Botoşani figurează printre judeţele cu cea mai redusă speranţă de viaţă din România. Cotidianul Adevărul a împărţit unităţile administrativ-teritoriale pe trei categorii, în funcţie de durata medie de viaţă, iar Botoşani, cu 72,3 ani, se situează în ultima dintre acestea.
Cea mai mare durată medie de viaţă o au bucureştenii şi vâlcenii. În vestul ţării se trăieşte cel mai puţin, arată datele pe 2008 ale Institutului Naţional de Statistică. Bucureştenii suferă de toate bolile civilizaţiei: sunt cei mai stresaţi dintre români, au cel mai agitat ritm de viaţă şi sunt cei mai mari consumatori de fast food. În capitală găseşti cea mai mare poluare cu noxe de trafic, cele mai multe cazuri de epuizare prin muncă şi multe altele. Statistica arată însă că, în pofida tuturor acestor neajunsuri, bucureştenii trăiesc cel mai mult. Explicaţia este simplă: în capitală sunt cele mai bune servicii sanitare, ambulanţa vine rapid, iar veniturile, cu mult peste media pe ţară, permit accesul la un tratament medical de calitate. În plus, bucureştenii sunt educaţi, din ce în ce mai sofisticaţi şi preocupaţi de forma lor fizică. Toate acestea fac să trăiască, în medie, cu 1,7 ani mai mult decât restul ţării.
Botoşănencele trăiesc mai mult decât botoşănenii
Studiile de specialitate au demonstrat legătura directă dintre Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor şi indicatorii stării de sănătate a populaţiei, printre care şi speranţa de viaţă la naştere. Un PIB ridicat presupune venituri mai mari, un stil de viaţă mai sănătos, bani mai mulţi pentru sănătate şi vacanţe. Astfel, în zona centrală (judeţele Sibiu, Braşov, Alba, Covasna, Harghita şi Mureş) primele trei judeţe sunt printre cele mai prospere din ţară. În plus, aici se află şi unele dintre cele mai bune spitale. În schimb Moldova, ocupanta locului doi în topul celor mai sărace regiuni din Uniunea Europeană, care întruneşte şi alţi factori agravanţi pentru speranţa de viaţă: educaţie scăzută şi servicii sanitare slabe, comparativ cu restul ţării, are două judeţe, Botoşani şi Bacău unde populaţia se situează sub durata medie de viaţă naţională. La Botoşani, în mediul urban, femeile trăiesc cu peste şase ani mai mult decât bărbaţii, în timp ce la sat diferenţa este de aproape opt ani, tot în favoarea sexului frumos.
Cea mai mare durată medie de viaţă din Nord-Est se înregistrează în Suceava: 73,7 ani. În cazul Bucovinei există un cumul de factori favorizanţi, explică istoricul Marian Olaru. Judeţul a făcut parte din imperiul habsburgic şi asta a schimbat definitiv mentalitatea şi stilul de viaţă al populaţiei - sucevenii sunt oameni gospodari, cu nivel de trai ridicat.