Paramedicii botoșăneni care au fost detașați la Suceava s-au întors acasă.
Colegii noștri, plutonier Robert Șerban, plutonier major Augustin Emanuel Martiniuc, plutonier major Cristian Romica Ciobanu, plutonier major Andrei Mihai, plutonier adjutant Niculai Cuzic, sergent major Ștefan Iulian Antoniac, plutonier adjutant Florentin Ioniță, plutonier adjutant Gabriel Racu și sergent major Cezar Alexandru Manalachioaie, care au luptat pe frontul bucovinean 14 zile, s-au întors acasă.
În cele două săptămâni, paramedicii botoșăneni au acordat primul ajutor calificat unui număr de aproximativ 200 de suceveni cu diverse afecțiuni medicale, inclusiv persoane suspecte sau confirmate cu Covid 19. Sergent major Ștefan Antoniac și plutonier major Mihai Andrei au făcut parte din echipajul SMURD care l-a transport pe IPS Pimen Suceveanul, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de la chilie, la spital.
"Misiunea a fost una dificila daca se tine cont de numarul mare de infecții cu COVID-19 inregistrat in fiecare zi, in judetul Suceava. Am cautat sa fim o echipa si sa facem fata tuturor intervențiilor, chiar daca la inceput colegii mai tineri aveau o oarece temere. În primele ore după ce am început misiunea, a fost o stare de spirit încordată, dar am cautat sa ne sustinem reciproc. Cu totii am reusit sa trecem cu bine si a contat foarte mult imbarbatarea si spiritul de echipa. Odata ce eram solicitați, trebuia sa ajungem la orice tip de interventie. Nu alegi unde trebuie sa ajungi. Am transportat pacienti care au fost testati pozitiv cu coronavirus, dar si cu alte afecțiuni. Cei care stiau ca nu au acest virus se temeau ca daca ajung la spital se vor contamina si atunci starea lor de sanatate se va agrava.
Reuseam sa ii incurajam si sa le explicam ca nu au de ce sa fie panicati. Am avut, în medie 3-4 intervenții pe tura. După fiecare intervenție la care se intră în contact cu persoane suspecte sau confirmate cu virusul COVID-19, personalul și tehnica de intervenție se decontamina. Mai intai personalul, apoi autospeciala. Decontaminarea dura aproximativ 3 ore.
Toti pacientii au fost tratati la fel. Nu am facut diferente. Am fost solicitati sa ajungem la Manastirea Sf Ioan pentru a prelua un pacient suspect de Covid 19. După ce am ajuns la spital am aflat ca era IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Nu il cunoastem si vazusem doar o persoana imbracata in haine monahale negre. Avea febra. Ne-a zambit si ne-a privit blând. Am simțit o binecuvântare. Toate intervențiile au fost tratate cu seriozitate și profesionalism,
a povestit plt.maj. Andrei Mihai.
În acest moment, sunt sub efectul procedurii specifice după întoarcerea din misiune și avem speranța că se vor putea alătura curând colegilor din prima linie. Experiențele profesionale și de viață trăite alături de pompierii suceveni și bistrițeni le-au adus un plus de cunoștințe care vor fi folosite, cu siguranță, in misiunile zilnice.
„Mulțumim celor care i-au ajutat să se adapteze rapid. Felicitări pentru modul în care ați reprezentat unitatea în această luptă inegală, cu un dușman invizibil”,
Este mesajul transmis de ISU Botoșani.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Spitalul Județean angajează om fără liceu, ca să răspundă la telefon – LISTA locurilor vacante
Gabriela Erdic
Jan 20, 2025
Botoșănenii invitați pe Bulevardul Mihai Eminescu la „Mica Unire” – PROGRAMUL
Gabriela Erdic
Jan 20, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile