Când vine vorba de tehnologie în România, ce sector nu merge bine? România a urcat în ultimii ani în clasamentul global al veniturilor din jocuri, mare parte din succesul său datorându-se accesului îmbunătățit la internet în toată țara. Dar se datorează, de asemenea, investițiilor în jocuri online - atât eSports, cât și jocurilor de cazinou - și scenei de pornire în creștere a țării.
Unul dintre numeroasele sectoare tehnologice care înregistrează o creștere serioasă în România este fintech-ul. Industria fintech crește rapid în întreaga lume. Există o cerere imensă de tehnologie financiară ușor de utilizat, iar startup-urile fintech sunt deschise și dispuse să satisfacă această cerere - de obicei prin parteneriatele cu marile bănci. Este un câștig bilateral: startup-ul își împărtășește produsul cu mai mulți clienți, iar banca reușește să-i rețină pe acești clienți, oferindu-le ceea ce își doresc. Există peste o sută de startup-uri fintech în România. Unul dintre cele mai reușite este FintechOS, care se concentrează pe furnizarea de tehnologie financiară automată, hiper-personalizată pentru utilizatori. În practică, este o platformă de tehnologie creată ca serviciu pentru companiile financiare, cum ar fi băncile și companiile de asigurări, care doresc să își actualizeze ofertele pentru a-și păstra clienții și pentru a rămâne competitivi. Acum au birouri în toată Europa și au colaborat cu mărci importante precum Microsoft și Capgemini.
În ceea ce privește industria eSports globală, aceasta crește cu o rată de aproximativ 14% în fiecare an și s-a prezis că până la sfârșitul anului 2021 vor fi peste 557 de milioane de persoane care vor participa sau viziona eSports. În mod similar, industria altor jocuri de strategie sau a sporturilor minții crește de la an la an. Industria eSports din România ține pasul cu aceste evoluții. Există mai mult de 50 de studiouri de dezvoltare a jocurilor în București și mai sunt zeci în alte orașe din țară. Dezvoltatorii români au lucrat la jocuri internaționale bine cunoscute precum seria FIFA și Assassin’s Creed Origins.
Toată lumea încearcă să obțină o porțiune din industria eSports de miliarde de dolari. Dubai a lucrat la proiectarea unui stadion special pentru turneele eSports, a cărei inaugurare se preconizează că va avea loc anul acesta. Universitățile din întreaga lume oferă acum specializări legate de eSports, iar echipa de fotbal american Minnesota Vikings a investit 25 de milioane de dolari pentru a lansa o franciză eSports denumită Minnesota Røkkr, care va concura într-o ligă Call of Duty. Acesta este doar un punct de start, multe alte echipe putând să îi urmeze exemplul.
Mai mult decât celelalte sectoare de pe această listă, tehnologia biometrică este tipul de tehnologie pe care probabil îl asociem cu filmele SF, mai mult decât orice altceva, chiar dacă face deja parte din viața noastă actuală. Biometria folosește caracteristicile noastre fizice, cum ar fi amprentele, irisul sau trăsăturile feței, pentru a ne identifica. Una dintre aceste metode de identificare poate fi apoi utilizată pentru a ne ajuta să ne deblocăm smartphone-ul sau să intrăm într-o clădire de înaltă securitate, precum și în alte circumstanțe.
Startup-ul TypingDNA, fondat în România, este în continuă dezvoltare în acest sector. La serviciile sale apelează toți cei care caută o măsură de securitate cibernetică pentru a preveni frauda online. Tehnologia AI te poate identifica pe baza modului în care tastezi pe o tastatură, fie a laptop-ului sau a altui dispozitiv. Funcționează liniștit în fundal pe măsură ce îți desfășori activitatea normală, protejându-te fără a te perturba. Acest sistem de dactilografiere biometrică poate fi utilizat în multe domenii, de la servicii bancare la evaluări online. De asemenea, este considerat mai sigur decât autentificarea cu doi factori. TypingDNA a fost fondat în 2016, în Oradea. La începutul anului 2018, a lansat o extensie Chrome, care a înlocuit autentificarea parolei cu sistemul „99% până la peste 99,9%”, pas care i-a propulsat pe scara succesului. Între timp, ei au adus cu siguranță o atenție sporită pe scena tehnologică în plină expansiune a României - ceea ce va ajuta doar la atragerea mai multor afaceri în viitor. Un alt startup românesc specializat în securitatea informatică este Bit Sentinel, fondat de un botoșănean în anul 2015.
În 2021 România poate fi mai tech decât în toți anii din urmă. Totul depinde de cât de multe proiecte pot trece rapid de la stadiul de idee, concept, la implementare.
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024
CAMPANIE la Spitalul Județean: Botoșănenii se pot testa GRATUIT pentru această boală
Oana Sava
Nov 04, 2024
SEARA TRECUTĂ: Un bărbat a făcut focul în parc pentru a se încălzi
Oana Sava
Nov 04, 2024