Pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Muzicii, melomanii din Botoșani au asistat la un nou concert simfonic, în deschiderea stagiunii 2021-2022 a Filarmonicii ”George Enescu”.
Din păcate, publicul a fost și mai puțin decât în stagiunea trecută, din pricina restricțiilor anunțate privind Certificatul verde.
Cu muzică de Grieg și Beethoven a debutat astfel cea de-a 69-a stagiune a Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, un concert simfonic aflat sub bagheta dirijorală a lui Florin Totan.
Și dacă invitatul serii, Paul-Cristian Ionescu, a oferit publicului o interpretare excepțională a Concertului pentru pian și orchestră în la minor, op.16, de Edvard Grieg, partea a doua a concertului a stat sub semnul lui Ludwig van Beethoven, cu Simfonia nr. 7, în la major, op.92.
Florin Totan este un apropiat al scenei simfonice botoșănene, nu puține fiind momentele în care dirijorul și-a manifestat loialitatea, dar și opinia tranșantă atunci când situația a impus sau cerut un punct de vedere avizat.
Creator de școală națională, norvegianul Edvard Grieg avea doar 24 de ani atunci când a scris singurul său concert de pian – Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 16. Chiar dacă nu se află pentru prima dată ”în fața” lucrării lui Grieg, publicul botoșănean simte aceeași bucurie, iar aplauzele sunt pe măsură.
Astfel, dacă la începutul anului 2020, pe scena Filarmonicii Botoșani, lucrarea se afla ”în degetele” marelui pianist Horia Maxim, cu același Florin Totan la pupitrul dirijoral, de data aceasta Concertul… s-a lăsat modelat de tinerețea lui Paul-Cristian Ionescu, un pianist despre care putem spune, fără exagerare, că a crescut pe scena de la Botoșani.
Se spune despre Concertul… lui Grieg că poartă puternicele amprente ale lui Chopin, dar și pe cele ale lui Schumann și Liszt. Și nu întâmplător lucrarea a fost iubită de public chiar de la prima audiție, melomanii identificând lirismul, vigoarea și șarmul, dar și melancolia sufletului scandinav. În timpul vieții sale (1843-1907), Grieg s-a bucurat de o uriașă popularitate, însă o popularitate care, spun specialiștii, s-a stins aproape la fel de repede precum a crescut, fiind considerat imediat după moarte destul de demodat și suprasaturat. Însă muzica sa avea să iasă din nou la suprafață datorită tehnicii compoziționale și stilului rafinat al lucrărilor.
Student în anul II la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania din Brașov, Paul-Cristian Ionescu este un obișnuit al scenei botoșănene, unde a concertat încă din vremea liceului. Iar publicul nu a fost dezamăgit nici de această dată, interpretarea tânărului solist având forță, echilibru, îndrăzneală.
Nu puțini au fost cei care, în sala Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani, l-au asemănat pe tânărul pianist cu celebrul artist Liszt. Și poate că nici nu este întâmplătoare alăturarea acestora. Se spune că pe cei doi mari muzicieni, Grieg și Liszt, i-a legat o îndelungă prietenie. Și că Liszt a fost primul căruia – într-o seară la Weimar – Grieg i-a arătat manuscrisul Concertului… ”Cu unul dintre obișnuitele sale gesturi mărețe, Liszt l-a dat pe compozitor la o parte fluturând din mână și a cântat concertul la prima vedere absolut impecabil”.
Iar tânărul student-pianist a simțit, în muzica lui Grieg, farmecul, grația, blândețea cu care compozitorul și-a cucerit publicul întotdeauna.
Simfonia a 7-a a readus în sală muzica beethoveniană. Numită de Wagner ”Apoteoza dansului”, Simfonia… a cuprins întreaga sală a Filarmonicii ”George Enescu”. Scrisă în 1812, într-o perioadă critică pentru Beethoven, când surzenia compozitorului se accentua, având drept consecință și o retragere în lumea interioară, Simfonia a 7-a se remarcă printr-o robustețe neobișnuită, dar și printr-un dinamism excepțional care se stinge apoi mișcări lente, teme luminoase sau consolatoare.
Publicul meloman a aplaudat îndelung atât prestația pianistului Paul-Cristian Ionescu, precum și pe cea a orchestrei simfonice.
Următorul concert va avea loc vineri, 8 octombrie 2021, de la ora 18.30.
La pupitru se va afla dirijorul Cosmin Morariu, iar invitatul serii va fi clarinetistul Sebastian Antoneac.
În program:
W. A. Mozart – Concertul pentru clarinet și orchestră, în la major, K. 622
F. Mendelssohn-Bartholdy – Simfonia nr. 4, în la major, op. 90, „Italiana”
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Managerul teatrului pe scenă: Lăsați-mă o clipă să mă uit și să-mi dau seama că nu visez – VIDEO
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Actrița Maia Morgenstern a numit Botoșaniul orașul său de suflet – VIDEO
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Bătaie cu bâta în Centrul Vechi: Un botoșănean, la un pas să omoare un om
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile