Potrivit noii legi unitare de salarizare, drepturile financiare ale angajaţilor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială ar putea scădea cu pînă la 30 de procente.
Cel puţin asta reiese din reglementările stipulate în actul normativ dar şi din calcurile efectuate de către conducerea instituţiei.
Diminuările salariale vor fi efectul unor reduceri sau chiar eliminări a unor sporuri de care beneficiază în prezent cei circa 1.300 de angajaţi din sistem.
„
Practic se va porni de la un salariu de bază, plus sporul de vechime şi cel de conducere, unde este cazul, în privinţa celorlalte drepturi, aceste vor fi cumulate într-un procent de pînă la 30%, deocamdată nu ştim cum vor fi legiferate aceste diminuări salariale, aşteptăm fundamentarea bugetului, pentru ca apoi să vedem ce aplicabilitate va avea acest act normativ, oricum cel care va decide cum şi cît se va acorda din sporuri este ordonatorul de credite”, a declarat
Liviu Rădăşanu, director executiv DGASPC.
Cert este însă faptul că va dispărea indemnizaţia de dispozitiv care era în procent de 25% doar pentru aparatul propriu al Direcţiei, sporul de confidenţialitate de 15% pe diferite locuri de muncă, sporul de stabilitate care este de 5-15%, precum şi cel de condiţii deosebite de muncă în procent de 25%.
În prezent cel mai mic salariu acordat în sistem este de circa 7.00 de lei, în timp ce la polul opus, valoarea este de 2.700 de lei.
Vestea bună este că, deocamdată angajaţii îşi primesc în decursul zilei de mîine salariile integral, adică o restanţă în valoare totală de 1,05 milioane de lei aferentă lunii noiembrie, precum şi drepturile pentru luna decembrie, în cuantum total de 2,1 milioane de lei noi.