Deși în aparență manifestările dedicate poetului nepereche din 15 iunie 2023 sunt organizate de Primăria municipiului Botoșani în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România (USR), în realitate conflictul cu filiala județeană a acestei structuri pare să continue.
Ca niciodată, la ședința festivă premergătoare galei care anunță laureatul din acest an, scriitorii au lipsit aproape cu desăvârșire. Singurii care au ajuns la ședința de Consiliu Local convocată astăzi de la ora 11:00 au fost membii juriului, fără Nicolae Manolescu, care are calitatea de președinte. Și care, este posibil să ajungă doar la gală.
În rest, niciun membru al USR din Botoșani sau din țară nu a onorat cu prezența. Nici măcar Gellu Dorian, nelipsit de la precedentele ediții, nu a fost prezent la ședința în care s-a votat acordarea Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu și implicit conferirea titlului de cetățean de onoare laureatului din acest an.
Redacția a încercat să-l contacteze însă Gellu Dorian avea telefonul deconectat.
Primarul a deschis ședința adresând câteva cuvinte celor prezenți:
„Ne bucurăm să vă avem astăzi aici, pe 15 iunie, zi în care am convocat într-o ședință solemnă Consiliul Local pentru a acorda titlul de cetățean de onoare poetului laureat la cea de-a 32- ediție a Premiului Național de Poezie Opera Omnia.
Acest Premiu Național de Poezie a fost înregistrat la OSIM (n.r. Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) care a dorit schimbarea organizării într-o formulă apropiată de cea consacrată. Astfel că anul acesta avem parteneri Uniunea Scriitorilor și «Fundația Hyperion Caiete Botoșănene».
În sală s-au mai aflat în calitate de invitați subprefectul Paula Berențan, Doina Federovici, președinte al Consiliului Județean și Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte al CJ.
Marian Murariu, în calitate de președinte de ședință a oferit ocazia și altor persoane să ia cuvântul, însă nu au existat doritori.
Pentru a umple acest gol a avut el un discurs pregătit pentru această ocazie.
Pentru manifestările din 15 iunie 2023 Primăria a alocat o sumă de 59:200 de lei din care 25.000 de lei valoarea brută a premiului, 4.200 de lei cheltuieli de jurizare, 24.000 de lei pentru susținerea Galei de la ora 18:00 și 6.200 de lei pentru cazarea invitaților, care au lipsit de la ședința festivă dar cel mai probabil vor fi prezenți la evenimentul de la ora 18:00.
Practic, starea conflictuală dintre Primărie și scriitorii botoșăneni a atins apogeul la momentul în care municipalitatea a devenit proprietară pe titulatura Premiului Național Mihai Eminescu.
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile