Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Înfometați și bătuți, torturați și umiliți pentru că au crezut în libertate. Au stat ani grei în pușcăriile comuniste. Acolo, între zidurile însângerate de bătăi crunte, și-au îngropat tinerețea, visurile, iubirile și dorurile de părinți și de copii. Puțini au supraviețuit. Și mai puțini s-au bucurat de așa-zisul postcomunism. Astăzi mai trăiesc doar câțiva, pe care nimeni nu îi mai caută, nu îi întreabă pentru ce au luptat în urmă cu zeci de ani.
Momente de înaltă trăire creștină s-au petrecut sâmbătă, 20 mai, la Brăești, în județul Botoșani. O după-amiază însorită, care avea să fie binecuvântată de ploaie, a fost prilej de întâlnire între generații.
Curtea Bisericii ”Sf. Cuvioasă Parascheva” a reunit deopotrivă adulți și copii, oaspeți de departe și țărănci în straie de sărbătoare, prunci purtând cu mândrie costumul popular sau preoți veniți din toate părțile.
PS Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost întâmpinat de părintele paroh Gabriel Biță, alături de un impresionant sobor de preoți și de copiii comunei, dar și de primarul Adrian Nistor. Alături a fost și Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Cucernici și cu bucurie pe chip, sătenii și invitații au asistat la slujba religioasă, urmată de sfințirea Capelei Mortuare.
La final, sub stropii mari ai unei ploi binecuvântate, PS Nichifor Botoșăneanul, împreună cu întregul sobor de preoți, a sfințit Monumentul dedicat foștilor deținuți politici.
”Așa cum ai rânduit să se așeze semnele în piatră spre aducere aminte de faptele mari săvârșite de cei aleși de popor în numele Tău, așa și acum binevoiești a întări și a binecuvânta acest monument spre veșnica pomenire a aleșilor Tăi. Dăruiește, Bunule, celor ce au înălțat acest monument sănătate și bucurie sufletească, iar poporului nostru ajută-i ca, urmând pilda de jertfă, de credință a vrednicilor înaintași, sub purtarea ta de grijă necontenit să propășească pe calea binelui, slăvindu-te pe Tine, Dumnezeul părinților noștri”, a rostit înaltul ierarh.
Maria Puiu s-a născut în domiciliul forțat al mamei și al bunicii. Din familie de foști deținuți politici, cunoaște bine anii de cruntă prigoană comunistă. Astăzi este președinta Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Botoșani.
Sâmbătă, Asociația condusă de Maria Puiu a reușit un gest simbolic, dar care are menirea de a cinsti memoria, suferința, dragostea de neam a celor care au pătimit în pușcăriile comuniste: un monument impresionant, plasat în curtea Bisericii ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Brăești. Îi este recunoscătoare preotului Gabriel Biță pentru că a venit în întâmpinarea dorinței sale și astfel, în curtea Bisericii, se înalță astăzi ”monumentul recunoștinței”:
Au fost alături oameni ai comunității, dar și reprezentanți de marcă ai foștilor deținuților politici.
Radu Bercea, pictor și grafician, fost deținut politic sub regimul comunist, este astăzi președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici Suceava. Acesta a fost însoțit de Aurel Nichiforeanu, vicepreședinte al aceleiași Asociații, care a transmis la Brăești cuvântul președintelui AFDPR, Sergiu Rizescu.
A fost, de asemenea, prezent Mihai Popescu, vicepreședintele AFDPR Iași, alături de doi membri ai Asociației, dar și urmași și reprezentanți ai foștilor deținuți politici din Dorohoi.
”Închisoarea de la Botoșani a fost o temniță de temut. Și dau doar un nume: Vasile Motrescu a fost executat în închisoarea de la Botoșani în anul 1958. Sunt multe documente în acest sens”, a ținut să precizeze Aurel Nichiforeanu, el însuși victimă a prigoanei comuniste.
Au rămas puțini martori ai vremurilor aspre, în care comunismul mușca în carne vie.
”Cei care mai trăiesc astăzi au peste 85 de ani, sunt mai greu transportabili, dar au fost reprezentați la Brăești de urmașii lor. Monumentul este realizat de Asociația Foștilor Deținuți Politici, Filiala Botoșani”, a precizat Maria Puiu, președintele AFDPR – Filiala Botoșani.
Înscrisurile de pe monument fac trimitere la jertfa celor care s-au sacrificat pentru libertatea țării. Nu au fost uitați nici eroii din Brăești care au murit în război.
”Pentru că în satul respectiv sunt doi eroi de război, i-am trecut alături de foștii deținuți, pentru că și ei au luptat tot pentru țară și pentru popor. Preotul Gabriel Biță ne-a ajutat foarte mult în toate demersurile noastre. Monumentul a fost realizat în Republica Moldova pentru că la noi ne-ar fi costat foarte mult. Este și o masă în fața monumentului, care este făcută de biserică, astfel că toate slujbele în aer liber, Bobotează, Înviere, vor fi făcute acolo. De monument se va avea grijă, fiind în curtea bisericii. Locul este foarte bine așezat. Urmează să fie luminat, vom face demersurile necesare, totul costă foarte mulți ani”,
Maria Puiu, președinte AFDP – Filiala Botoșani
Înzidit în monument se află un ”pomelnic” pe care Asociația l-a lăsat drept mărturie peste veacuri. Într-un cilindru a fost introdus un hrisov, după modelul celor din masa altarului unei biserici.
”La Monument, în mijloc, s-a pus un cilindru de inox, în care a fost introdus un hrisov. În el sunt trecuți toți cei morți în Penitenciarul Botoșani și care au fost găsiți în arhivele Primăriei Botoșani. Separat am trecut membrii Asociației, cei decedați, dar și cei în viață. Sunt trecuți și cei doi eroi de război din comuna Brăești. Mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns și l-am făcut”,
Maria Puiu, președinte AFDP – Filiala Botoșani
Este cel de-al doilea monument din județ închinat foștilor deținuți politici, după troița de la Cimitirul Eternitatea din municipiul Botoșani.
Aurora Puiu are astăzi 96 de ani. Cu privirea înlăcrimată, a trăit cu recunoștință și cu emoție momentele de la Brăești. Mama ei, soțul, copila pe care a născut-o în domiciliu forțat, toate îi sunt încă răni sângerânde.
”Bunicul i-a spus că i-a pus acest nume pentru că Aurora este o stea care o va păzi de toate relele. Și așa a fost, chiar dacă a pătimit cumplit. Mama, tata, surori ale lor, bunici, mult au fost chinuiți, au făcut pușcărie, au fost bătuți, duși la Roman cu domiciliu obligatoriu, au stat acolo până s-a dat decretul de ridicare a pedepsei de strămutare. Acolo m-am născut eu. Părinții mei s-au căsătorit în 1950, nu erau căsătoriți când au fost duși la Roman. În 3 spre 4 martie 1948 i-a dus în Roman, în 1950 s-au căsătorit, iar eu m-am născut în 1951”,
Originară din Brăești, Aurora Puiu a visat mereu la pământul străbunilor săi. Momentul a avut o dublă semnificație pentru bătrâna de 96 de ani. Când a ajuns în domiciliul obligatoriu de la Roman, pentru a avea ce mânca, mama ei a cusut plăpumi. Primii bani câștigați astfel aveau să ajungă, însă, la Brăești... în chipul unei icoane. Icoană care se află și astăzi în lăcașul sfânt.
”Noi am făcut acum și două icoane în Casa Mortuară, Cuvioasa Parascheva și Maica Domnului cu Domnul Iisus Hristos în brațe. Pentru că, bunica mea a dăruit în 1953 o icoană mare cu Cuvioasa Parascheva. Când a fost dusă la Roman, prima dată, bunica a învățat să coase plăpumi. Și din banii obținuți pe primele plăpumi, a întâlnit un pictor de icoane în Roman și el i-a pictat, în 1953, icoana cu Cuvioasa Parascheva. Acea icoană se află și astăzi în altarul Bisericii, în patrimoniul Bisericii din Brăești”,
Maria Puiu, președinte AFDP – Filiala Botoșani
Sâmbătă, la Brăești, istoria a făcut dreptate. Un Monument care, în timp, le va aminti celor care trec pe lângă el că jertfa înaintașilor nu trebuie uitată.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024