Nu-i greu să ne imaginăm un dialog spumos dintre doi aleşi ai neamuluiprin venele cărora curge folclorul ca Dunărea în Cazane. Spre a nu aduceofense parlamentarilor de pe alte meleaguri ne vom opri la doibotoşăneni
O zicală românească sună aşa: ”Dragostea împăratului şade-n dricul satului”. Pentru a fi desluşită această vorbă înţeleaptă, venită pe cale orală din moşi strămoşi, ar fi nimerit să ne-o traducă cel căruia lumea politică botoşăneană îi spune „Împăratul”, acesta fiind nimeni altul decât preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu. Ştim că şi lui îi face o deosebită plăcere să antreneze în discursurile sale politice sau mai puţin politice tot felul de expresii folosite în mediul rural. Să ne aducem aminte, nu cu mult timp în urmă a rezolvat o dispută politică într-un mod original, a recurs la o vorbă populară des folosită pe plaiurile sale natale: ”decât smântâna din alt sat mai bine chişleagul de la mine”. A şi rostit-o într-un grai neaoş stârnind zâmbetul celor prezenţi detensionând în acelaşi timp şi situaţia creată. Secvenţa poate fi trecută în rândul reuşitelor sale politice, după ce ştim ce „persoane ilustre” au pătruns în noul Parlament s-ar putea să se vorbească şi acolo în snoave şi proverbe. Parcă-l văd pe deputatul Verginel Gireadă apelând la bogatele lui cunoştinţe folclorice culese de pe moşia inegalabilului Eminescu aruncându-le în derâdere în urechile pedeliştilor tupilaţi în scaunele opoziţiei sau pe senatorul Viorele Grigoraş apelând la snoave „a la Crasnaleuca” pentru a-şi impune… înălţimea.
Nu-i greu să ne imaginăm un dialog spumos dintre doi aleşi ai neamului prin venele cărora curge folclorul ca Dunărea în Cazane. Spre a nu aduce ofense parlamentarilor de pe alte meleaguri ne vom opri la doi botoşăneni. Primul, zvelt la trup, tare de vână, cu ceva tărâţe-n căpăţână, celălalt pipernicit, cu gură bogată şi prostie îndestulată. Guralivul începu: „Se vorbeşte c-ai avut probleme cu legea”. De îndată primi replica: „Tu nu ştii, legea-i pentru căţei şi nu pentru dulăii ca mine. Şi apoi, adevărul umblă cu capul spart, numai copiii şi nebunii mai cred în adevăr în România”. Având şi guralivul ceva probleme cu Justiţia , pe motive de transport morţi, nu la groapă, ci pe litoral, continuă să-l pună în inferioritate pe colegul de partid:” Eu ştiu un lucru, unul ca tine n-ar fi trebuit să aibă tinichele de coadă, ştii şi tu că judecătorii sunt ca osiile la car, cum le ungi , cum nu mai scârţâie, la noi, de regulă, legea prinde muştele şi lasă viespile libere”. Cel cu musca pe căciulă, după un scurt oftat, încercă să-şi lămurească situaţia: „Tu nu ştii, degeaba guguleşti coada de câine, că tot aceea rămâne. Am dat peste un judecător care n-a căzut la învoială şi atunci am avut o judecată oloagă, i-a lipsit la cap o doagă când mi-a dat cei doi ani cu suspendare, e cum m-ar fi atins cu vătraiul peste gioale. Dar acum am imunitate, e ca şi cum aş avea dreptate, nimeni nu se va mai atinge de mine, nici la rău şi nici la bine”. Cel mic la stat şi bogat la vorbă încercă să-l dojenească într-un mod original: ”Se spune că ai clacat că nu prea ai ştiut să le vorbeşti judecătorilor. Deh, aşa-i când nu prea ai carte”. De îndată primi şi replica, dar nu pe un tot ofensator cum se aştepta, ci tot printr-o înţelepciune populară: ”Dacă toţi ar fi cărturari, cine ar mai fi văcari sau porcari, doar ştii că porcul îşi strânge untura pentru alţii, pentru cei avuţi şi nu pentru el”.
Sunt convins, vă este lesne să-i recunoaşteţi pe cei doi parlamentari liberali care s-au întrecut în tot felul de „cugetări populare” încercând astfel să-şi probeze dibăcia politică, vorba aia:”Cu minciuna poţi lua prânzul, iar dacă eşti obraznic şi dibace poţi lua şi cina”
Ăştia vor rezolva problemele botoşănenilor, când vor zbura porci peste Cornişa!
Lucian ALECSA
CITEȘTE ȘI:
A început pupincurismul la Ţurcanu – VIDEO ce a făcut un primar