Elevii cei mai silitori, mai ales în practica agricolă, sunt remarcaţi de către fermieri şi sunt angajaţi imediat după terminarea studiilor, pe salarii fabuloase pentru mediul rural.
În satul Vlăsineşti, din judeţul Botoşani, se află una dintre cele mai căutate şcoli profesionale din România. Aici, s-au format două generaţii de tractorişti, majoritatea copii nevoiaşi din mediul rural, care ajung acum să câştige chiar şi 1.000 de euro lunar.
Comuna Vlăsineşti este o zonă exclusiv agrară, situată la peste 40 de kilometri de municipiul Botoşani.
Potrivit Adevărul, în anul 2015, aici a fost înfiinţată o şcoală profesională, cu un singur profil, acela de mecanizator agricol, altfel spus, o şcoală de tractorişti, singura din judeţ pentru pregătirea exclusivă a mecanicilor şi conducătorilor de utilaje agricole. Dacă la început reprezentanţii şcolii au mers din poartă-n poartă să adune şcolari, acum se organizează concurs de admitere, pentru că sunt prea mulţi candidaţi pentru locurile existente.
Succesul acestei şcoli se datorează mai ales faptului că oferă o meserie foarte căutată şi bine plătită pe piaţa muncii, copiilor din familii nevoiaşe care trăiesc în satele din nordul judeţului.
„Pentru mulţi este o şansă nesperată de a-şi câştiga pâinea”, spune Radu Andronache, unul dintre profesorii şcolii de tractorişti de la Vlăsineşti.
Şcoala Profesională „Gheorghe Burac” s-a înfiinţat acum şase ani tocmai pentru a răspunde nevoilor sociale şi profesionale presante, în satele din nordul României: sărăciei şi lipsei locurilor de muncă, dar şi lipsei mari de profesionişti în domeniul mecanizării agricole.
„Şcoala cu acest profil de mecanic agricol a fost înfiinţată aici tocmai fiindcă este o meserie căutată. Sunt foarte multe firme de profil în zonă care au nevoie de oameni calificaţi. Pe de altă parte, erau mulţi elevi care renunţaseră să mai continue studiile din motive financiare. Abandonau pur şi simplu fiindcă nu aveau cu ce să-şi plătească internatul, traiul la un liceu în oraş. Era o şansă, mai ales pentru cei din familiile nevoiaşe, să aibă o calificare căutată pe piaţa muncii şi să-şi câştige existenţa”, spune Lidia Macsiniuc, directorul Şcolii Profesionale din Vlăsineşti.
Şcoala are, la acest moment, trei clase, pe trei niveluri, a IX-a, a X-a şi a XI-a, cu 80 de elevi. Pe lângă clădirea principală unde învaţă noţiunile teoretice, şcoala de tractorişti de la Vlăsineşti are şi un atelier pentru practică mecanică. În prezent, au fost accesate fonduri europene şi se construieşte un atelier de mecanică agricolă la ultimele standarde. Practica agricolă, în brazdă, toţi elevii o parcurg cu utilaje de ultimă generaţie.
„Agenţii economici parteneri au utilaje foarte moderne”, spune Lidia Macsiniuc.
Fiecare elev care urmează cursurile Şcolii Profesionale de la Vlăsineşti primeşte o bursă lunară de 200 de lei. Pe lângă bursă, elevii beneficiază de şcolarizare gratuită pentru obţinerea permisului de conducere categoria B. dar şi Tr. ( n.red. tractor). Totodată, cei care sunt silitori, mai ales în practica agricolă, sunt remarcaţi imediat de către fermieri şi sunt angajaţi imediat după terminarea studiilor, pe salarii fabuloase pentru mediul rural, scrie sursa citată.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024