Criza financiară loveşte şi în persoanele cu o situaţie materială deosebit de precară, sau care se confruntă cu probleme de sănătate
extrem de grave.
La nivelul judeţului Botoşani se regăsesc aproape 100 de astfel de persoane care trăiesc la limită şi care nu reuşesc să se stabilizeze din punct de vedere financiar sau al sănătăţii din cauza lipsei banilor.
Aceste cazuri au fost sprijinite în anii precedenţi de către stat, prin alocarea de diverse sume prin Hotărîri de Guvern şi care însă au fost stopate din luna septembrie a anului 2008.
Cazurile au fost identificate în urma unor anchete sociale efectuate de către angajaţii Direcţiei Muncii şi Protecţiei Sociale, în trecut, respectiv a Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale în prezent, care a preluat atribuţiile primei instituţii.
Datele centralizate precum şi necesităţile fiecărui caz în parte au fost transmise Ministerului Muncii, în vederea sprijinirii acestor categorii sociale.
„
Pînă în septembrie 2008, aceste ajutoare financiare au fost acordate în urma anchetelor efectuate, însă ele au fost suspendate din cauza crizei financiare, noi am continuat să facem astfel de anchete şi în anul 2009 cînd au fost identificate circa 100 de cazuri deosebite şi pentru care ar fi nevoie de o sumă de aproximativ 2 miliarde de lei vechi”, a declarat
Radu Drăguş, director interimar Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale.
Potrivit anchetelor efectuate, cele mai multe dintre persoanele defavorizate social se confruntă cu probleme medicale şi provin atît din mediul rural cît şi din cel urban.
Sumele propuse pentru ajutorarea acestor persoane diferă de la caz la caz şi pornesc de la 1.000 pînă la 5.000 de lei.