În cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc joi, 22 iulie, a fost aprobat un proiect de hotărîre cu mai multe puncte prin care s-au definitivat mai multe aspecte privitoare la localităţile care au fost afectate de inundaţii.
Prefectul Cristian Roman a afirmat că, toate aceste decizii îi privesc în principal pe oamenii care au rămas fără un acoperiş deasupra capului şi în cazul cărora revenirea la normalitate încă necesită un timp îndelungat. „Am analizat şi am propus un proiect de hotărîre în ceea ce priveşte sprijinul populaţiei şi activităţi de reabilitare a zonelor afectate. Practic am aprobat în unanimitate o singură hotărîre dar care are mai multe puncte. În primul rînd am stabilit că obligativitatea asigurării alimentare revine consiliilor locale şi primarilor. Totodată, am trasat sarcina ca persoanele sinistrate care au nevoie de asistenţă să fie stabilite nominal prin hotărîre de CL şi în baza anchetelor sociale. De asemenea, pentru calculul necesarului de alimente, a normei calorice şi valorii financiare a acestora va fi nevoie de o hotărîre de CL pentru fiecare administraţie publică locală şi am dat baza legală prin care se poate face acest lucru”, a declarat Cristian Roman, prefect.
"Am făcut totul cu o mare viteză"
Mai exact este vorba despre două ordine al Ministerului Sănătăţii şi o hotărîre de Guvern. În cadrul şedinţei s-a mai decis ca pentru legalitatea operaţiunilor care s-au derulat pentru organizarea taberelor de sinistraţi, gestionarea acestor locaţii să se facă în conformitate cu un ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor care prevede punctual modul de desfăşurare a acestor activităţi. „Ce am făcut pînă acum, am făcut doar cu gîndul ca acei oameni care au fost afectaţi de inundaţii să aibă un acoperiş deasupra capului. Am făcut totul cu o mare viteză, acum trebuie să ne gîndim la o perioadă mai lungă de cîteva luni, de aceea toate aceste treburi trebuie făcute în deplină legalitate şi în consonanţă cu nevoile acestor oameni”, a mai spus Cristian Roman. De asemenea, pînă la finele lunii, se va proceda la predarea de către Instituţia Prefectului şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a locuinţelor modulare către administraţiile publice locale. La finalizarea taberelor modulele vor reveni celor două structuri. În Botoşani sunt patru tabere de sinistraţi, două în Dorohoi, una în Hilişeu Horia şi ultima în localitatea Broscăuţi.
TREI parohii vacante în județul Botoșani: Arhiepiscopia Iaşilor organizează examen
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Liviu Ciobotariu mai vrea cinci jucători pentru a depăși criza de la FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, promite schimbări reale pentru județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024