Primarul de Darabani a încercat să privatizeze Spitalul Orăşenesc din localitate după ce acesta a fost închis. Ghiorghi Burlacu a primit o scrisoare de intenţie da la o clinică privată din Bucureşti controlată de dr. Constantin Filip prin care acesta îşi manifesta dorinţa de a încheia un contract de asociere în participaţiune cu autorităţile locale dărăbănene având ca obiect furnizarea de servicii medicale la unitatea dărăbăneană. După un scandal în toată regula, Consiliul Local a respins proiectul.
„Salvatori” din Bucureşti
Conform
Dărăbăneni.ro, bucureştenii au trimis pe 5 mai o nouă scrisoare adresată CL Darabani, prin care anunţă că vor presta
„servicii pentru comunitate, gratuite, prin contracte cu Casa, vor organiza spitalul cu două sau trei secţii cu paturi, tot asistenţă medicală gratuită, prin contract cu Casa, vor efectua asistenţă medicală ambulatoriu de specialitate, prin contract cu Casa şi îngrijire medicală gratuită în contract cu Casa”. La finalul acestei scrisori de intenţie, reprezentanţii SC Hospital Clinic Dr. Filip au precizat că termenul este scurt şi se impune de urgenţă o HCL privind această asociere în participaţiune. Aleşii locali dărăbăneni nu au fost impresionaţi de această „ofertă de nerefuzat”, ci dimpotrivă. S-a făcut haz de necaz afirmându-se faptul că termenul „Casă” din scrisoarea de intenţie s-ar putea referi la o „casă de rendez-vous sau de cultură”. „Salvatorii” Spitalului Orăşenesc Darabani s-au lăsat aşteptaţi foarte mult timp la şedinţă, primarul Burlacu convocând prima întrunire extraordinară a CL în seara zilei de miercuri la orele 21:00, dar întâlnirea a fost apoi reprogramată pentru joi la orele 16:30. Şi de această dată dr. Filip şi soţia sa au întârziat aproape două ore. Discuţiile au debutat cu stângul chiar înainte de sosirea bucureştenilor.
„Nu e normal să aşteptăm noi atâta timp. Trebuia ca acest doctor, care am înţeles că doreşte să preia un lanţ de spitale desfiinţate, să vină cu o săptămână mai devreme şi să ne explice exact termenii contractuali. În aceste condiţii nici nu vrem să vorbim cu el. Noi aici suntem toţi oameni. Este oraşul nostru şi banii noştri. Ne vom uni forţele şi vom face un spital aşa cum am avut, nu unul privat”, a spus
consilierul social-democrat Gheorghe Smochină. „Dacă nu vreţi, eu nu pot să forţez nota”, a fost replica lui
Ghiorghi Burlacu.
Negocieri tensionate în Consiliul Local
Negocierile dintre consilierii locali dărăbăneni şi reprezentanţii SC Hospital Clinic Dr. Filip SRL Bucureşti au uşuat lamentabil. Chiar dacă bucureştenii susţinuţi de primarul Burlacu aproape că îi implorau, la un moment dat, pe consilieri să le acorde votul lor, aleşii locali au refuzat proiectul de HCL, susţinând că nu au avut la dispoziţie un contract foarte serios în ce priveşte viitorul unităţii spitaliceşti din localitate. Astfel, Spitalul Orăşenesc Darabani nu-şi va relua activitatea la 1 iunie, aşa cum a promis dr. Filip. Imediat ce a intrat în sala de şedinţe, până să-şi aşeze geanta pe masă, neurochirurgul Constantin Filip i-a întrebat pe consilieri dacă au votat deja proiectul de HCL, fapt ce a nemulţumit asistenţa. Soţii Filip au fost din start deranjaţi de prezenţa numeroasă a dărăbănenilor în sală, solicitând la un moment dat să rămână doar consilierii.
„Noi nu putem negocia în aceste condiţii. Eu nu am venit cu toţi anagajaţii firmei”, a spus
Cristina Filip, manager general al Clinicii Dr. Filip.
Rămâne cum am stabilit, Darabaniul nu are spital
Familia Filip a încercat să-i convingă pe dărăbăneni că aceasta este ultima şansă acordată Spitalului Orăşenesc, ultima unitate din lanţul de spitale desfiinţate pe care le preia societatea din Bucureşti.
„Dorim ca prin această activitate să dăm o palmă Ministerului Sănătăţii. Noi preluăm funcţia ministerului. Partea noastră este de administrare servicii medicale ”, a spus
Cristina Filip, care a accentuat gestul umanitar de care dă dovadă prin acţiunea firmei sale şi sacrifiiciile pe care le face în acest sens.
„Nu câştig nimic din această afacere. Vin de la înmormântarea socrului meu. Nu dorm, conduc noaptea, ca să fim ziua alături de oameni. Credeţi că eu am nevoie de lucrurile astea? Noi am venit aici pentru oameni. Îmi consumaţi energia şi sănătatea” s-a adresat
Cristina Filip celor prezenţi. Aceasta a fost vizibil iritată de intervenţiile oamenilor din sală:
„Eu nu am străbătut atâţia km să mă întrerupeţi d-voastră”.
Propunerea CL Darabani de a încheia un prim contract cu firma bucureşteană până la sfârşitul anului 2011, cu posibilitatea prelungirii în fiecare an, a fost respinsă de soţii Filip. Aceştia au prezentat un contract încheiat cu CL Anina pe o perioadă de 15 ani, susţinând că şi contractul cu CAS se face pe doi ani de zile plus actul adiţional de un an, şi astfel un contract pe doar 6 luni de zile cu CL Darabani este exclus.
Managerul Cristina Filip a dat o replică foarte tăioasă:
„În acest caz, ne vedem în 2013! Vi s-a deschis o uşă, dar d-voastră aţi închis-o”, sugerând ideea că până în 2013 Spitalului Orăşenesc Darabani nu i se va mai oferi nici o şansă. Consilierii locali şi foştii angajaţi ai spitalului au părăsit sala, iar încercările disperate ale primarului Burlacu şi ale familiei Filip de a-i aduce înapoi au fost sortite eşecului.