Imensul scandal care avut la alegerile din cadrul organizației municipale a PNL Botoșani în vara anului 2021, soldat cu desemnarea unei noi conduceri, nu a liniștit deloc apele între liberali. Ba dimpotrivă, cum șefia filialei a fost câștigată de foștii PDL-iști, iar cea județeană de vechii PNL-iști, conflictul a continuat mocnit timp de aproape doi ani.
Și cum 2023 este un an preelectoral, în care se pregătește terenul pentru cele patru scrutine din 2024, tensiunile încep din nou să iasă la iveală.
Un astfel de episod s-a consemnat vinerea trecută, la Biroul Politic Local (BPL) al liberalilor.
Convocarea acestuia a avut loc după o acțiune de Ziua Femeii care l-a nemulțumit pe șeful de la județ.
Liberalii au strâns bani pentru a oferi flori doamnelor și domnișoarelor, doar că liderii de la municipiu nu s-au deplasat efectiv prin oraș pentru a le împărți, ci au luat legătura cu șefii unor instituții și le-au distribuit prin aceștia către angajați.
Ca atare, Costel Șoptică a solicitat conducerii de la municipiu convocarea unui BPL, care a avut loc la finele săptămânii precedente.
Pornind de la episodul de 8 Martie, președintele de la județ le-a reproșat celor de la municipiu lipsa de activitate, de la problemele interne, unde încă nu s-au desemnat toți șefii subfilialelor de cartiere, până la cele externe, unde nu se sancționează derapajele social-democraților.
Vechii liberali cred că foștii ”portocalii” țin ”în adormire” organizația pentru ca, dacă în cursa pentru Primăria Botoșani nu va intra unul de-al lor, să se poată muta la alt partid ori să sprijine o candidatură independentă, iar liberalul nominalizat să fie nevoit să refacă toată organizația.
Deputatul le-a transmis că nu va mai tolera această stare de lucruri și a avut parte de un răspuns acid din partea lui Cătălin Flutur, prim-vicepreședinte municipal al PNL Botoșani.
Consilierul local a reclamat alianța de la guvernare cu PSD care pe plan local i-a transformat pe liberali într-o anexă a social-democraților, ai căror consilieri votează în bună parte la Consiliul Județean și Consiliul Local Botoșani alături de PSD-iști.
Fostul primar a arătat că, din discursul deputatului înțelege că președintele filialei județene pregătește dizolvarea BPL-ului ales în 2021 pentru formarea altuia, mai îngăduitor cu PSD-ul și a anunțat că, dacă se va întâmpla așa ceva, va deschide o acțiune în instanță.
La ședință au luat parte și mai mulți consilieri locali, care în general s-au ferit să intre în disputa purtată cu precădere de perechile Costel Șoptică / Sorin Cornilă – Cristian Achiței / Cătălin Flutur.
Enervat la un moment dat, directorul de la Locativa a ieșit din ședință pentru a-și aprinde o țigară, iar unii vechi liberali au rămas nedumeriți că, ”ne reproșează nouă guvernarea cu PSD-ul când vărul său de la Suceava a fost unul dintre artizanii ei?!”
După ce senatorul Cristian Achiței l-a acuzat că nu prea își asumă actul de guvernare, în joc a intrat și Sorin Cornilă, prim-vicepreședinte județean PNL, care i-a transmis lui Cătălin Flutur și celorlalți șefi de la municipiu că nu există o coerență a grupului de consilieri locali, că aleșii de la municipiu nu se întrunesc înainte de convocările Consiliului Local pentru a dezbate strategia de adoptat la acea ședință și că unii mai află doar printr-un mesaj telefonic că ”eu mă abțin la punctul 32”. Și a arătat că știe toate aceste lucruri tocmai de la consilierii locali care i s-au plâns de ceea ce se întâmplă la CL.
A izbucnit Eugen Țurcanu, care i-a reproșat prefectului că l-a lăsat fără 70% din activitatea de la fosta Direcție de Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA), care a rămas doar cu sportul și agrementul, prin acordarea vizei de legalitate hotărârilor adoptate de CL pe această temă.
Sorin Cornilă i-a răspuns că toți funcționarii din Prefectură care au analizat hotărârile nu au identificat problemele de legalitate și, ca atare, nu putea să treacă peste semnăturile acestora și să le conteste în instanță.
Totodată, a arătat și că problema DSPSA-ului este una strict personală a lui Eugen Țurcanu și nu una a partidului atât timp cât partidul nu a avut vreodată ceva de câștigat prin deținerea șefiei acestei unități.
Tensiunile se acutizează pe măsura apropierii alegerilor și, mai ales, a desemnării candidatului la Primăria Botoșani. Deputatul Costel Șoptică a anunțat câteva posibile nume, fără a-l nominaliza și pe fostul primar, iar într-un cadru mai restrâns Cătălin Flutur le-a transmis că el oricum va candida și va rămâne un om de Dreapta. Astfel că liberalii sunt blocați în momentul de față.
Vechii PNL-iști nu cred că Flutur, care la alegerile locale de la anul va avea aproape 62 de ani, mai reprezintă o variantă viabilă pentru Primăria Botoșani și își doresc un candidat mai tânăr, iar foștii PDL-iști cred exact contrariul și că Flutur este singurul liberal cu șanse reale de a câștiga Primăria Botoșani și de a nu pactiza cu PSD-iștii.
Iar intrarea în cursa electorală a doi candidați din zona liberală ar asigura practic un nou mandat actualului primar PSD întrucât voturile electoratului de Dreapta s-ar împărți automat în două. Asta dacă nu se ia în calcul și USR-ul. De aceea, unii vechi liberali cred că foștii ”portocalii” încearcă să le forțeze mâna și să îi determine să îl sprijine pe primarul din legislaturile 2004 – 2012 și 2016 – 2020.
Cum a fost și în cazul numirii prefectului Sorin Cornilă, neagreat de foștii PDL-iști, este posibil ca problema să fie tranșată de conducerea centrală, direct sau prin intermediul lui Gheorghe Flutur, prim-vicepreședinte național al PNL.
2 milioane de euro pentru parcuri fotovoltaice din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Marcel Ciolacu și-a anunțat DEMISIA după pierderea alegerilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Dintr-o „joacă”: Copii prinși pe camerele de supraveghere că au dat foc unui container
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Incendiu într-o gospodărie din județ: O femeie a fost transportată la spital cu arsuri
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024