Schimbarea regulilor aplicabile profesorilor care au fost condamnați pentru infracțiuni intenționate este cuprinsă într-un demers legislativ care a trecut recent de votul decisiv în Parlament.
Concret, profesorii nu ar mai putea ocupa funcții didactice, de conducere, de îndrumare, de control sau chiar și de cercetare, până la intervenirea reabilitării, amnistiei sau a grațierii.
Legea prin care se dorește implementarea obligatorie a interzicerii dreptului unui profesor de a ocupa o funcție didactică, ulterior executării pedepsei penale și până la momentul intervenirii reabilitării (mecanismul prin care drepturile interzise sau alte limitări dispar, după o anumită perioadă de timp de la momentul executării pedepsei aplicate), amnistiei sau grațierii a fost adoptată cu votul final la Senat și urmează să se ducă în curând la promulgare, scrie Avocatnet.ro.
Concret, profesorilor le va fi interzisă ocuparea funcțiilor din sistemul de învățământ (didactice, auxiliare, de conducere, de îndrumare, de control sau chiar și de cercetare), până la momentul intervenirii reabilitării, amnistiei sau a grațierii, dacă:
-au fost condamnați definitiv la executarea unei pedepse privative de libertate (indiferent de modalitatea de individualizare concretă a pedepsei, deci chiar și în cazul suspendării executării pedepsei) și
-fapta pentru care au fost condamnați a fost săvârșită cu intenție.
La acest moment, Legea educației prevede că profesorii condamnați nu pot să mai ocupe o funcție didactică, pentru o perioadă, doar dacă interzicerea acestui drept a fost dispusă prin hotărârea instanței de condamnare. Ce ar aduce nou propunerea legislativă prezentată aici e că, în orice situație în care vor fi îndeplinite condițiile de mai sus, ocuparea funcției, până la reabilitare, amnistie sau grațiere nu va mai fi posibilă.
Motivele principale pentru care se dorește modificarea sunt, conform expunerii de motive atașate propunerii legislative, reflectarea importanței statutului profesorului în societate și impactului comportamentelor sale asupra formării elevilor și faptul că o astfel de reglementare este necesară, întrucât există cazuri când profesori care au fost condamnați pentru fapte penale au revenit în sistemul de educație și au continuat să comită astfel de fapte.
Atenție! Modificările se vor aplica doar dacă legea va fi promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Femeie AMENDATĂ de polițiștii locali după ce și-a scos masa în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Inspectorii de muncă, în controale pe la firmele din Botoșani în cadrul unei campanii
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024