Situația revoltătoare cu care se confruntă mii de botoșăneni din sudul județului de ani de zile, în perioade de vreme caniculară, a ajuns la limită. Săptămâni întregi, oamenii trebuie să înfrunte căldura extremă, la care se adaugă și lipsa apei la robinete.
Cei mai afectați sunt botoșănenii care locuiesc în orașul Flămânzi și la care apa pompată prin unica magistrală existentă nu mai are putere să ajungă, din cauza noilor branșamente efectuate în ultimii ani care au exercitat o presiune suplimentară asupra conductei.
În ultimii ani s-au conectat la această sursă de apă ce aparține companiei Nova Apaserv și proprietarii noilor case construite pe Șoseaua Iașului, pe ambele părți ale drumului, noul cartier ANL, dar și sate întregi din trei comune: Bălușeni, Coșula și Cristești.
Iar pe perioada verii, când oamenii din mediul rural folosesc apa din rețea pentru irigarea culturilor agricole, situația se acutizează. Și se răsfrânge asupra botoșănenilor din Flămânzi care pur și simplu rămân fără apă săptămâni întregi.
Mai mult, nu sunt lăsați nici să își facă provizii de apă de la fântânile vecinilor, care își încuie porțile. S-a ajuns la un disconfort ridicat și la punctul în care răbdarea a atins limita maximă. Așa se face că, la Primăria Botoșani, a ajuns o solicitare pentru autorizarea unei acțiuni de protest programată pentru data de 28 iulie 2021, în intervalul 10:00 – 12:00.
Peste 200 de oameni din Flămânzi și-au anunțat participarea la acest protest autorizat care se va desfășura în fața și împotriva Consiliului Județean Botoșani.
Organizatorii susțin că vor soluții imediate pentru rezolvarea acestei probleme care le afectează modul de viață, în condițiile în care sunt amăgiți cu tot felul de promisiuni în care nu mai vor să creadă, încă de anul trecut.
„Situația este foarte gravă, am avut o săptămână în care o picătură de apă nu a curs la robinet. Deci, o săptămână ca să stai să nu poți să folosești nici toaleta și nici să te speli, vă dați seama... să te duci să aduci cu găleata la etajele 2 sau 4 pentru a pune în toaletă, este gravă treaba. Stai la oraș, fără o picătură de apă la robinet, o săptămână de zile.”
Călin Constantin, organizator protest
Numeroase apeluri au fost formate către dispeceratul Nova Apaserv, răspunsul fiind mereu același: „ei dau apă, dar nu ajunge la Flămânzi”.
Cum explicațiile, scuzele, motivele sau promisiunile deja nu mai sunt suficiente, oamenii s-au hotărât să iasă la proteste.
„Noi am vrea să mergem în jur de 200 de persoane, lumea este foarte revoltată. Anul trecut, aceeași poveste a fost. Este și un iz politic aici, nu trebuie să suferim noi, oamenii de rând. Și asta este posibil, pentru că Nova Apaserv este în subordinea CJ, președintele ar fi trebuit să intervină: dle, care-i treaba? La Flămânzi nu este apă de o săptămână, care-i problema?. Du-te și închide Bălușeniul, Draxinii care stau la casă, au fântâni în curte și udă roșiile și castraveții și ce mai udă ei și dă-le la Flămânzi care stau la blocuri.”,
Călin Constantin, organizator protest
Le este alături oamenilor și primarul de la Flămânzi, care a alocat o serie de sume pentru construirea de noi fântâni publice, lucru care nu rezolvă însă problema imediat.
Mai ales că după această perioadă mai răcoroasă și cu ploi, în județ este așteptat un nou val de caniculă.
„Problema este că se repetă an de an această situație. Eu nu văd o ieșire din situația asta atât timp cât ei nu au întocmit un plan lunar de restricționare a apei până la Flămânzi. Eu am înțeles, toți colegii noștri primari care și-au obținut avize de la operator pentru a-și face rețeaua, e de interes, oamenii își dezvoltă localitățile. Dar când dai un aviz, îl dai responsabil, adică nu pe o localitate ai un program de 24 de ore și nu poți restricționa două ore dimineața și două ore seara. Nu-i normal, este foarte gravă situația, spre exemplu, nici acum nu este apă (după amiaza zilei de joi, 22 iulie 2021, n.r.)”,
Dan Oloeru, primarul orașului Flămânzi
Nu se știe dacă disperarea oamenilor din sud a făcut obiectul unor ședințe aplicate la sediul Nova Apaserv unde un nou director își dă concursul pentru scoaterea la liman a societății.
Sau dacă, într-adevăr situația oamenilor de la Flămânzi este considerată una de urgență zero.
Cert este că directorul de o lună de zile al operatorului spune că la acest moment nu există vreo soluție imediată.
„Pe termen scurt nu este nicio soluție, decât raționalizare pe traseu. Adică cei de pe traseu să ia mai puțin, ca să ajungă și la ei. Sunt care sunt conectați direct, persoane fizice, sunt comune care au branșament unic, îl mai poți închide, dar ăia care sunt conectați direct? Conducta în sine a fost proiectată în anii ’80 pentru ceva infim față de ce se întâmplă acum.”,
Liviu Ștefan, director SC Nova Apaserv SA
Într-adevăr, primarii din cele trei comune alimentate cu apă din magistrala care coboară spre Flămânzi și-au făcut tot felul de proiecte de investiții și au fost avizați pentru branșare.
Cum au fost avizați și cum nu s-a gândit nimeni că se pune presiune suplimentară pe o conductă veche oricum, contează în prezent mai puțin. Mai ales că puține au fost cazurile de tragere la răspundere a unor foști directori de companii de stat.
„Trecutul nu ne ajută, asta e situația în momentul acesta, toată lumea a cerut aviz pentru apă, după ce și-au construit o rețea. Nu poți să refuzi o investiție, au fost PNDL-uri, diverse programe de finanțare. Ce am întrebat și eu din trecut, dar asta a fost ideea.”,
Liviu Ștefan, director SC Nova Apaserv SA
Ceea ce înseamnă că numărul celor afectați de lipsa apei ar urma să se mărească. Însă nu vor mai exista probabil situații în care o serie de abonați să nu aibă deloc apă la robinet zile întregi iar alții să-și ude straturile cu legume.
„Singura metodă prin care se poate asigura apa la Flămânzi este să închidem comune stânga – dreapta, Coșula, Bălușeni, Cristești...Încercăm ca măcar câteva ore să le asigurăm apă, la toți. Numai că multe dintre eforturile astea sunt paralizate de avarii, toată ziua crapă aici conducta. Ori după o intervenție din aia, ca să refaci conducta durează vreo două zile, trei zile chiar. Și dacă am avut vreo patru, cinci, vreo două săptămâni a stat goală.”
Liviu Ștefan, director SC Nova Apaserv SA
Problema ar putea fi rezolvată într-un orizont de timp extrem de larg, care poate ajunge și la patru ani.
Există în pregătire un proiect ce va fi depus pe un program operațional finanțat de comunitatea europeană dar, abia în septembrie. Urmează să fie evaluat și dacă este eligibil, aprobat. Următoarea etapă este de semnare a contractului de finanțare și scoatere la licitație a lucrărilor ce vor fi realizate. În cazul în care nu vor exista contestații între constructori care să ajungă pe la Tribunal, se poate semna ordinul de începe al lucrărilor, intrându-se în termenul de execuție care nu poate fi mai mic de 12 luni.
Iar asta se poate întâmpla, într-unul dintre cele mai optimiste scenarii.
Cum este posibil ca orașul să arate ca după bombardament din cauza avariilor interminabile la apă sau cum este posibil ca la fiecare ploaie gurile de canalizare să nu mai facă efectiv față apei rezultată? Cum este posibil ca oamenii să rămână fără apă săptămâni întregi și să se pună presiune pe o singură conductă care este veche de peste două decenii? În condițiile în care UE a alocat milioane de euro pentru tot felul de investiții realizate de Nova Apaserv.
Iar în alte județe, vânzarea apei este o afacere profitabilă, iar la Botoșani este asociată cu falimentul.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
BLOCADA la Botoșani: Peste 100 de amenzi și șoferi lăsați fără permis
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Un botoșănean a rămas pe drumuri în plină iarnă, un incendiu i-a distrus casa
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Începe mica recalculare a pensiilor (și) la Botoșani: CE pensionari vor primi mai mulți bani
Ramona Lupu
Jan 14, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile