Acordarea acestui drept financiar s-a decis practic la București prin modificarea Legii Poliției Locale însă a fost lăsată la latitudinea administrațiilor publice locale, în limita unui buget aprobat. Consiliul Local Botoșani a prins în proiecția financiară totală, o sumă de aproape 9,5 miliarde de lei vechi, pentru întreg anul 2015.
Pe luna ianuarie deja norma de hrană a fost achitată polițiștilor locali. ”
Au fost alocați 945.000 de lei pentru anul 2015 care reprezintă norma de hrană a polițiștilor. În luna ianuarie s-au plătit 73.182 de lei, o medie de aproximativ 26 de lei pe zi calendaristică, folosind normativul pe care-l au celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani.
Au beneficiat de acest drept financiar în jur de 90 de salariați ai Poliției Locale. În medie, la un calcul simplu, fiecare dintre aceștia a primit în plus la salariu o sumă de 780 de lei, adică aproape 8 milioane de lei vechi. În schimb, pentru a doua lună din an, cuantumul va fi modificat în funcție de o Hotărâre de Guvern ce va stabili criteriile de acordare al acestui ajutor financiar, în mod unitar, pentru toată țara.
”Pentru luna februarie se așteaptă Hotărârea de Guvern care stipulează foarte clar cum se calculează acest cuantum, dacă va fi o diferență, va trebui returnată suma, dacă suma va fi mai mare, vor primi din luna februarie o sumă mai mare pentru fiecare polițist local”, a adăugat
Cosmin Andrei.
Motivarea acordării normei de hrană este fundamentată prin munca depusă de polițiștii locali și prin complexitatea activităților care ar genera efort fizic și psihic prelungit. Și uite așa, se ajunge în situația în care polițiștii locali sunt plătiți mai bine decât colegii funcționari din Primărie care rămân ancorați, în majoritatea lor, la pragul salariului minim pe economie.
(G.E.)
CITEȘTE:
Poliția și jandarmii chemate să îmblânzească flămânzii de la marginea orașului - FOTOGALERIE