Cu două zile înainte de începerea noului an școlar în rândul părinților de la Botoșani s-a născut o stare de nemulțumire. Mai ales a celor care au copii înscriși la grădinițe și care au fost anunțați că, deși unitatea a adoptat scenariul verde, timp de două săptămâni din lună, preșcolarii vor fi trimiși acasă la amiază.
Această situație a fost anunțată la Grădinița nr. 22 care este cu program prelungit. Părinții susțin că nu au ce face cu copiii de la ora 12:00 pentru că sunt la serviciu.
Și tocmai din acest motiv i-au înscris la grădiniță cu program prelungit.
„Haos la Grădinița nr. 22 din Botoșani. De grădinițe cine se ocupă, că e haos? Grădinița cu program prelungit trimite copiii la amiază, prin rotație, la două săptămâni. Păi, ori este cu program prelungit, ori cum e? Părinții lucrează și tocmai de asta au înscris copiii la un astfel de program, pentru că nu pot veni la ora 12:00 după copil. Părinții și-au consumat concediile în starea de urgență. Ce e cu haosul acesta cu o zi înainte de reînceperea activității? Chiar e așa greu să pui o placă de plexiglas între paturi ca să nu le mai distanțeze? Cineva își bate joc de părinți la Grădinița 22. Nu știu cine, dar e inadmisibil”,
Adrian Abalașei, un părinte cu copil la această unitate
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani cunosc situația, iar nemulțumirile părinților le-au ajuns în atenție. Pentru că situația este una generalizată și se așteaptă o amplificare a discuțiilor de acest fel.
Una dintre propunerile botoșănenilor cu copii la grădiniță a fost ca între paturile în care dorm aceștia să fie montate despărțitoare de plexiglas.
Lucru aproape imposibil pentru că nu ar exista firme care să asigure kilometri întregi de plexiglas.
„Ce firme sunt în România, mari producătoare de plexiglas, ce pot să asigure pentru mii de școli? Numai noi avem 475 de școli. Poate pune cineva plexiglas? Despre asta vorbim: nu există producători, nu există materiale, nu există posibilitate de a monta între pătuțuri plexiglas astfel încât să fie sigur, copiii să nu se joace cu ele. Plexiglasul acesta poate să rănească copiii, să-i lovească, poate să se rupă și atunci trebuie să fie montat de firme specializate care să-și asume răspunderea. Ori nu avem la Botoșani suficiente firme”,
Ada Macovei, inspector școlar general adjunct
În aceeași ordine de idei, Ada Macovei susține că acest an de învățământ este unul provocator pentru toată lumea, părinți și cadre didactice deopotrivă.
Și că, importantă este luarea de măsuri pentru ca preșcolarii sau elevii să fie în siguranță.
„Paturile sunt construite câte două, nu se poate asigura distanțarea. După aceea, dacă există un caz într-o grupă, se închide grupa respectivă două săptămâni și iar tot la acest scenariu ajungem. Dacă există trei cazuri, atunci DSP închide toate grădinița. Nu mai bine să ne ferim de la început și să adoptăm toate măsurile, ca distanțarea fizică să fie respectată cât de cât? Și părinții au dreptate, știu, dar ce facem cu copiii bolnăviori?”
Ada Macovei, inspector școlar general adjunct.
În unele unități de învățământ, părinții s-au organizat și au cumpărat din bani proprii plexiglas pentru a fi asigurată distanțarea.
Primarul Cătălin Flutur s-a exprimat public și le-a cerut botoșănenilor să nu strângă bani pentru școală.
„Informare pentru familiile elevilor botoșăneni:
NU DAȚI NICIUN LEU LA ȘCOALĂ SUB NICIUN MOTIV!
Am alocat fondurile necesare începerii anului școlar cu respectarea normelor sanitare specifice acestei perioade către toate unitățile de învățământ din municipiul Botoșani.
Voi face public mâine printr-un comunicat de presă o listă completă a sumelor și a materialelor puse la dispoziția școlilor din Botoșani, îndestulătoare pentru deschiderea noului an școlar.
Avertizez ferm, în același timp, conducerile tuturor unităților de învățământ să nu solicite bani sub niciun pretext de la familiile elevilor. Orice solicitare de bani este nu doar ilegală, ci și imorală în momentul în care fondurile pe care vi le-am alocat sunt acoperitoare pentru orice cheltuială justificată în acest moment”.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tinerii din Botoșani invitați să decidă viitorul centrelor de tineret
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Elevii unui liceu din Botoșani învățați cum să intervină corect la un accident rutier
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Declarația zilei 20 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 20, 2024
Oana Sava
Nov 20, 2024