O simplă prevedere din legea salarizării unitare face ca pentru toate persoanele cu funcții de conducere exclusiv, din administrațiile publice locale, salariile de bază să fie stabilite de conducătorul instituției, adică de primar, după bunul plac.
O întreagă discuție a fost declanșată la nivelul Prefecturii Botoșani dar și a celor din țară pe marginea acestui articol din Legea 153/2017.
Articolul 19 mai exact care spune: ”salariile de conducere se stabilesc de către conducătorul instituției publice, în raport cu responsabilitatea, complexitatea și impactul deciziilor impuse de atribuțiile corespunzătoare activității desfășurate”
Legiuitorul a înțeles să stabilească două grade de salarizare a salariului de bază, gradul I corespunzător unei complexități mai reduse și gradul II corespunzător unei complexități mai ample.
Ori, în articolul 11 din aceeași lege se menționează câ atât pentru funcționari publici cât și pentru personalul contractual, salariile de bază se stabilesc de Consiliul Local.
În aceste condiții, cine stabilește gradul de complexitate?
”Prevederea asta 19, citită la prima vedere, ar pune practic în pixul conducătorului instituției stabilirea salariului de bază, care contravine un pic cu art. 11. Mai mult decât atât, noi am mers pe un raționament foarte simplu și vrem să avem și o confirmare de la inițiatorul legii și am întrebat așa: la nivelul administrației locale, dacă CL stabilește salariul de bază, găsesc normal să întreb dacă același CL îmi stabilește și gradul de complexitate al salariului, I sau II”,
Mihaela Aroșoaie, șeful serviciului juridic Prefectura Botoșani
Iar de aici, discuțiile.
Unele păreri arată că, pentru personalul de execuție, salariile sunt stabilite de plenul municipal, iar pentru șefi, de către primar.
Care poate decide, ca într-o lună un salariu să fie la un nivel, în următoarea la altul.
Adică, mai pe românește, persoanele cu funcții de conducere sunt ținute astfe ”la mâna primarului”.
”Risc să dau în pixul primarului, luna asta să dea dispoziție pe gradul I la conducere, luna viitoare să îmi dea pe II sau să mă țină în continuare pe I sau să mă retrogradeze de pe II pe I. Ori în opinia noastră, a unei părți dintre juriștii Prefecturii, avem opinii contrare. Sunăm și prin țară, și ei sună la noi, așa facem când avem legi noi”,
Mihaela Aroșoaie, șeful serviciului juridic Prefectura Botoșani
În prezent, la Primăria Botoșani, conform Hotărârii de Consiliu Local ce a primit deja o revocare parțială, o parte dintre șefi au primit gradul I, alții gradul II
La Consiliul Județean Botoșani însă, toți șefii au primit grad de complexitate II pentru toate funcțiile de conducere.
”Ei au apreciat că, pică în sarcina Deliberativului să stabilească complexitatea așa încât președintele va emite dispoziție cu salarizarea de bază doar pe grad II”,
Mihaela Aroșoaie, șeful serviciului juridic Prefectura Botoșani
Până la urmă, un punct de vedere oficial se va primi de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale care a dat deja clarificări pe lege, dar cele mai multe nu se referă la administrațiile publice locale.
Prefectura Botoșani a trimis săptămâna trecută o adresă în acest sens, la care se așteaptă răspuns.
(Sursa foto - Dor de Botoșani)
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024