Peste 100 de stări potenţiale de pericol au fost înlăturate în urma controalelor efectuate de inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani la spaţiile unde vor fi amenajate secţii de votare.
Demarată pe 13 iulie 2012, acţiunea a avut ca scop preîntâmpinarea, reducerea sau eliminarea riscurilor de producere a situaţiilor de urgenţă şi a consecinţelor acestora, protecţia populaţiei, mediului, bunurilor şi valorilor pe timpul desfăşurării
referendumului. Mai bine de jumătate dintre abaterile de la legislaţia de prevenire a situaţiilor de urgenţă au fost remediate pe timpul verificărilor. Pentru deficienţele care au întrunit elementele constitutive ale contravenţiei au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale (avertismente). Printre neregulile constatate au fost neverificarea stingătoarelor din dotarea spaţiilor la expirarea perioadei de garanţie asigurată de furnizor, nedotarea locaţiilor unde vor fi amenajate secţii de votare cu minim un stingător la 50 de mp, exploatarea unor instalaţii electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, nemenţinerea în stare de funcţionare a iluminatului de siguranţă pentru evacuare şi nemarcarea căilor de evacuare cu indicatoare de orientare.
Pe timpul controalelor, reprezentanţii locaţiilor unde vor fi organizate secţii de votare au fost instruiţi cu privire la respectarea şi aplicarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor în vederea desfăşurării în condiţii de siguranţă a referendumului.
Verificări şi la Biroul Electoral Judeţean
Astăzi, un inspector de prevenire a efectuat un control privind respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la sediul Biroului Electoral Judeţean, amenajat în cadrul Prefecturii Botoşani, şi a spaţiilor adiacente unde se vor desfăşura activităţi specifice privind centralizarea datelor rezultate în urma referendumului. Pe lângă aspectele privind dotarea cu mijloace de primă intervenţie şi asigurarea căilor de evacuare şi intervenţie, pe timpul controlului s-a verificat funcţionarea instalaţiei electrice în condiţii de exploatare la capacitate maximă, precum şi funcţionarea celei de a doua sursă de alimentare cu energie electrică aferentă clădirii.