Este un domeniu de activitate mai dificil și puține sunt persoanele care rezistă într-o activitate de acest fel.
Domeniul asistenței sociale este mai puțin atractiv pentru tinerii care aleg o facultate pentru cariera profesională sau pentru cei care își caută un loc de muncă.
În primul rând pentru că în trecut nivelul salarial era destul de scăzut, însă de-a lungul anilor situația a mai avut parte de îmbunătățiri. Nu însă suficiente. Iar în al doilea rând pentru că este un domeniu solicitant în care activitatea este desfășurată cu persoane vulnerabile, de la copii sau adulți cu dizabilități la persoane vârstnice sau abandonate.
O mare problemă care a rămas nerezolvată este privitoare la salariile asistenților personali. Care sunt de fapte persoane care au în familie o rudă cu handicap accentuat sau grav de care trebuie să aibă grijă.
Guvernul a promis recent că majorează și salariile acestor oameni a căror treabă nu vrea nimeni să o facă și nici nu există centre speciale pentru persoanele cu handicap.
Sindicaliștii s-au tot luptat să obțină mai mulți bani de la stat și pentru astfel de familii.
Camelia Socianu, președinte FNS Pro Asist
„Cu acei oameni avem o problemă, în ordonanța 19 când s-a făcut o nouă grilă de salarizare nu au fost trecuți, drept urmare asistenții personali sunt salarizați la salariul minim pe economie, indiferent de vechime, de către primărie. Indiferent de vechime ai 3.700 de lei și cam atât, nu le recunoaște nimic. Le-a cam dat în cap și ÎCCJ deși în regulamentul de sporuri se spune că se poate da un 15% pentru cei care îngrijesc la domiciliu persoane cu dizabilități, în noiembrie 2023 a venit Inalta Curte și a zis că se poate da doar la asistenți personali profesioniști”,
Un asistent personal profesionist este însă dificil dacă nu imposibil de găsit în România și mai ales la Botoșani unde nu există nicio persoană cu astfel de calificare profesională.
Pentru că, pe lângă faptul că trebuie să dețină un atestat profesional, asistentul personal profesionist trebuie să-și adapteze și propria locuință cerințelor persoanelor cu dizabilități. Iar asta înseamnă costuri însemnate care nu pot fi amortizate prin salariile ulterioare și nici statul nu oferă vreun ajutor financiar în acest sens.
Camelia Socianu, președinte FNS Pro Asist
„Asistentul personal profesionist este cumva un asistent maternal profesionist doar că îngrijește la domiciliu persoane adulte cu handicap grav sau accentuat luat din centru. Deci, în primul rând nu trebuie să fie rude, îngrijirea se face la domiciliul asistentului personal și nu la domiciliul persoanei cu handicap cum este acum”,
Ceea ce nu se știe la acest moment este faptul că până în 2025, adică sfârșitul anului viitor, în contextul dezinstituționalizării cerută de Uniunea Europeană în schimbul fondurilor pe care le primește România, peste 130 de persoane cu handicap vor fi scoase din centrele statului.
Practic se va întâmpla asemenea centrelor de plasament mamut care sunt deja istorie. Copiii aflați în grija statului au fost mutați în apartamente și case de tip familial.
Adulții cu dizabilități, adică cei cu schizofrenie sau alte boli din sfera neuropsihiatrică vor fi „redați” comunității.
Urmează să dispară cel mai probabil Centrul de îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Botoşani, Locuința Maxim Protejată pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sf. Foca”, Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Trușești, Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Dersca, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Stăuceni, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Sf. Ioan” Bucecea, etc.
Problema ar urma să apară când comunitatea va fi nevoită să-i absoarbă și să-i accepte pe acești oameni.
Camelia Socianu, președinte FNS Pro Asist
„Persoana respectivă nu poți să o bagi în comunitate, iar comunitatea nu este pregătită să o primească. Deși au fost fonduri europene și vor mai fi pentru a dezvolta rețeaua de servicii sociale la nivelul comunității locale. Adică primăriile să-și dezvolte serviciile sociale de zi, de noapte, pentru persoane cu dizabilități sau vârstnice”
Ba chiar la nivel național a fost înființat un comitet al accelerării dezinstituționalizării. Practic persoanele cu handicap trebuie scoase cât mai rapid din centre, însă pe termen lung, problema va fi a familiilor și a comunității.
Camelia Socianu, președinte FNS Pro Asist
„De la București se vede foarte frumos toată treaba asta, eu am explicat că nu au nicio șansă. În primul rând societatea nu este obișnuită, nu este învățată să accepte persoane cu dizabilități. Dacă mergem într-un parc și se joacă copiii sunt părinți cu copii normali și vine un părinte cu un copil cu dizabilități, părinții își iau copiii și pleacă. Nu suntem obișnuiți să-i acceptăm”,
În această perioadă la Ministerul Muncii au loc negocieri intense pentru stabilirea unui Contract Colectiv de Muncă (CCM) la nivel național pentru domeniul asistenței sociale și care își va produce efectele în direcțiile și serviciile de asistență socială ale primăriilor dar și pentru direcțiile de asistență socială și protecția copilului.
Gata ședința de urgență de la București, Bolojan ieșire publică alături de Iftime și alți lideri
Gabriela Erdic
Dec 03, 2024
Post scos la concurs într-un liceu din Botoșani
Oana Sava
Dec 03, 2024
Două concerte de Crăciun la Filarmonică cu invitat special, soprane și tenori de renume
Oana Sava
Dec 03, 2024
ASTĂZI: Contract semnat la București de primarul Cosmin Andrei pentru asfaltarea unei străzi
Oana Sava
Dec 03, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile