Ministrul Dezvoltării Regionale a ajuns sâmbătă la Spitalul de Boli Paliative unde a avut însă parte de o surpriză neașteptată și deloc plăcută din partea reprezentanților constructorului.
Delegația oficială care îl însoțea pe vicepremier a ajuns la etajul 1 al clădirii deja construită unde, pe pereți au fost aliniate schițe despre cum urmează să arate unitatea medicală finanțată prin CNI.
După ce a primit toate explicațiile aferente, ministrul Daniel Suciu a vrut să știe dacă va fi respectat termenul de 20 februarie 2020 dar și dacă CNI și-a onorat obligațiile financiare. Răspunsul a fost pozitiv.
Un alt reprezentant al firmei care execută lucrările a intervenit și a arătat că din cauza Ordonanței 114, în ultimele trei luni de zile a schimbat toată documentația, fiind înregistrate creșteri atât la manoperă cât și la materialele folosite. Și astfel nu mai poate lucra cu banii din licitația inițială.
„Știți foarte bine că aveți un contract ferm, chiar vă laud pentru munca dv. nu vreau să vă cert, pentru că faceți o treabă foarte bună și îmi doresc din suflet ca la 20 februarie să fie gata. Dar vreți să discutăm acum de facilități fiscale date de ordonanța 114?”,
Daniel Suciu, vicepremier
Răspunsul constructorului a fost că această ordonanță nu a făcut dcât să adâncească criza din construcții și să trimită companii în faliment.
„Eu aș vrea să știu unde sunt avantajele fiscale, dacă era așa mie nu îmi plecau 70 de meseriași policalificați pentru care firma a investit foarte mult și 30 de ajutoare. Au plecat, poate ne spuneți dv. că nimeni nu vorbește cu noi. Încercăm să facem lucrarea dar vă spun că situația este foarte grea și nu este ușor”
constructor botoșănean
„Această investiție a fost evaluată la 19 milioane de lei. De ce s-a ajuns la 15 milioane de lei”, a vrut să știe deputatul Tamara Ciofu.
Răspunsul constructorului?
„La vremea respectivă aveam niște prețuri. Haideți să facem o analiză la prețurile de acum și la cele de acum. Nu pot să ies din impas, intrăm în faliment, este o situație de disperare”,
Ministrul dezvoltării a arătat că statul nu poate controla prețurile care sunt pe piața liberă. Iar contractele trebuie duse la final, în baza sumei care a fost licitată.
„Dacă firma de pe locul 2 a licitat cu un preț mai mare și a pierdut licitația și după aceea s-au schimbat regulile pieței. Dv. îmi cereți acum, deși avem un contract ferm, să vă acopăr diferența și apoi să vină cel de pe locul 2 să spună, alo, ce ai făcut? Ceea ce îmi spuneți dv. să intervin eu în contracte, dați-mi dv. soluția juridică, dar să nu intrăm amândoi în pușcărie”,
Daniel Suciu, vicepremier
Răspunsurile ministrului nu au părut să îl liniștească pe constructor care a dat de înțeles că există riscul să nu poată finaliza investiția: „Dacă nu găsim soluții acum, șeful meu o să fie supărat și o să ia măsuri, dv. nu știu ce o să decideți după protestul, după întrebările de astăzi, întrebarea este ce o să facem?”
Ministrul Daniel Suciu a încheiat afirmând că ordonanța 114 a fost până la urmă adoptată la cererea patronatelor din construcții și nu la inițiativă guvernamentală.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Boala de care suferă tot mai mulți botoșăneni: Cel mai mic pacient are doar 1 an și jumătate
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Blitz” cu polițiștii rutieri pe străzile orașului: Trei șoferi au fost ghinioniștii dimineții
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tânăr ridicat de „mascați”, a furat din magazine trei zile la rând
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Carnavalul toamnei” la un liceu din Botoșani: Proiect de suflet cu frații de peste Prut
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tragedie lângă noi: Tânăr înjunghiat mortal de un coleg la o petrecere
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024