Au trecut două săptămâni de la disputa izbucnită între fosta şi actuala conducere a Primăriei Botoşani pe baza arieratelor instituţiei şi a apărut un vinovat. Nu este nici primar, nici viceprimar, nici şef serviciu, nici măcar şef de birou. De fapt, nu se poate spune nici măcar sută la sută că era titular pe postul pe care l-au găsit acele zile. Şi asta pentru că era un fel de… rezervă de registrator.
Adresa pentru arierate trimisă târziu de Primăria Botoşani la CJ...
După cum v-am informat la jumătatea acestei luni, 45 de localităţi din judeţ au primit fonduri de la Consiliul Judeţean pentru plata arieratelor. Ceea ce a provocat cel puţin mirare la acea dată a fost că Primăria Botoşani, în ciuda plângerilor repetate ale primarului Ovidiu Portariuc privind debitele pe care le-ar fi moştenit de la predecesorul Cătălin Flutur, nu s-a aflat pe lista beneficiarelor. Înainte de şedinţa în care a împărţit fondurile primite de la bugetul de stat, CJ a cerut tuturor primăriilor să precizeze dacă au arierate şi nici până la această dată nu este foarte clar dacă municipalitatea a dau sau nu un răspuns până la ora la care s-a întrunit atunci CJ. „Îmi aduc aminte de o adresă trimisă prin fax în care spuneau că nu au arierate. Cred că a venit în ziua aceea”, ne-a declarat Gheorghe Sorescu, vicepreşedinte CJ. Şedinţa a avut loc la ora 10:00, iar proiectele bineînţeles că erau gata cu o zi înainte, ceea ce ar fi însemnat că trimiterea adresei în ziua şedinţei ar fi fost tardivă, problema putând fi rezolvată eventual doar prin depunerea unui amendament.
...După ce s-a rătăcit prin Primărie
Acuzat fiind atunci că s-a plâns degeaba că are datorii edilul şef nu a avut o zi întreagă răspuns, chiar şi în şedinţa Consiliului Local evitând să dea explicaţii pe această temă, atunci când a fost interpelat. A doua zi a trimis un comunicat în care l-a învinovăţit pe Cătălin Flutur că nu ştie să facă diferenţa între datorii şi arierate. Aceasta a fost însă partea oficială a lucrurilor. În realitate la nivelul Primăriei Botoşani s-a declanşat o anchetă pentru a se afla vinovatul pentru întârzierea cu care s-a trimis un răspuns la CJ privind arieratele. Ei bine, raportul se află pe masa primarului Ovidiu Portariuc şi cel puţin poziţia secretarului municipiului Ioan Apostu este că vinovatul provine de la… registratură. Culmea este că nu e vorba de angajata care lucrează în mod obişnuit pe acest post, ci despre un salariat care timp de câteva zile îi ţinea locul întrucât aceasta se afla în concediu. Respectivul ar fi vinovat de rătăcirea adresei de la CJ. Aceasta ar fi fost trimisă pe una dintre adresele electronice ale municipalităţii, ar fi fost observată cu întârziere pentru că ar fi venit pe un domeniu de yahoo, ar fi fost tipărită, ar fi trecut pe la secretar, care, pentru ca să devină una oficială, ar fi trimis-o la registratură, iar aici ar fi stat nepermis de mult, astfel încât nu s-a mai reuşit să se răspundă într-un timp rezonabil, rezultatul fiind acea adresă trimisă târziu, potrivit căreia Primăria Botoşani nu ar avea arierate. Neoficial se vehiculează însă informaţia că, de fapt, municipalitatea ar fi putut beneficia de acele fonduri, la fel ca alte 46 de primării.
Funcţionarii trebuiau să trimită adresă chiar şi dacă nu o cerea CJ-ul
Deşi registratorul de rezervă ar fi vinovat pentru netrimiterea în termen a adresei, OUG 61/2012 aprobată de Executiv la finele lunii octombrie, privind rectificarea bugetului de stat, arată că primăriile care aveau datorii trebuiau din propria iniţiativă să trimită adrese la CJ, fără să le ceară Consiliul Judeţean în mod expres acest lucru. „Repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor prevăzute în anexa nr. 7 se face prin hotărâre a Consiliului Judeţean, până la data de 16 noiembrie 2012, proporţional cu volumul arieratelor şi în limita sumelor solicitate prin cereri, pe baza cererilor scrise ale ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale, depuse la consiliul judeţean până la data de 9 noiembrie 2012”, se arată la articolul 35 al respectivului act normativ. Cu alte cuvinte, nici nu mai era nevoie de trimiterea unei scrisori oficiale a CJ la Primăria Botoşani, municipalitatea trebuind din proprie iniţiativă, în baza ordonanţei de urgenţă, să remită o adresă Consiliului Judeţean. CJ a început deja să se confrunte cu situaţii în care unele primării au descoperit între timp că ar fi avut totuşi arierate, dar nu le-au comunicat la CJ, Primăria Frumuşica de exemplu descoperind între timp alte arierate în afara celor raportate iniţial.
CITEŞTE ŞI: