Priviţi niţel retrospectiv şi veţi ajunge la unica concluzie: toaterelele din vara anului trecut au fost cauzate de ambiguităţile unorarticole ale Constituţiei ducând la mutilarea imaginii României în lume.Este ştiut faptul că modificările ce vor avea loc vor purta chipul şiasemănarea oamenilor politici implicaţi în schimbarea ei,adicăa
useliştilor
Nu pot să cred că liberalul Crin, la câtă experienţă politică are, să fi muşcat oferta colegului de Uniune, Victor Ponta, fără să fi realizat că-i pus să îngurgiteze un hap, o pilulă veninoasă. Despre ce-i vorba. Viaţa politică din ultimii ani ne-a demonstrat că orice lucru făcut cu un scop pervers se întoarce ca un bumerang împotriva „făptaşului”, dar, de cele mai multe ori, chiar şi împotriva poporului. Ştim cu toţii că prima formă a Constituţiei postdecembriste a fost făcută cam pe genunchi de regretatul Antonie Iorgovan după chipul şi asemănare lui Ion Iliescu. Bolşevicul s-a folosit de ea din plin mocnind la Cotroceni două mandate şi jumătate, lucru nociv pentru popor şi pentru democraţia românească. E drept, spre finalul ultimului mandat începuse să înţeleagă puţin din democraţie.
De câţiva ani buni preşedintele Traian Băsescu a început să joace cu ai săi contestatari: „iaca, demisia, dar schimbăm Constituţia!”. Trebuie s-o recunoaştem, marinarul a citit-o din scoarţă-n scoarţă, ăsta-i şi motivul multiplelor sale tentative de încălcare a ei. Să ne aducem aminte, această Constituţie a fost modificată în timpul mandatului de premier al lui Adrian Năstase, cu scopul de a-l ajuta pe acesta să ajungă la Cotroceni. Numai că n-a fost aşa, beneficiar a fost Traian Băsescu, rivalul lui de moarte.
E clar, se impune o modificare a Constituţiei, şi nu una după ureche. În primul rând este nevoie de-o clarificare a atribuţiilor ce revin instituţiilor statului, evidenţiind limpede caracterul lor independent, care, de altfel, trasează fizionomia unei democraţii autentice. Priviţi niţel retrospectiv şi veţi ajunge la unica concluzie: toate relele din vara anului trecut au fost cauzate de ambiguităţile unor articole ale Constituţiei ducând la mutilarea imaginii României în lume. Este ştiut faptul că modificările ce vor avea loc vor purta chipul şi asemănarea oamenilor politici implicaţi în schimbarea ei, adică a useliştilor. Important e ca aceştia să fie responsabili de ceea ce fac. Cei din opoziţie vor sta cu degetele în guriţă aşteptând în linişte forma ei finală, nimeni nu-i va băga în seamă chiar dacă vor trece şi prin accese de nervozitate.
Acum urmează marea ciudăţenie, cel desemnat de USL să conducă echipa de modificare a Constituţiei este Crin Antonescu, care nu are nici în clin şi nici în mânecă cu dreptul constituţional, înainte de a fi politician a fost un biet profesoraş de istorie în bătaia ciulinilor Bărăganului, cu ifose de mare dandy. Dar asta nu-i totul, în proiectul de revizuire a Constituţiei sunt introduse nişte articole care îl vor pune cu botul pe labe pe viitorul preşedinte, se intenţionează să avem o republică parlamentară, cu-n preşedinte decorativ. Crin deja se visează la Cotroceni, stau şi mă întreb cum va îngurgita această găluşcă. Sunt două posibilităţi, ori va fi mulţumit şi va accepta modificările în forma propusă de „fratele” Victoraş pentru simplu motiv că va avea timp să doarmă pe îndestulate în următorii cinci ani, ori, în inconştienţa lui, îşi va săpa singur groapa. Oricum ar da-o, pentru liderul liberal viitorul sună sumbru.
După cum se pare alegerile prezidenţiale de la anul nu vor mai avea nici o miză. Trist. Priviţi pe cine avem în Parlament şi veţi avea imaginea României de mâine. TRAIASCĂ REPUBLICA NOASTRĂ PARLAMENTARĂ!
Lucian ALECSA
CITEŞTE ŞI:
Botoşănenii ar putea fi chemaţi la referendum în toamnă