Părintele Episcop Nichifor Botoșăneanul s-a aflat sâmbătă în mijlocul credincioșilor dintr-o parohie botoșăneană.
Sâmbătă, 16 octombrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a binecuvântat complexul parohial din localitatea Poiana – Brăești, Protopopiatul Dorohoi, județul Botoșani.
Ierarhul a sfințit locuința parohială, Centrul de activități cu tinerii „Sfânta Sofia”, un aghiasmatar, două fântâni și o troiță realizată din lemn de stejar.
Părintele Episcop Nichifor Botoșăneanul s-a aflat sâmbătă în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” Poiana-Brăești. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și a binecuvântat ansamblul parohial format din locuința parohială, Centrul de activități cu tinerii „Sfânta Sofia”, un aghiasmatar, două fântâni și o troiță sculptată din lemn de stejar.
La sfârșit, Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre modul în care trebuie să ne manifestăm cinstirea față de Dumnezeu:
„Domnul ne-a învățat că cinstirea de Dumnezeu se vădește și în felul cum îl cinstim pe om, cum ne raportăm la el, cum ne lărgim inima față de suferința aproapelui. Domnul a arătat că ne cunoaște suferințele și îi pasă de ele. […] Cel ce îl cinstește pe Dumnezeu, îi cinstește pe părinți. Dar nu numai să îi respecți, nu doar să îi vizitezi și să ai grijă de sănătatea lor, ci să îi ajuți în neputința lor, atunci când într-adevăr au nevoie de ajutor. […] Toată porunca lui Dumnezeu are în vedere această onestitate a inimii, această atenție spre bucuria sau spre plânsul celuilalt. Uneori, a fi aproape de cel de lângă mine înseamnă a fi aproape de bucuria lui: când își botează nepotul sau copilul, când își cunună băiatul, iar atunci ei sunt aproape și îl cinstesc pe Dumnezeu, și își împărtășesc bucuria. Alteori suntem aproape prin necazuri: se îmbolnăvește omul - ferească Dumnezeu, a făcut această boală - nu intru în contact cu el, dar pot să îi dau un telefon, să îmi dau seama cum se mai simte, ce nevoie mai are, dacă se poate mișca. Dacă este vreun văduv sau vreun om singur, oare are ce pune pe masă? Nu intru în casă, dar pot să îi las la ușă o sacoșă cu pâine și cu ceva mâncare. Să îi dăm lui Dumnezeu toată cinstirea nu doar în zi de duminică, în zi de sărbătoare, ci în fiecare zi, dar în chip deosebit duminică, odihnindu-ne din truda noastră, citind cuvântul lui Dumnezeu din care luăm putere, mergând la biserică, împărtășind cu cei de la strană cuvântul rugăciunii: «pentru cei ce călătoresc, pentru cei bolnavi, pentru cei ce se ostenesc, Domnului să ne rugăm». Și cu toții să spunem în sinea noastră «Doamne miluiește!»”.
Casa parohială - cuprinzând locuința parohială și centrul pentru tineri - a fost ridicată între anii 2016-2021 la inițiativa și sub coordonarea părintelui paroh Cătălin Ailenei, prin jertfa credincioșilor din localitate, precum și prin contribuția altor donatori.
De asemenea, între anii 2014-2021 s-a mai construit un aghiasmatar din mozaic alb, s-a amenajat o fântână cu foișor, s-a realizat o troiță sculptată și pictată, și a fost recondiționată o fântână din 1951, cea mai veche din satul Poiana, scrie Doxologia.
(Foto: Doxologia.ro)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Expoziție de fotografie organizată de Centrul de Creație
Oana Sava
Jan 08, 2025
Centru medical de la Botoșani ÎNCHIS din această lună
Oana Sava
Jan 08, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 08, 2025
Tipuri de debitmetre industriale
Redacția Botoșăneanul
Jan 08, 2025
APEL pentru un botoșănean internat la Terapie Intensivă care are nevoie de sânge
Oana Sava
Jan 08, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile