O nouă schimbare în sistemul de învățâmânt va aduce zâmbetul pe buze elevilor botoșăneni.
Ministrul Educatiei nu este de acord ca elevii din clasele primare si gimnaziu sa petreaca prea multe ore rezolvandu-si temele pentru acasa.
“Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementam cate ore poate si trebuie sa lucreze un elev sau o eleva in afara scolii”, a declarat el in cadrul sesiunii online “De vorba cu Ministrul tau”.
Potrivit ministrului, pentru invatamantul primar, timpul pe care trebuie sa il petreaca un elev pentru a face teme nu trebuie sa depaseasca o ora, iar la gimnaziu, doua ore.
“Pentru invatamantul primar este un cuantum de ore pe care trebuie sa il petreaca acasa ca sa faca temele, care nu trebuie sa depaseasca o ora. Pentru invatamantul gimnazial, creste gradul la doua ore. Pentru liceu, sigur ca trebuie sa fie ceva mai mare. Asta este o obligatie pe care trebuie sa o coreleze fiecare dascal, fiecare profesor, fiecare educator cu ceea ce gandeste ca este cuantumul de rezolvare a unei probleme sau sarcini sau a unei teme. Trebuie sa gandeasca ca este un prag, o limita de tolerabilitate pentru un elev care se afla la o varsta foarte frageda si care nu poate, nu are capacitatea psihologica si biologica sa se concentreze intelectual asupra unei astfel de sarcini dupa ce a stat un numar foarte mare de ore la scoala”, sustine ministrul.
Mircea Dumitru a precizat ca acest lucru nu inseamna ca elevilor li se interzice sa lucreze mai mult daca ei vor acest lucru.
“Asta nu inseamna ca cineva nu este lasat sa munceasca mai mult. Noi spunem ce este obligatoriu. Daca dorinta elevului este sa citeasca mai multe ore pe zi, este decizia elevului”, a subliniat ministrul Educatiei.
Mircea Dumitru a mai adus in discutie un aspect, acela al temelor pentru vacanta.
“Ceea ce se intampla este ca vacantele de vara se transforma intr-un fel de competitie, de concurs – cate sute sau mii de probleme sa rezolvam. Noi, oamenii maturi, asteptam vara pentru a putea sa ne relaxam, sa ne odihnim. Iar o eleva sau un elev care este in clasa a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XII-a trebuie sa lucreze incontinuu, in asa fel incat in septembrie, cand ajunge la scoala, sa nu o supere pe doamna invatatoare sau pe doamna diriginta si sa vina cu caietul de teme facute. (Sursa: Observator)
Declarația zilei 15 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 15, 2024
Oana Sava
Nov 15, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
„Salonul de toamnă”, expoziție de pictură și grafică organizată la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
BLOCADA la Bucecea: Polițiștii n-au găsit niciun șofer băut
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024