«În afară de două-trei dezbateri televizate cu participarea unor istorici renumiţi, am avut parte, ca în fiecare an, de aceleaşi discursuri sforăitoare ale politicienilor, care s-au dorit drept pilule pentru emoţionarea maselor şi mai puţin adevăruri istorice despre acele momente, care reprezintă măsura supremă a patriotismului românesc»
Anul acesta Ziua Marii Uniri a fost sărbătorită mai altfel decât în ceilalţi ani, politicienii au încercat să-i dea şi-o tentă electorală, până când şi fasolea s-a vrut a fi mai efervescentă în burta flămândului. Sunt convins, românii vor simţi în nări efectul gustoaselor fasole abia după 9 decembrie, acum politicienii se dau umili şi devotaţi poporului dar îşi vor da… aere după ce se vor vedea ştampilaţi. De cârnaţi ce să mai spunem, şi aceştia au avut miros electoral, bucătarii politici n-au uitat să-i atenţioneze pe pofticioşi c-ar fi din carne de oaie, preparaţi în noua carmangerie de la Suliţa. Cică au fost sacrificaţi numai berbecuţi din pepiniera zoo a Preamăritului Împărat, rolul de casap l-a jucat Costică Şoptică, nimeni altul decât candidatul la Parlament din partea liberalilor. În rest am avut parte de răbdări prăjite, promisiuni la proţap şi minciuni în foi de viţă, cei mai generoşi au fost cei de la putere, se şi văd călărind aceste ţinuturi încă vreo patru anişori.
An de an, de 1 Decembrie, oficialităţile insistă să evidenţieze cea mai grea tară a acestui popor, care ne bântuie din ancestralitate, e vorba de gestul reflex de-a tot sta cu mâna întinsă. Cum ni se dă ceva de pomană, cum începem să dăm din mâini şi din picioare până atingem ţinta. Ştim bine, mulţi dintre europeni ne văd drept un popor de cerşetori, şi cred că în bună măsură au dreptate, nu fac decât să scoată în evidenţă amprenta noastră genetică. Şi cum miezul acestei campanii electorale coincide cu Ziua Naţională, pomenile s-au dublat, am văzut sute de săvineni în transă făcând coadă în faţa biroului electoral al d-nei Liliana Mincă, candidata PP-DD pe acest colegiu, în aşteptarea micilor plocoane movulii. Ofertanţii n-au prea avut treabă cu 1 Decembrie, ei au recitat într-un mod disciplinat textele pline de promisiuni şi prostii ale lui Dan Diaconescu. Stau şi mă întreb câţi dintre acei gură-cască ştiu cu adevărat ce s-a întâmplat pe 1 Decembrie 1918? Vă asigur că foarte puţini. În afară de două-trei dezbateri televizate cu participarea unor istorici renumiţi, am avut parte, ca în fiecare an, de aceleaşi discursuri sforăitoare ale politicienilor, care s-au dorit drept pilule pentru emoţionarea maselor şi mai puţin adevăruri istorice despre acele momente, care reprezintă măsura supremă a patriotismului românesc.
La Săveni a fost linişte şi pace, primarul nu s-a mişcat să sărbătorească în vreun fel Ziua Naţională a României, o fi crezând că această zi nu are aceeaşi importanţă pentru localnici precum ziua lui de naştere. În ultimii ani mai încropea în sala de şedinţe a Primăriei câte o mică adunare, cu câţiva acoliţi şi cinci-şase veterani, iar despre Marea Unire le vorbea profesorul Ilie Avârvări. Apropo, acest fost profesor de marxism de curând a scos o monografie a oraşului Săveni şi n-a făcut decât să mutileze istoria acestui târg folosindu-se de toporişca bolşevică pe care a utilizat-o zeci de ani schimonosind conştiinţele a zeci de generaţii de elevi.Individul nu scrie în carte nici un cuvânt despre agresivităţile comuniştilor în cei peste 40 cât au condus ţara. E bine de amintit că şi el a făcut parte din batalionul roşu, într-un mod chiar foarte activ, şi nu cred să nu-şi aducă aminte de lecţiile de „etică socialistă” cu care-şi teroriza colegii. Încă un amănunt despre patriotismul acestui „intelectual”, până la venerabila vârstă de 70 de ani n-a învăţat că între subiect şi predicat nu se pune virgulă, chiar dacă a urmat cursurile Academiei „Ştefan Gheorghiu”, acest fapt nu-i scuză în nici un fel agramatismele. Oare a-ţi cunoaşte limba maternă nu-i un act de patriotism?
Poate că ar fi timpul ca acum, în preajma alegerilor generale, îndemnul din Imnul Naţional să prindă ecou în sufletul românului, iar votul de pe 9 decembrie să fie expresia unei deşteptări naţionale.
Lucian ALECSA
CITEŞTE ŞI:
Ziua Naţională a României la Botoşani : Puhoi de lume, meciuri politice, discursuri cu tentă electorală, candidat cu nevasta & îmbulzeală la fasole cu cârnaţi – GALERIE FOTO
VEZI ŞI:
Coadă imensă la fasolea moca a Primăriei, împărţită cu jandarmi – FOTO&VIDEO