În municipiul Botoșani ar urma să fie amenajate 25 de stații de încărcare autovehicule electrice.
Consilierii locali au avut la mapă aprobarea proiectului „modernizarea transportului public al Municipiului Botoșani prin achiziția de autobuze ecologice” depus spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), subcapitolul „înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public – achiziția de vehicule nepoluante”.
Valoarea investiției este de 31.316.937 lei cu tot cu TVA pe partea de achiziție a autobuzelor, în număr de 11, respectiv 3.661.258 lei pentru amenajarea stațiilor de încărcare. Reiese astfel o valoare totală de aproape 35 milioane de lei cu tot cu TVA.
Cătălin Flutur, fostul primar, a intervenit înainte de vot:
„Municipiile reședință de județ, pe acest PNRR, nu trebuie să facă nimic, nici măcar nu trebuie să fie deștepți să scrie proiecte. Primesc 9 milioane de euro, moca, deci vin niște bani așa...”.
„La experiența dv. să scoateți inepțiile astea este spectaculos”, i-a replicat Bogdan Buhăianu, consilier local PSD.
Fostul edil-șef a continuat:
„Vin moca banii ăștia. Noi trebuie să aprobăm astăzi o chestie care nu se încadrează în planurile noastre de dezvoltare. În schimb, eu vă pun o singură întrebare, dacă mai știți în țara asta românească, în republica asta România, o singură localitate care a renunțat la vreun proiect finanțat prin Planul Operațional Regional. Eu nu mai știu. Ai zeci de milioane de euro în mână și spui, nu, noi nu facem. Dar alții cum au făcut? Întreb. Toți se lovesc de probleme, cu timpii în primul rând, dar am văzut zeci de proiecte care s-au fazat. A fost covid în toată țara, nu numai la Botoșani. Găsim soluții. Ceva îmi scapă, de ce suntem noi singurii care nu putem?”.
Cătălin Flutur a susținut ideea achiziției autobuzelor electrice, însă în paralel să fi fost implementat și proiectul cu tramvaiele.
Actualul primar, Cosmin Andrei i-a răspuns:
„Legat de fondurile europene aprobate pentru infrastructura cu tramvaiul mai sunt și alte municipalități care au probleme. Riscul foarte mare este să rambursăm banii pe care i-am cheltuit până în decembrie 2023, în situația în care nu avem licitație astăzi. Nu avem proiect tehnic și aș vrea să vă întreb de ce nu avem proiect tehnic. De ce a fost luată decizia să facem proiectare plus execuție? De ce nu s-a scos separat proiectul tehnic pe care să-l reactualizăm, să avem niște valori? Acestea sunt întrebările. Celelalte municipalități la care faceți referire poate s-au pregătit mai bine și după ce au semnat contractele de finanțare au scos la licitație proiectul tehnic și au început să cheltuiască bani, și-au asumat faptul că pun din bugetul local cofinanțarea”.
Discuțiile au continuat cu tot felul de reproșuri, timp de aproximativ 20 de minute, interval în care vina a fost pasată dintr-o partea în cealaltă între liberali și social-democrați.
Într-un final s-a trecut la vot. Proiectul privitor la achiziția autobuzelor electrice a fost votat de 22 de consilieri. Eugen Țurcanu de la PNL s-a abținut.
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024