Ziua Națională a României înseamnă unitate. Unitate care, din păcate, se oprește deseori în marginea prejudecăților. Chiar dacă au contribuit la bunăstarea și la unificarea țării, moldovenii au fost mereu priviți ca ruda săracă.
Vorbind despre ”îngâmfarea şi aroganţa ardelenilor”, jurnalista Sanda Nicola a recunoscut că și ea a fost crescută în credinţa că „noi suntem mai cu moţ”.
„E această îngâmfare şi această aroganţă pe care o târâi din copilărie pentru că aşa am crescut noi, crezând că suntem mai cu moţ. Dar de ce suntem mai cu moţ noi ardelenii atunci când vrem să ne simţim mai cu moţ. Suntem mai gospodari, străzile noastre sunt mai curate, bisericile noastre uite ce faine-s. Uite ce fain îi la Cluj, la Sibiu, ce fain îi. Nu cumva e tocmai moştenirea asta culturală? Nu cumva e vorba tocmai de ce a rămas în urma ocupaţiei austro-ungare”, a spus jurnalista Sanda Nicola
Cuvintele au fost rostite la „Războiul de #oszuta de ani”, un panel de discuţii despre contribuţia majorităţii la viaţa minorităţii în contextul semnificaţiei datei de 1 decembrie, care a avut loc, vineri seara, la Cluj-Napoca.
Jurnalista Sanda Nicola a povestit și o întâmplare în urma căreia propriul răspuns a pus-o pe gânduri.
”Zilele trecute undeva la şcoală în Belgia cineva a spus că sunt moldovenească şi asta în ciuda faptului că eu, după ce am plecat la 20 de ani, de acasă din Transilvania cu acea mentalitate că noi ardelenii cu siguranţă suntem o ţâră mai cu moţ, viaţa mi-a demonstrat că avem şi noi fraierii noştri, avem şi noi putorile noastre (...). În ciuda faptului că bărbatul meu este un frumos moldovean din Dorohoi, judeţul Botoşani, şi am copil născut la margine de Bucureşti care acum merge la creşă în limba franceză, încă mai car după mine o prejudecată şi un soi de aroganţă pe care am descoperit-o cu acest prilej. Momentul în care cineva mi-a spus: dumneavoastră sunteţi din Moldova? eu am spus: nici vorbă, eu sunt din Transilvania. Şi am stat şi m-am evaluat în această reacţie oglindindu-mă cumva în ochii celui care m-a întrebat şi care părea că spune: ”te-am înjurat sau de ce ai reacţionat aşa”. Şi am început să mă simt foarte prost, gândindu-mă peste zi de ce am reacţionat ca o ţoapă literalmente când omul ăla a zis despre mina că aş fi din Moldova”, a spus Sanda Nicola.
Sanda Nicola este căsătorită cu jurnalistul Liviu Iolu, născut în 1981, în Dorohoi.
Liviu Iolu a fost mulți ani jurnalist, apoi purtător de cuvânt al Guvernului României condus de Dacian Cioloș și consilier de stat pe probleme de comunicare la Cancelaria prim-ministrului din 4 martie 2016 până pe 4 ianuarie 2017.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Boala de care suferă tot mai mulți botoșăneni: Cel mai mic pacient are doar 1 an și jumătate
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Blitz” cu polițiștii rutieri pe străzile orașului: Trei șoferi au fost ghinioniștii dimineții
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tânăr ridicat de „mascați”, a furat din magazine trei zile la rând
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Carnavalul toamnei” la un liceu din Botoșani: Proiect de suflet cu frații de peste Prut
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tragedie lângă noi: Tânăr înjunghiat mortal de un coleg la o petrecere
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024