Disperarea unei mame și a mai multor medici din Botoșani și Iași a luat sfârșit. Băiețelul în vârstă de numai cinci luni care se stingea sub ochii lor și-a găsit practic salvarea.
Matei Andronic, fiul Ramonei, și-a petrecut mai mult de jumătate din viață prin spitale, iar săptămâna aceasta se afla internat la Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” din Iași. Aștepta aprobare de la Comisia pentru Transplant a Ministerului Sănătății (MS) pentru a-i fi alocate fondurile necesare efectuării unei operații în străinătate. Având doar 150 de zile de viață, intervenția chirurgicală nu se putea face în țară, existând două variante în străinătate, la Palermo și Bruxelles. Costurile se ridică însă la 115.000 de euro, bani pe care părinții bineînțeles că nu îi au și atunci prin intermediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani s-a întocmit un dosar care urma săptămâna trecută să fie trimis ministerului de resort pentru ca operația să fie susținută din fonduri MS. Drama era însă că MS a epuizat deja fondurile prevăzute în buget pe trimestrul 1 pentru intervenții chirurgicale în străinătate și Matei ar fi trebuit să aștepte cel puțin până în luna aprilie. Ori el nu avea timp pentru așa ceva. În fiecare zi murea puțin câte puțin.
Aceasta deoarece suferă de atrezie biliară, o boală extrem de rară a ficatului, întâlnită la un nou-născut din 15.000, care i-a fost diagnosticată atât de târziu încât singura șansă de supraviețuire o constituie transplantul. Nu trebuia să aștepte vreun donator, mama sa fiind cea care îi poate dona o bucată din ficatul său.
„Urgenţa acestei intervenţii este maximă, este vorba despre o boală foarte rară, practic nu sunt dezvoltate canaliculele biliare din interiorul ficatului, canalicule care se ocupă de drenajul bilei, colectarea şi evacuarea acesteia în intestin. Boala ar trebui diagnosticată la vârsta de două luni, ca să poată beneficia de o intervenţie chirurgicală paliativă, Kasai se numeşte, prin care se face un drenaj, cu scopul de a temporiza momentul transplantului. Din păcate, la noi a ajuns târziu, la vârsta de patru luni, astfel că singura soluţie terapeutică a rămas transplantul. Recuperarea este totală, va rămâne cu o imunosupresie pe viaţă, dar care scade treptat. Efectiv eşti ca un Dumnezeu în faţa copilului când faci transplantul, îi dai o viaţă nouă“,
dr. Camelia Ivănescu, medic specialist pediatru, medicul curant al copilului.
Doctorița ieșeană susţinea că fiecare zi care trece fără intervenție îi altera starea şi că, dacă lucrurile nu vor fi urgentate, copilul se va pierde.
De drama lui Matei, prezentată în publicații din Botoșani și Iași, a aflat și deputatul Tamara Ciofu. Mamă la rândul său și medic pediatru care continuă să profeseze, a rămas impresionată de acest caz. Luni, după ce a citit în presă, a început demersurile la Ministerul Sănătății, a vorbit cu secretarul de stat Rodica Nassar și după trei zile de discuții și încercarea de a se găsi o soluție s-a convenit transferarea unor fonduri din trimestrul III în primul trimestru și alocarea acestora lui Matei astfel încât pe 24 martie copilul va pleca deja în România spre Bruxelles, la Clinica Universitară Saint-Luc. Luni, 26 martie, medicii belgieni vor demara explorările, operația urmând să aibă loc pe 27 sau 28 martie.
”Am încercat să explic că în acest caz gradul de recuperare este de sută la sută, practic acest copil primește o viață nouă, nu rămâne cu schele pe viață. Dacă era diagnosticat mai repede, dacă mama mergea mai devreme la medic, nu se ajungea în stadiul acesta de depreciere hepatică, iar transplantul nu era atât de urgent”,
dr.Tamara Ciofu, deputat.
Acesta caz a determinat-o pe parlamentară să se gândească serios la organizarea unor cursuri de informare pentru mame deoarece majoritatea se informează doar de pe internet, cu precădere de pe rețelele sociale și de multe ori ajung tardiv cu bebelușii la medic sau în stadii în care costurile vindecării sunt foarte ridicate.
Până atunci însă a contactat mai mulți români din capitala UE pentru a găzdui familia Andronic în afara zilelor de internare.
FOTO: Ziarul de Iași
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024
ASTĂZI: Titlu onorific pentru o botoșăneancă, un nou tezaur uman viu la Botoșani
Gabriela Erdic
Nov 14, 2024