Când e vorba să-şi facă imagine, politicienii sunt capabili să calce peste cadavre, să ignore realitatea, să-şi înfigă trompele în hoiturile din jur şi să savureze cu nesaţiu esenţa putreziciunii. Examenul de Bacalaureat din acest an a îndepărtat rubaşca jegoasă de pe învăţământul românesc expunându-ne o realitate purulentă, plină de furuncule. Şocul a fost mare, părinţii l-au resimţit ca un seism de gradul 7, profesorii ca pe o implozie cu aşchii de remuşcări, în schimb, în rândul elevilor percepţia s-a produs pe două paliere; cei picaţi s-au simţit frustraţi şi nedreptăţiţi, iar cei cu note mari au avut puterea să zâmbească.
Nu ştiu dacă în aceste reacţii este exprimată cu adevărat realitatea, nuanţele ei sunt multiple, despre acest aspect se poate discuta la nesfârşit, însă, modul cum oamenii noştri politici au privit fenomenul, mi se pare ciudat. Dacă este s-o judecăm abrupt, aş spune că politicienii din opoziţie s-au comportat asemenea elevilor picaţi, venind cu tot felul de acuze la adresa ministrului Funeriu, de parcă acesta ar fi fost singurul corector al lucrărilor, pe când politicienii de la putere au schiţat un zâmbet, exprimându-şi satisfacţia că în sfârşit învăţământul românesc poate fi privit drept în ochi. Bineînţeles, din acest punct putem pleca în tot felul de discuţii, însă, un lucru e cert, realitatea e dureroasă, învăţământul românesc e bramburit rău de tot, în acest sens putem să-i dăm cuvântul d-nei ex-ministru Ecaterina Andronescu.
Totuşi, înclin să cred că s-a procedat cu prea multă brutalitate, vorba unui fost profesor de la Colegiul „A.T Laurian”: „bacalaureatul din acest an a fost un viol pe faţă, n-a existat nici un fel de preludiu şi nici cuvinte de dragoste, s-au tras cu brutalitate rufele intime de pe învăţământul românesc, dezvelind un corp scofâlcit şi plin de bube”.
Se tot vehiculează ideea că generaţiile care vin sunt marcate de ignoranţă, minimalism şi superficialitate. Nimic mai neadevărat, fiecare generaţie are vârfuri şi lichele, mediocrităţi şi genii, numai că politicienii, indiferent de culoarea politică, au tot încercat până acum să dosească adevărul, să ignore cu bună ştiinţă realitatea. Până când şi senatorul Gheorghe Marcu s-a vrut a fi luat în seamă cugetând cu glas tare în felul următor: ”Rezultate dezastruoase din acest an reprezintă proba incontenstabilă a sistemului educaţional gestionat de-un ministru diletant”. O fi Funeriu diletant, dar această tumoră ne agresează de multişor timp. Şi apoi, cei care au picat bacalaureatul au toate şansele să reuşească în politică, e bine ca dl. senator să mai tragă cu ochiul în stânga şi-n dreapta sa spre a măsura capacităţile intelectuale ale colegilor de alianţă.
Lucian ALECSA