Veste bună pentru șoferii români! Codul Rutier 2025 precizează echipamentele esențiale pe care un șofer este obligat să le dețină în autoturism.
Recent, a fost anunțat faptul că din acest an roata de rezervă nu mai este obligatorie în mașină, deși aceasta este utilă mai ales când se pleacă la un drum lung cu vehiculul. Legea nu îi mai obligă să aibă roata de rezervă în mașină, iar șoferii nu pot fi sancționați.
Legislația rutieră din România impune anumite echipamente obligatorii pe care șoferii trebuie să le aibă în vehicul atunci când pleacă la drum. Aceste elemente fac parte din kit-ul de siguranță al mașinii. În schimb, alte echipamente sunt doar recomandate, iar lipsa lor nu atrage sancțiuni pentru șoferi. Este și cazul roții de rezervă. Conform legislației rutiere actuale, roata de rezervă nu mai este obligatorie în 2025, iar șoferii nu pot fi amendați.
Codul Rutier precizează obiectele obligatorii pe care un șofer trebuie să le aibă la îndemână atunci când pornește la drum, precum trusa de prim-ajutor, stingătorul de incendiu și triunghiurile reflectorizante. La aceste echipamente se adaugă vesta reflectorizantă și lanțurile antiderapante, dar numai în cazul vehiculelor de peste 3.5 tone, conform bzi.ro.
Din acest an, șoferii nu mai sunt obligați să aibă în mașină roata de rezervă, dar conducătorii auto sunt sfătuiți să aibă roata în mașină pentru a fi pregătiți în cazul în care fac pană.
Siguranța rutieră rămâne o prioritate, iar începând cu 2025, șoferii trebuie să respecte noi cerințe privind dotările obligatorii ale autoturismelor. Autoritățile au stabilit o listă clară de echipamente esențiale, menite să reducă riscurile din trafic. Lipsa acestor dotări poate atrage sancțiuni financiare semnificative, iar Poliția Română avertizează că verificările în trafic vor fi riguroase. Șoferii trebuie să fie atenți și la data de expirare a echipamentelor.
În cazul în care șoferul este oprit de poliție și constată că nu există trusă sanitară, stingător sau 2 triunghiuri reflectorizante, conducătorul auto va primi 4 sau 5 puncte de amendă, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 660 de lei și 825 de lei.
Deși nu sunt impuse prin lege, anumite echipamente suplimentare pot fi extrem de utile în cazul unor situații neprevăzute. Șoferii sunt încurajați să le păstreze în autoturism pentru a evita complicațiile în caz de defecțiuni sau alte probleme tehnice.
Printre aceste accesorii se numără cablu de tractare, cablu de încărcare a bateriei, bandă adezivă și sfoară, lichide auto esențiale, precum ulei de motor, lichid de frână sau lichid de spălat parbrizul și consumabile de bază, cum ar fi apă, șervețele sau o cârpă uscată.
Noutatea din Codul Rutier 2025 este aceea că șoferii români nu mai pot fi amendați în situația în care nu au roata de rezervă în mașină. Aceasta nu mai este obligatorie ca până acum, însă echipamentele care nu trebuie să lipsească din mașină sunt trusa de prim-ajutor, stingătorul de incendiu, două triunghiuri reflectorizante și vestă reflectorizantă.
Deși nu mai este obligatorie roata de rezervă, polițiștii recomandă șoferilor să o aibă în mașină când merg la drum lung, împreună cu un cric și o cheie de deșurubat, pentru a putea schimba roata în caz de pană.
Eugen Neagoe, dezamăgit după ce Botoşani a câştigat la Buzău: Au făcut antrenament cu noi
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Schimbări pentru șoferii români: Echipamentele care nu mai sunt obligatorii în 2025
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Reacția lui Leo Grozavu după victoria lui FC Botoșani la Buzău: Râde lumea de mine dacă zic asta
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Lege nouă pentru românii care vor să își construiască o casă: Nu vor mai avea nevoie de autorizație
Redacția Botoșăneanul
Feb 05, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile