cicluri de pregătire de câte 15 zile, în care faci diverse cursuri de pregătire. Am gândit, de asemenea, și cicluri pentru anumite zone mai complicate, cum este cyber sau comunicații, care pot dura 3-4 luni, dar, în orice caz, nimeni nu poate fi trimis pe front fără pregătire”, mai spune ministrul Apărării Naționale.
El a mai spus că exista un program pentru rezerviști de dinainte ca acesta să devină ministru al Apărării Naționale.
“Noi avem și un program pentru rezerviști, era la minister înainte de veni eu. Te înscrii la rezerviști, faci o pregătire militară, după care redevii rezervist, te întorci la locul de muncă și ești chemat la mobilizare sau din când în când, la perfecționare. Primești și o retribuție chiar și de peste 1500 de lei, putem oferi și asigurări gratuite și alte tipuri de drepturi pe care le au militarii, sporuri de grad. Am introdus acest noi condiții și vreau să vă spun că pe cele 444 de locuri rămase de anul trecut avem peste 1400 de dosare,” a afirmat Vasile Dîncu.
Ministrul Vasile Dîncu a adus în discuție și un al doilea proiect, cel care se referă la stagiul militar voluntar, despre care ministrul spune că este special pentru cei care doresc să aibă pregătire militară, fără a urma o carieră în acest sens.
“Ne adresăm celor care doresc să aibă pregătire, fără a urma neapărat cariera militară, iar pe perioada stagiului primesc asigurări de sănătate, primesc o retribuție, iar salariul le merge în continuare la locul de muncă, pentru că este compensat de stat, avem succes chiar și pe acest segment al tinerilor care, mai ales în condițiile din vremurile noastre, vor să aibă pregătire militară, vor să știe să tragă cu arma, să facă un pic de pregătire fizică, un pic de pregătire tactică,” a mai explicat ministrul.
2 milioane de euro pentru parcuri fotovoltaice din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Marcel Ciolacu și-a anunțat DEMISIA după pierderea alegerilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Dintr-o „joacă”: Copii prinși pe camerele de supraveghere că au dat foc unui container
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Incendiu într-o gospodărie din județ: O femeie a fost transportată la spital cu arsuri
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024