Nouă cazuri de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor (Lumpy Skin Disease) au fost confirmate în Bulgaria începând din 14 aprilie, România fiind “expusă cu risc imediat, foarte crescut”, având în vedere modul de evoluţie al bolii în ţara vecină. ANSVSA a elaborat și făcut cunoscut autorităților veterinare județene și publicului un Plan de Contingență și un Manual Operațional pentru dermatoza nodulară virală a bovinelor.
În cazul nefericit în care bovinele din România s-ar îmbolnăvi, atunci Comisia Europeană trebuie imediat anunţată despre prezenţa virusului pe teritoriul României, au declarat, pentru ziarul Puterea reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine.
“Măsurile care se impun în aceste cazuri sunt următoarele: exploataţiile infectate se pun sub supraveghere oficială; se impun restricţii de mişcare; se face un inventar al tuturor animalelor susceptibile de a avea virusul; se stabilesc zonele de restricţie; exploataţiile cu animale susceptibile sunt examinate clinic. Se fac totodată recomandări privind distrugerea biotopurilor favorabile pentru culicoizi şi aplicarea de tratamente cu insecticide”, au precizat ei. Aceştia spun că animalele sunt supravegheate prin teste serologice şi virusologice şi se face un control al mişcărilor de rumegătoare în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene. În plus, pe întreg teritoriul României se aplică un program de monitorizare serologică lunară, din luna aprilie până în luna noiembrie “Noi recomandăm firmelor să nu achiziţioneze bovine din Bulgaria până nu se închid focarele. Companiile şi autorităţile trebuie să verifice zilnic animalele şi să anunţe imediat medicul veterinar la apariţia unor suspiciuni. De asemenea, este obligatorie înlăturarea gunoiul de grajd şi asigurarea dezinsecţiilor spaţiilor cu gunoi”, au mai spus reprezentanţii crescătorilor şi exportatorilor de bovine.
„Faţă de acest risc imediat, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a luat măsura informării, instruirii şi pregătirii autorităţilor veterinare judeţene referitor la evoluţia bolii, la necesitatea informării şi conştientizării fermierilor crescători de bovine şi pentru intervenţia în cazul focarelor de boală”, se arată într-un comunicat transmis marţi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Deşi există vaccinuri pentru această boală, ele nu sunt omologate pentru Uniunea Europeană, iar opţiunea vaccinării nu este una fezabilă pentru România în momentul de faţă, având în vedere că vaccinarea se face cu un vaccin omolog viu, iar ţara care îl utilizează se consideră, din punctul de vedere al statusului de sănătate, o ţară infectată.
„ANSVSA desfăşoară, în continuare, activităţii destinate pregătirii acţiunilor de intervenţie pentru controlul ţării, în cazul în care boala va trece graniţele Bulgariei”, mai informează autoritatea. Boala afectează bovinele (bovine şi bubaline) de toate vârstele şi produce pierderi economice deosebit de ridicate, atât cu activităţile de combatere care sunt deosebit de costisitoare, cât şi prin faptul că atrage după sine restricţii severe asupra circulaţiei speciilor afectate atât pentru comerţul intracomunitar, cât şi pentru exportul de bovine. Conform Codului Animalelor Terestre al OIE, o ţară infectată şi care desfăşoară activităţi de eradicare îşi poate recăpăta statutul de „liber de boală” după trei ani de la confirmarea şi eradicarea ultimului focar, ceea ce ar însemna pierderi economice foarte importante pentru operatorii economici crescători de bovine. Măsurile care se aplică în suspiciunile şi confirmările de boală sunt cele prevăzute în Directiva Consiliului 92/119/CEE, care introduce măsuri generale pentru controlul unor boli ale animalelor şi măsuri specifice referitoare la boala veziculoasa a porcului, transpusă în legislaţia naţională prin Ordinul ANSVSA 133/2006.
În data de 21 aprilie, Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, membră a Federaţiei Pro-Agro, recomanda crescătorilor de bovine din România să nu achiziţioneze animale din Bulgaria deoarece au fost confirmate nouă focare de dermatită nodulară virală la bovine, iar un număr de 366 de bovine au fost deja ucise.
„Boala evoluează grav mai ales la tineret, fiind însoţită de simptome ca: anorexie, reticenţă la mişcare urmate de dezvoltarea unor noduli pe piele, inflamarea ganglionilor limfatici, necrozarea acestora. Singura măsură este uciderea şi distrugerea cadavrelor (există un vaccin, dar este unul viu şi nu se recomandă)", spun oficialii asociaţiei.
La începutul lunii septembrie a anului trecut, ANSVSA emisese o altă alertă. ANSVSA anunţa atunci că încă din data de 4 septembrie 2015, în România, a fost diagnosticată “Boala limbii albastre”(Blue tongue), în judeţul Botoşani, în trei exploataţii din localitatea Boboluşti, în apropiere de râul Prut şi de graniţa cu Republica Moldova. Suspiciunea data din 24 august când, după examinarea unor bovine dintr-o gospodărie, medicul veterinar de libera practică a constatat leziuni bucale, mamare şi podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre şi a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Botoșani.
Expoziție de fotografie organizată de Centrul de Creație
Oana Sava
Jan 08, 2025
Centru medical de la Botoșani ÎNCHIS din această lună
Oana Sava
Jan 08, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 08, 2025
Tipuri de debitmetre industriale
Redacția Botoșăneanul
Jan 08, 2025
APEL pentru un botoșănean internat la Terapie Intensivă care are nevoie de sânge
Oana Sava
Jan 08, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile