Atmosfera din Consiliul Local Botoșani a început să se degradeze undeva prin anul 2012, imediat după ruperea Uniunii Social Liberale (USL), cu un fost primar Ovidiu Portariuc care a avut în majoritatea mandatului un plen potrivnic politic, preocupat mai degrabă să presare frâne. În ani și mandate, această dezlănțuire de maidan s-a perpetuat și s-a ajuns la stadiul în care statutul de consilier local aproape că nu mai impune niciun fel de respect. Limbajul folosit și modul în care au loc ședințele de Consiliu Local seamănă izbitor cu discuțiile din cartierele mărginașe.
Unul dintre cele mai agresive momente din plenul municipal s-a consumat la ședința extraordinară de miercuri, 8 septembrie 2021, începută la ora 14:00.
La proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr. 138/14.05.2020 privind înființarea Serviciului Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC) aflate în proprietatea municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, fost primar, actualmente consilier local PNL, a avut o revelație.
„Vreau să vă atrag atenția la un fapt foarte grav. În general nu am vorbit de mafie, acum vorbim de mafia cimitirelor. Trei, patru ani de zile am avut probleme că nu mai sunt locuri pentru a înmormânta persoane. Ne-am gândit, am încercat soluții pentru locurile de veci, pentru că știu exact că a face acel cimitir pe care ni l-ați băgat pe gât și care costa o căruță de bani, nu o să-l facem. O să vă dau și indicații unde să vă duceți, cel decedat nu găsea loc de veci, în schimb sunt locuri de veci berechet făcute prin ocupare de alei, tăieri de copaci. Uitați-vă dragi colegi și mergeți acolo, pe aleea principală la Pacea, vizavi de Cimitirul Eroilor. Sunt minim șapte morminte care nu au nicio inscripție”,
Cătălin Flutur, consilier local PNL
Ba chiar a găsit subiecte de investigație pentru jurnaliștii locali... „Este o anchetă foarte interesantă, o anchetă făcută de un post național de televiziune, cum se eludează această poveste, cum ajunge un loc de veci să coste cât o garsonieră”,
... jurnaliști locali care ar trebui să-i întrebe pe pesediștii care conduc Primăria Botoșani acum: „Cine are acolo loc de veci, sunt morți sau vii?”.
Lucrurile pe care fostul primar le-a aflat la Antena 3 se petrec într-adevăr și la Botoșani. Se vând locuri de veci pe mii de euro, sunt anunțuri pe site-urile de profil. Doar că Botoșăneanul a realizat și anchete pe această temă, atât în perioada când era primar era tocmai Cătălin Flutur, cât și în cea în care edil șef este Cosmin Andrei:
11 februarie 2021:
31 mai 2017
7 februarie 2017:
Moartea e scumpă rău - Locurile de veci VÂNDUTE cu mii de euro la Botoșani, miroase a ȚEAPĂ
23 mai 2011:
Ştabii târgului şi-au tras alee de VIP-uri în cimitir - GALERIE FOTO
După aceste articole, evident că nu a fost dispusă vreo cercetare. Asta oare pentru că unii dintre beneficiarii acestei ”mafii a cimitirelor” se regăsesc tocmai printre actualii consilieri locali?
Revenind la ședința extraordinară, după intervenția fostului primar cu privire la locurile de veci și posibilitatea extinderii Cimitirului Eternitatea, a intervenit Bogdan Buhăianu pentru a oferi un răspuns.
„Într-adevăr, am găsit un proiect de extindere la noul cimitir, la un nivel financiar foarte ridicat, de 3,5 milioane de euro, chiar domnia sa a spus că este un proiect foarte scump pentru Primăria Botoșani. Am încercat și ajungem spre final spre a eficientiza acest proiect și a-l aduce la valoare de 1,2 milioane de euro pentru a fi cât de cât fezabil, în trei ani să fie etapizat și să fie dat în folosință botoșănenilor”,
Bogdan Buhăianu, viceprimar
Anul acesta din buget, a spus el mai departe, a fost alocată o sumă de 100.000 de euro pentru începutul lucrărilor, pentru ca anul viitor să fie organizată licitația pentru proiectare și execuție.
Cum proiectul a fost amendat și de Raluca Curelariu, care a dorit eliminarea prevederii prin care se pot dona locuri de veci cu titlu gratuit chiar și între persoane străine, cu o declarație notarială, primarul a făcut apel să fie votată această modificare de regulament în contextul crizei de la Botoșani.
„Realitățile sunt altele și vă pot confirma colegii de la SPAPOC. Nu mai sunt locuri în cimitire! Locurile care nu sunt astăzi folosite să le transferăm conform regulamentului și conform legii. Să nu mai ajungem la anchete și la alte discuții la care ați făcut referire”,
Cosmin Andrei, primar
Cătălin Flutur a intervenit din nou: „Chiar e perfect ce ați spus. Gândiți-vă că astăzi votăm în a face tranzacții între vii. Ceea ce se propune la punctul C din articolul respectiv este tranzacții între vii...”
Și a fost momentul în care a izbucnit Bogdan Buhăianu: „Dar între ce vreți să facem, între morți? Afacerile e firesc să se facă între vii, doar nu între morți...”.
Acest schimb de replici a fost declanșator pentru ce a urmat ulterior (minutul 2:43 din video de mai jos), cu voci ridicate, unele acoperindu-le pe celelalte și cu viceprimarul Bogdan Buhăianu care i-a solicitat lui Cătălin Flutur să fie mai coerent în interpelări și a solicitat să fie testat pentru alcool.
Cătălin Flutur: „Nu am putut să facem osuar... OK, nu cade în religia ortodoxă, am înțeles asta”.
Bogdan Buhăianu: „Hai, dle președinte, am ajuns la ședință sau lecție de istorie de la dl Flutur, care trebuia să facă un cimitir în patru ani, nu să povestească aici că a găsit sau să dezgroape și să îngroape morții. E culmea dl Flutur. Spuneți-ne de ce nu ați făcut acel cimitir în patru ani!”
Cătălin Flutur: „Dle Buhăianu, sunteți cu musca pe căciulă...”
Bogdan Buhăianu: „Și vă rog frumos să vorbiți un pic mai coerent, dle Flutur, să vă înțelegem. Să cerem un test de alcoolemie la Consiliul Local. Chiar cer la Poliția Locală în mod expres să se facă azi un test de alcoolemie la toți consilierii”.
Cătălin Flutur: „Sunteți cu musca pe căciulă, ați dat aprobare pentru acele locuri”.
Bogdan Buhăianu: „Dvs. ați semnat, nu mai țineți minte, nici ce ați semnat, nici ce ați făcut dle Flutur”.
Când lucrurile s-au mai liniștit a intervenit și Raluca Curelariu:
„Într-adevăr, a ajuns o problemă foarte mare lipsa locurilor de veci, salut inițiativa de a permite donațiile între rude de până la gradul IV, este necesară, dar în același timp nu cred că prin încurajarea speculei vom rezolva problema din cimitire. Drept pentru care rog colegii să voteze amendamentul care permite în continuare donarea între rude până la gradul IV. Încurajarea speculei cu locurile de veci este ultimul lucru de care avem nevoie”.
La vot, proiectul a fost respins de consilieri. Iar toate replicile, acuzele și semnalele de alarmă nu au fost decât pentru... spectacol.
Nicidecum pentru botoșăneni!
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Elisabeta Lipă a revenit pe o funcție de președinte: Nu se pune problema de incompatibilitate
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Donează pentru Laura, o fetiță care luptă să trăiască: Mai avem încă un an de urmat acest tratament
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Alertă de FRAUDĂ online: Escrocii se folosesc de numele firmelor de curierat ca să FURE bani
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
SINGURELE vouchere de la stat care nu s-au tăiat în 2025: CINE sunt beneficiarii
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Ministrul Rafila, explicații despre un virus care afectează mai ales copiii
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile