Ca atare, trei dintre administratorii firmelor care se ocupă cu colectarea deșeurilor din comunele botoșănene au organizat o conferință de presă prin care au tras un semnal de alarmă cu privire la situația în care se regăsesc.
”Este o problemă foarte mare cu colectare gunoiului menajer. Problema mare nu este la colectare, este la depozitare. Noi avem rampa de la Stăuceni care nu este încă gata, între timp duceam gunoiul la Darabani, Săveni și Botoșani. La Darabani s-a închis iar la Botoșani ne-au pus un preț începând de ieri în care nu putem să mai prestăm această activitate. De la 44 de lei pe tonă ne-au spus că o să fie 155 de lei pe tonă cu tot cu TVA”, a explicat în linii mari situația
Petru Filip, administratorul firmei Pavra Com.
Alături de el s-au aflat
Maricica Lupașcu, administratorul firmei Deea Clinic precum și Gică Tabultoc, de la societatea Regan Trans.
Toți trei au declarat că dacă ar fi să achite acest tarif, dublu față de cel inițial firmele pe care le conduc ar urma să intre în faliment întrucât ar merge numai în pierdere.
”În contractele noastre pe care le avem cu primăriile, o mașină de 40 de metri cubi nu putem încasa pe ea până în 15 milioane de lei vechi. Noi încasăm 15 milioane de lei vechi pentru o mașină de gunoi și trebuie să dăm 19 milioane pentru depozitare”, a mai spus
Petru Filip.
Odată închisă rampa de deșeuri de la Darabani, la spațiul de depozitare temporar de la Botoșani nu sunt primite mașinile celor trei transportatori de deșeuri care deservesc aproximativ 70% din comunele județului. În cazul în care problema nu se va rezolva, aceștia susțin că nu vor mai ridica resturile menajere din localitățile din mediul rural și mai mult vor ieși în stradă pentru a face grevă.
(G.E.)
CITEȘTE:
Groapa ecologică de la Stăuceni a fost finalizată – VIDEO