Este de ajuns ca românul să fi meditat la acest aspect şi să-şi fi dat seama de caracterul şi de „românismul autentic” al actualului premier. A fost un act de blasfemie! Noroc că poemul lui Andrei Mureşanu, ce constituie textul imnului, nu are inserat cuvântul „neamţ”. Suntem o ţară în care Constituţia e călcată în picioare, drepturile omului la fel, iar imnul naţional devine prilej de răzbunare politică. Trist. Şi asta se întâmplă după un sfert de veac de democraţie! Oare nu e timpul să ne reevaluăm pornirile şi să deschidem ochii mai mult spre popoarele civilizate? De ce nu se întâmplă asemenea anomalii în ţările nordice? Nici debutul la Cotroceni a actualului preşedinte nu a fost unul de bun augur. Ai lui consilieri l-au pus să decoreze, cu cea mai înaltă distincţie a statului, un individ controversat; nu prin faptele sale, ci prin declaraţiile sale. Chiar să nu fi ştiut Klaus Iohannis profilul moral al decoratului? Într-un stat democratic, ideile exprimate echivalează cu faptele. Cei ce s-au călcat pe picioare pentru a-l vota, îi vor monitoriza preşedintelui toate gesturile, chiar şi pe cele… nevinovate.
CITEŞTE ŞI:
SCRIE SCRIITORUL: Pluguşor cu politicieni, între măgari, gâsculiţe, penali şi strigoi
Noaptea de Revelion a reiterat gândurile septicilor precum că poporul refuză dinadins orice fel de schimbare. A fost de ajuns să tragi cu privirea pe sticlă în seara de 31 decembrie, când parcă ne-am dorit din răsputeri să rămânem aceiaşi; cheflii, manelişti, ţanţoşi şi siropoşi. Bineînţeles, au existat şi excepţii, dar tocmai acestea argumentează regula. Ştim să ne distrăm, să ne autopersiflăm, să ne evidenţiem metehnele aruncând cu totală indiferenţă totul în derizoriu luând în seamă doar partea superficială a lucrurilor. Vorba lui nenea Iancu: „ cusur, necusur, numaidecât să-mi spui la cine a făcut infamul aluzie?”. Puţinele sketch-urile, din programele televiziunilor noastre difuzate în noapte trecerii dintre ani, au fost scrise într-o partitură frivolă , cu accente de desuetitudine, interpretate telenuvelistic. De multe ori când vezi astfel de emisiuni eşti atins de-o infuzie de nostalgie, gândul te duce la mult aşteptatele seri de Revelion cu Amza Pelea, Marin Moraru sau cu neîntrecutul Toma Caragiu. Vip-urile noastre de astăzi, ce se vor „maeştri” încă de la treizeci de ani, duc în derizoriu statutul de actor profesionist, acceptând tot felul de texte şubrede şi neinspirate. Încep să cred că în România la viaţa se trăieşte pe sponci, fiind controlată doar de câştigul imediat. E drept, sunt televiziuni care au păstrat câte un colţ de program şi pentru tradiţii şi obiceiuri, numai că de foarte multe ori prezentatorii au intrat în zona confuziilor, devenind penibili. Pe postul „Prima Tv” a fost un moment ilar, a fost prezentată o ceată de mascaţi , căiuţi şi căpriţe din judeţul nostru, ca fiind din Neamţ.
VEZI ŞI:
Am trăit s-o vedem și pe asta: Tipa a făcut playback la plugușorul de la revelionul Primăriei – VIDEO & FOTOGALERIE
Anul acesta
Primăria Botoşani şi nici
Consiliul Judeţean Botoşani nu s-au mai duelat în revelioane. Totul a fost modest. Domnul primar
Ovidiu Portariuc, cu vreo trei săptămâni înaintea trecerii peste ani, şi-a anunţat teama de DNA-ului, privind organizarea unor astfel de evenimente. Pentru satisfacerea poftelor concitadinilor ar fi obligat să deschidă teşchereaua instituţiei, ceea ce nu-i prea corect. Curtea de Conturi i-ar fi imputat ceva sărmăluţe, cârnăciori şi câteva butoiaşe de vin pe anul trecut.
Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean, frisonat de tot ceea ce i s-a întâmplat la Curtea de Apel Suceava a lăsat-o mai moale cu distracţiile, a fost cât se poate de discret pe final de an, în noul an va sufla şi-n iaurt. Important este să-l mai aibă pe masă!
Lucian ALECSA