Sistemul național de transport al gazelor este de marți dimineață, de la oră 7.00, în stare de dezechilibru, volumul de gaze din conducte fiind sub nivelul optim. De câteva ore, sistemul național de transport se află foarte aproape de starea de risc, care însemna că nu sunt suficient de multe gaze pentru a acoperi un consum mai mare decât în mod obișnuit, cauzat de temperaturile scăzute.
Transgaz, operatorul sistemului, este cel care ar trebui să ia măsuri pentru menținerea în parametri optimi transportul de gaze la nivel național.
Potrivit informațiilor HotNews.ro, în depozite se află circa 570 de milioane de metri cubi de gaze, însă tehnic nu pot fi extrase decât 15-16 milioane metri cubi zilnic. Această cantitate este obișnuită pentru sfârșit de iarnă.
Zilele acestea, consumul de gaze a depășit 60 milioane metri cubi, ajungând aproape de 70 milioane metri cubi, în condițiile în care într-o zi normală de iarnă, consumul este de circa 50 milioane metri cubi.
În aceste condiții, volumul efectiv de gaze aflate în conducte s-a tot redus în ultimele două zile. Potrivit datelor postate pe site-ul Transgaz, indicatorul Line Pack arată că volumul efectiv de gaze era luni, la 6:00, la nivelul de 45,8 milioane metri cubi, un nivel chiar ridicat. De atunci a tot scăzut, până a ajuns la nivelul de 33,2 milioane metri cubi miercuri, la prânz.
Potrivit Transgaz, starea optimă a sistemului național de transport este când Line Pack ajunge la circa 41 milioane metri cubi. Starea normală a Sistemului Național de Transport este între 38 milioane metri cubi și 44 milioane metri cubi. Starea de dezechilibru apare când volumul de gaze este între 33 milioane metri cubi și 38 milioane metri cubi, dar și între 44 milioane metri cubi și 46 milioane metri cubi. Stările de risc apăr când Line Pack este sub 33 milioane metri cubi sau peste 46 milioane metri cubi.
Transgazul este practic compania care transportă gazul spre distribuitori, în cazul judeţului Botoşani către Delgaz Grid, care mai departe îl furnizează populaţiei şi agenţilor economici.
În calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul monitorizează îndeaproape situaţia.
“Am vorbit dimineaţă cu şeful de la Delgaz Grid Botoşani, am discutat şi în această seară, ei nu au nici o problemă până în momentul de faţă cu furnizarea gazelor naturale şi nici nu au fost informaţi cu privire la faptul că vor fi probleme în perioada următoare cu furnizarea gazelor naturale”,
prefectul Dan Şlincu, preşedinte CJSU.
Botoşaniul n-a mai avut probleme cu gazul de mai bine de şase ani, de când s-a inaugurat a doua magistrală de transport.
DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024