Consiliul Județean Botoșani, prin președintele său, Doina Federovici, a încercat pentru a treia oară să-și exercite dreptul de preemțiune asupra Conacului Alexandrescu de la Guranda, dar proiectul de hotărâre inițiat în acest sens nu a întrunit nici de această dată voturile necesare pentru a fi aprobat.
Consilierii județeni s-au întrunit vineri, 26 ianuarie 2024, în ședință ordinară, iar unul dintre proiectele de hotărâre care a iscat discuții a fost privitor la exercitarea dreptului de preemțiune asupra Conacului Alexandrescu de la Guranda.
„Proprietarul a mai cerut, distinși colegi, de două ori punctul de vedere privind exercitarea dreptului de preemțiune. Ca și atunci, ținând cont de oportunitatea achiziționării Conacului Alexandrescu în vederea reabilitării și includerii în circuitul public, dar și de faptul că după retrocedarea monumentului istoric au rămas în domeniul privat al județului Botoșani bunuri imobile vorbim aici de clădiri și rețele utilități, propun aprobarea exercitării dreptului de preemțiune de către Consiliul Județean
Încă de la prima solicitare de exercitare a dreptului de preemțiune am precizat că autoritatea județeană este singura capabilă să salveze de la ruine acest monument istoric.”
Doina Federovici, președinte Consiliul Județean Botoșani.
Imediat după Mirela Saucă a dorit să ia cuvântul și a anunțat că liberalii rămân consecvenți și vor vota împotriva acestui proiect.
„Este a treia oară. Se vede disperarea proprietarului de a scăpa de această «belea ». Noi ne-am susținut și argumentat de fiecare dată punctul de vedere, consilierii liberali, cu argumente științifice, medicale, economice. Suntem consecvenți, rămânem pe același punct de vedere și vom vota împotriva acestui proiect”
Mirela Saucă, consilier județean PNL.
Mai apoi, liberala a adresat o întrebare către consilierii care susțin acest proiect: „Ați locuia acolo două - trei zile alături de familii? Poate și-ar trimite soacrele, dar copiii în niciun caz...”
De asemenea, Mirela Saucă a amintit de riscul epidemiologic care există în acea clădire.
„Există un risc major. Am spus și repetăm. În străinătate aceste clădiri se dărâmă sau dacă se construiesc, după utilizarea lor de 10 ani maximum sunt arse pur și simplu. Deci este un risc major. Dna doctor (n.r. Ramona Guraliuc) cred că sunteți de aceeași părere...”
Mirela Saucă, consilier județean PNL.
Nu de aceeași părere a fost și medicul Ramona Guraliuc:
„Am votat în cunoștință de cauză. Conform Organizației Mondiale a Sănătății nu știu să există vreun microorganism acum în 2024 care să nu poată să fie distrus, avem atâtea substanțe. Bănuiesc că echipele de specialiști știu să le folosească și atunci riscul acesta epidemiologic este minim, aproape de zero.”
Ramona Guraliuc, consilier județean PSD.
Proiectul a fost respins cu 16 voturi „pentru” și 14 „împotrivă”.
Un incendiu puternic a produs pagube însemnate într-o gospodărie din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 26, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 26, 2025
Voucherele pentru alimente 2025: De ce modificări vor suferi beneficiarii
Redacția Botoșăneanul
Jan 26, 2025
Noi modificări importante pentru buletine: Se vor aplica din martie în toată țara
Redacția Botoșăneanul
Jan 26, 2025
Antrenorul dat afară de la Botoșani pe cale să își găsească altă echipă
Redacția Botoșăneanul
Jan 26, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile