Deputatul Cristian Constantin Roman, de la Forța Civică i-a cerut în Parlament ministrului de interne să grăbească procedura de aprobare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii Arhivelor Naționale. Parlamentarul botoșănean i-a atras atenția ministrului Radu Stroe asupra faptului că termenele legale pentru adoptarea respectivelor norme au fost deja depășite.
Asta în condițiile în care aplicarea legii arhivelor, în formă nou adoptată, e așteptată de peste 20 de mii de oameni doar în județul Botoșani. Aceștia au fost angajați ai unităților economice de stat, acum lichidate și au nevoie de adeverințe, eliberate pe baza consultării arhivelor, pentru a dovedi că au lucrat la grupele speciale de muncă, astfel putând beneficia de drepturile integrale de pensie.
Prezentăm mai jos interpelarea integrală adresată ministrului:
„
Adoptarea noii Legi a Arhivelor Naţionale este una larg interes public pentru că astfel se creează cadrul juridic pentru administrarea, în regim de operatori privaţi, a arhivelor unităţilor economice de stat, acum lichidate, de unde foştii angajaţi se luptă de ani buni să obţină adeverinţe care să le ateste faptul că au lucrat în grupele speciale de muncă. Adeverinţele le sunt necesare pentru recalcularea pensiilor. Numai la nivelul judeţului Botoşani, ai cărui locuitori cu onoare îi reprezint în Parlament, este vorba de peste 20 de mii de persoane care ar trebui să primească astfel de adeverinţe. Multiplicând această cifră la nivel naţional şi ţinând cont şi de marele platforme industriale ale ţării de dinainte de 1989, ajungem la o cifră de interes de peste un milion de români.
Am cunoscut cazuri cu adevărat dramatice
Legea s-a născut greu, forma adoptată în 2012 fiind contestată la Curtea Constituţională chiar de către parlamentarii USL. Acţiunea colegilor dumneavoastră de coaliţie o consider una plină de cinism, pentru că interesul politic a primat celui al oamenilor de care vă aminteam anterior. Şi vă mărturisesc faptul că, în calitate de prefect, am cunoscut cazuri de-a dreptul dramatice, de pensionari bolnavi în faze terminale, care implorau să li se facă dreptate, să apuce să-şi dobândească drepturile legitime cât mai sunt încă în viaţă.
Vorbesc în cunoştinţă de cauză despre acest subiect, pentru că, în perioada cât am fost secretar general adjunct în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, am coordonat personal comisia care a lucrat la un memorandum ce a fost înaintat Guvernului şi care a stat la baza elaborării noii legi a arhivelor naţionale.
[[banner]]
Am salutat totuşi adoptarea în forma finală a legii arhivelor naţionale, chiar cu un an de întârziere, pentru că acelor oameni de care vă vorbeam, cei care au construit de fapt România modernă, le-a revenit speranţa. Aceea că în sfârşit li se va face dreptate.
Nu mai trebuie decât, domnule ministru, să aprobaţi normele metodologice de aplicare a legii şi apoi să fie autorizaţi acei operatori privaţi la care se face referire în lege. Am văzut că normele sunt publicate pe site-ul MAI, fiind supuse procedurii de dezbatere publică. Cu toate acestea, nu pot să nu sesizez că termenele legale de adoptare a lor au fost deja depăşite, fapt care este imputabil ministerului pe care cu onoare îl conduceţi”.
CITEŞTE:
Roman la Consiliul FC: La Botoşani, suntem acum al patrulea partid - FOTOGALERIE