La aproximativ trei săptămâni de zile de la intrarea în noul an şcolar în judeţul Botoşani încă există clase cu copii care nu au un dascăl definitiv la catedră. Problema este înregistrată cu precădere în mediul rural, în sate foarte depărtate de oraşe şi unde naveta este extrem de greu dă făcut. Una peste alta, unele primării nici nu decontează cheltuielile cu transportul cadrelor didactice.
Situaţia este ţinută sub control prin plata altor cadre didactice cu ora care suplinesc astfel lipsa personalului la catedră. Nu au fost ocupate toate posturile pe anul şcolar în curs în special în cazul educatorilor şi învăţătorilor.
„
Sunt cele care sunt la şcoli izolate, cu navetă greu de făcut. Cred că sunt până în 20 de astfel de situaţii. Bineînţeles că afectează, copiii nu pot fi lăsaţi singuri asta este foarte clar şi nici nu pot fi lăsaţi acasă. Probabil una dintre variante este şi aducerea necalificaţilor, ceea ce nu prea îşi doreşte nimeni, dar până la urmă nu o să fie ce să se facă dacă oamenii nu vor să se ducă din motive obiective, poate în anumite locaţii”, a declarat
Iuliana Nacu, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) de la Botoşani.
[[banner]]
Potrivit sindicalistei astfel de situaţii nu şi-ar găsi rezolvare nici măcar dacă statul ar asigura locuinţe de serviciu cadrelor didactice care se regăsesc în situaţia de a face naveta în localităţi aflate la distanţă de domiciliul stabil.
„
Nu ştiu dacă s-ar rezolva dacă ar asigura locuinţă şi vă întreb şi pe dv. dacă aveţi doi copii la şcoală la Botoşani, vă duceţi în altă parte, vă mutaţi? Într-un sat izolat, aşa pe un deal. V-aţi muta pe vârful unul deal, cu copiii, să-i daţi la şcoală acolo? Eu nu cred”, a mai menţionat
Iuliana Nacu. O soluţie ar fi însă încurajarea oamenilor din zonă prin acordarea de stimulente financiare în a se specializa în anumite direcţii financiare.
CITEŞTE:
Propunere sindicală : microbuze şcolare în locul banilor pentru plata navetei elevilor