Scrie scriitorul
SCRIE SCRIITORUL de senatorul cu limba : Ai noştri ca… brazii, cu prostii în scăfârlii
Trăim în ţara în care politicienii consideră că pot vorbi orice şi despre ce vor, precum totul le-ar fi la îndemână şi permis, până şi aberaţiile le trec sub protecţia… imunităţii
caricatura om politic
De cum ajung în Parlament, cei mai mulţi dintre aleşi îşi pierd minţile, li se urcă polivalenţa la cap, se confundă cu „omul nou” atât de des invocat de comunişti, dându-se cunoscători în toate cele, de la astronomie la lingvistică, de la religie la literatură. Judeţul nostru e cel mai bogat cu din ăştia, de parcă sărăcia ar fi direct proporţională cu prostia. Mai ştii, aşa o fi!
Un asemenea popândău politic s-a dat doct nevoie mare în faţa tinerilor săi colegi de partid, afirmând fără nici o adiere de remuşcare că limba română ar avea întâietate în faţa limbii latine, cică ar exista şi-o teorie în acest sens. L-aş ruga, ca tot din surse numai de el ştiute, să ne spună ce limbă vorbeau trăitorii acestor meleaguri între secolele IV-X şi ce manuscrise confirmă idiomul vorbit. După ce-a simţit scările Parlamentului sub tălpici, crede că brusc s-a şi deşteptat şi că-i este permis să atace şi subiecte care nu aparţin arealului său de cunoaştere. Dar mai ştii, poate s-o fi consultat cu angajaţii de RVG şi împreună au tras o asemenea concluzie. Mă mir că n-a spus că limba şoferească, în care se exprimă când e  nervos şi ameninţă jurnalişti, e limba primordială şi că în această limbă ar trebui să vorbească toţi parlamentarii. Oare acest sfertodoct a citit ceva în acest sens sau a pocnit-o doar spre a fi luat în seamă şi a impresiona auditoriul? Astfel de „afirmaţii după ureche” sunt extrem de toxice pentru minţile unor tineri, aşa ajungem să ne credem buricul pământului şi să ignorăm ceea ce suntem în realitate. Oare de ce, când individul a exprimat această anomalie, nici un tânăr liberal n-a avut tupeul să-l contrazică, să-l pună la punct? Sunt convins, în rândul celor prezenţi în sală erau mulţi tineri blindaţi cultural care puteau să-i taie din tupeu mai marelui nostru parlamentar, să-l determine să-şi înghită vorbele. A comis-o şi în momentul când a adus în discuţie numele Papei Ioan Paul al II-lea, numai că de această dată colega lui de partid şi de Parlament, Roxana Ţurcanu, l-a corectat de îndată. Uite aşa, la asemenea „spectacole politice” afli câte valenţe intelectuale poate avea un ales al neamului. Cu sau fără taburet sub picioare, senatorul nostru tot mare se crede!
Trăim în ţara în care politicienii consideră că pot vorbi orice şi despre ce vor, precum totul le-ar fi la îndemână şi permis, până şi aberaţiile le trec sub protecţia… imunităţii. Dacă e să privim retrospectiv, unul dintre fondatorii acestei gândiri perverse a fost creştinul ortodox Gigi Becali, el şi-a permis, în numele Domnului, să-i hulească pe marii intelectuali ai naţiei, ultimul nume profanat de mizeriile ciobanului din Pipera a fost cel al istoricului Neagu Djuvara. E drept, înaintea lui a fost Corneliu Vadim Tudor, dar, cel puţin Butimanul o trage în pamflete şi posedă mai mulţi neuroni decât Gigi.
Un rol în promovarea unor astfel de nulităţi îl are mass-media, probabil că nu au auzit încă de aberaţiile senatorului nostru cei de la televiziunile centrale. De îndată ce vor fi în posesia unui asemenea nestemat umanoid vom avea show-uri pe săturate, poate că numai aşa judeţul nostru va fi luat în seamă de mai marii de la Bucale. În Parlament aleşii noştri tac smirnă, nu suflă o vorbă despre greutăţile pe care le întâmpină votanţii lor, în schimb, când vin acasă debitează vrute şi nevrute.
Lucian ALECSA
CITEŞTE ŞI:
 Grigoraş în faţa tinerilor PNL : Întâi a fost limba română şi apoi limba latină

SCRIE SCRIITORUL despre căpriţe şi revelioane: Puţin din toate, nimic de durată
După ce-a fost ales, Klaus Iohannis a făcut un singur lucru bun: areîntregit imnul naţional. Nu-i nici o glumă! La Palatul Victoria, decând a ajuns Victor Ponta premier, „Deşteaptă-te, române!”, s-a intonatfără o strofă. Până şi cântăreţul Marcel Pavel a dezvăluit că a fostobligat de şefii PSD,  ca în faţa câtorva zeci de mii de români, peNaţional Arena, să mutileze imnul naţional.
SCRIE SCRIITORUL: Pluguşor cu politicieni, între măgari, gâsculiţe, penali şi strigoi
Aho, Aho, politicieni fârtaţimincinoşi şi deocheaţimâine anul se-nnoieştegogoaşa se râncezeşte 
SCRIE SCRIITORUL despre crăciuniţele din politică şi... Pufoşii noştri parlamentari
Aleşii noştri, stăpânii noştri! Toţi sunt pufoşi şi zgomotoşi de spuică-s ursuleţi de pluş numai buni pentru a fi făcuţi cadouri copiilor,acum,  în prejma sărbătorilor, pentru a fi niţel smotociţi. La cât demult se zbat în Parlament pentru a le fi doar lor bine, aleşii noştrimerită tot… respectul nostru şi al urmaşilor noştri.
SCRIE SCRIITORUL despre plata ca la bordel : Coada pisoiului Victor Viorel şi alte cozi de topor
Pisoiul roşu Victor Viorel Ponta a ieşit ciufulit şi cu codiţa întrepicioare din alegerile pentru Cotroceni, asta după ce s-a linguşit caultimul laş pe lângă pensionari şi alte categorii defavorizatepromiţându-le lapte şi miere pentru  următorii 5 ani.
SCRIE SCRIITORUL despre trăiască România dodoloață și alegerile din Republica Moldova
Afirmaţia îi aparţine poetului Lucian Blaga, participant activ  laMarea Unire de la Alba Iulia de pe 1 Decembrie 1918.  În mileniul trei oreîntregire naţională se poate face şi prin extinderea circumferinţelorcercului ce include o etnie. Ştiu, e dureros pentru părinţi, dar celmai românesc îndemn pentru o familie de moldoveni este:”Lăsaţi-vă copiiisă plece de acasă!”.
SCRIE SCRIITORUL despre : Jungla politică și pădurea carpatină   
În jungla politicii e aidoma ca-n pădurile noastre carpatine, suntanimale şi animăluţe care,  chiar de-şi schimbă ciclic părul, năravurilele rămân constante. Acum, când iarna bate la uşă şi ţărişoara noastrădragă abia a ieşit din febra alegerilor prezidenţiale, e timpul sătragem cu privirea în toate direcţiile şi să privim cu luciditate spreviitor. După câteva luni de huzur,  cu tot felul de  praznice şi pomeni,a început să sufle peste ţară un vântişor ce anunţă vremuri de criză. 
SCRIE SCRIITORUL un basm de la Dorohoi: Doly cel voinic şi căpuşele de aur
A fost odată ca niciodată, dacă n-ar fi, nu s-ar  povesti. Nu cu mulţiani în urmă, pe când democraţia abia de făcea ochi, apăru, ca prinminune, pe meleagurile Dorohoiului un voinic în ale politicii, toţiconcitadinii săi au început să-l vadă ca pe un viteaz, exclamând întaină că în momentul când Doly, aşa era dezmierdat de cei apropiaţi, vaajunge măricel, se va mândri ţara cu el, iar pe albia Buhaiului va curgedoar lapte, miere şi lovele. Ce mai, tânărul june de Dorohoi eraperceput, de mulţimea sictirită de poveştile băsiste, ca un profet!
SCRIE SCRIITORUL despre David și Goliat & Ponta care s-a prăbușit ca un monstru cu picioarele de lut    
Orice bun creştin ştie despre mitul lui David şi Goliat, despre triumfulomului obişnuit asupra unui gigant. Asta s-a întâmplat şi duminică pescena noastră politică. Este de ajuns să facem un exerciţiu deimaginaţie spre a vedea asemănarea dintre cele două tablouri.
SCRIE SCRIITORUL despre anul alegerilor fierbinți în Europa de Est : Voința poporului mai puternică decât armata rusă  
În acest an estul Europei s-a confruntat şi încă se confruntă cu alegerifierbinţi. După episodul „Maidan”de la Kiev şi după călcarea Crimeii decătre cizma bolşevică, Ucraina s-a confruntat cu două rânduri dealegeri; pentru preşedinte şi, de curând, alegeri parlamentare. Înmai, Petro Poroşenko a fost ales din primul tur de scrutin preşedinte alUcrainei, acest aspect reprezentând o victorie clară apro-occidentalilor.
inpuff.ro
Loading...
SCRIE SCRIITORUL despre wrestling politic cu damf Dâmbovițean
Până se deschid urnele, sondajele primează. Înpreziua alegerilor conştiinţa cetăţeanului, obosită şi hăituită deatâtea impulsuri şi provocări, intră într-o perioadă de limpezire,uşor-uşor ceaţa dispare, în prim plan apar buletinul de vot şi urna.Prin minte încep să i se succeadă imaginile şi vocile celor care i-auîncântat auzul cu tot felul de promisiuni, toate halucinante în felullor.
SCRIE SCRIITORUL despre prostime și fiorul național: Stă doar într-un singur testicul
Pe românul oropsit nimic nu-l unge mai mult la suflet decâtnaţionalismul agresiv. Românaşului,  când îl trec fiorii şi când i seface pielea ca de găină,  simte că întinereşte; uită de foame şi sete,glandele lacrimogenii îi intră în funcţie, brusc, i se umezesc obrăjoriistafidiţi de necazuri.
SCRIE SCRIITORUL: Deshumarea agentului 007 PSD
Victor Ponta se agaţă de artişti precum scaiul pe blana oii. Înainte dedecernarea Premiului Nobel pentru Literatură, candidatul PSD-ului pentruCotroceni a dat să-l încurajeze pe Facebook pe Mircea Cărtărescu,candidat cu mari şanse la râvnitul premiu, conform caselor de pariuriliterare. Răspunsul scriitorului a venit prompt, plin de lehamite şisictir faţă de premierul plagiator.
SCRIE SCRIITORUL despre prea mulți și... prea mincinoși
Salata autumnală a fatidicului an 2014 e una politică, garnisită cuminciuni de tot felul, pentru toate gusturile şi pentru toatecategoriile de românaşi, de aici sau de pretutindeni. Sunt deshumate totfelul de slogane, unele de-a dreptul hazlii, care dădeau bine acum douădecenii şi mai bine, pe când democraţia noastră orbecăia sub lămpaşeleminerilor lui Miron Cosma, iar tovarăşul Ion Iliescu îi înfiera cumânie proletară pe destabilizatorii de ţară  Ion Raţiu şi pe CorneliuCoposu,  acuzându-i ca făcând jocurile agenturilor străine.
SCRIE SCRIITORUL despre cum eșuează un neamț
Cine nu-şi aminteşte de spumoasele  poveşti cu un neamţ alecandidatului PSD pentru Primăria Botoşani, Ovidiu Portariuc .  Peatunci, părea  un june social democrat ascultător,  cu temele făcute lazi, cu mintea igienizată, nevirusată de gogomăniile lui Costică Macaleţişi Gheorghe Marcu.
Loading...
SCRIE SCRIITORUL despre Toamna papagalilor: Îţi dau zile de la mine / votul vostru mi se cuvine
Toamna e anotimpul numărării bobocilor şi recoltării roadelor. În România se întâmplă şi unele lucruri trăsnite, odată la doi, trei sau patru ani toamna se numără voturile. Când ceaţa începe să ne estompeze vederea şi când  bruma anunţă frigul, politicienii noştri ne trimit la urne să le… acordăm tot sprijinul.
SCRIE SCRIITORUL: Piesa „Scaunele” în regia lui Ovidiu Portariuc
Piesa „Scaunele” este una dintre capodoperele lui Eugen Ionescu. Mareledramaturg este considerat unul dintre întemeietorii teatruluiabsurdului. De vreo doi ani Victor Ponta a legalizat „politicaabsurdului”. Şi cum toate exprimările pesediste sunt la fel, s-a ajunsca şi la Botoşani să ne lovim zilnic cu tot felul de absurdităţi.
SCRIE SCRIITORUL despre bruma de trădători căzută peste Primărie: Șopârlisme politice și limbaj de lemn, plin de așchii
În pragul toamnei Brumă a depus jurământul de credinţă PSD-ului.Ştim bine că prima brumă afectează frunzele. Iaca, la mulţi dintreconsilieri botoşăneni, în plină şedinţă, le-au picat frunzele rămânândgol-goluţi! Nu în sensul propriu, ci figurat. Cel puţin doi dintre eiar trebui să se ruşineze, să stea ascunşi cel puţin până ce votanţii lorvor uita pentru ce i-au trimis în Consiliul Local.
SCRIE SCRIITORUL despre boala limbii roșii: Politicieni cu fundul în mai multe partide, excitații psihice
Suntem într-un an prost, bine că ne apropiem de sfârşitul lui, seanunţă încă patru luni de foc. Iaca, vitele se îmbolnăvesc de boalalimbii albastre, politicienii de boala limbii roşii! Să venim cu câtevadetalii. Deja, pe teritoriul României, au fost semnalizate decese, înrândul vitelor, cauzate de boala limbii albastre. În judeţul nostru s-a semnalat un caz, iar boala se răspândeşte cu rapiditate.
SCRIE SCRIITORUL despre paharnicul lui Ponta de la Botoşani: Partea plină a paharului gol
Românul va avea trei luni de mari satisfacţii şi împliniri, politicieniinoştri, de la primari la parlamentari, ne vor servi zilnic partea plinăa paharului… gol. Oricum, nu-i constă nimic, aşa că va fi apă… chioarăpentru toată lumea, chiar şi septicii îşi vor putea potoli setea,candidaţi pentru Cotroceni avem din tot spectrul politic; de la mitomanila idealişti, de la băsişti la antenişti, de la ecologişti lanaţionalişti şi nonconformişti.
SCRIE SCRIITORUL despre Pişcotul şi „Pişcoata” din Parlament: Cotu’ şi Pişcotu’, promisiunile şi votul
Pişcotul politic e un produs umanoid, pufos, ca o gogoaşă alungită,făcut din minciuni şi vorbe goale, care se umflă în sucul gândiriielectorului flămând şi nesigur pe el, dându-i senzaţia de saturaţie şibună dispoziţie. Asemenea pişcoturi avem peste tot în ţară, dar parcăatât de rumene şi aromate ca la Botoşani, nu sunt. De ce oare?
chiar sunteti idioti de acu,nici nu stii cine ste grigoras dar stii sa comentati ca idiotii,,,,voi habar nu aveti ce ste cu voi ,dar criticati persoanele cu valoareț,,RUSINE SA VA FIE!
24 aprilie 2013, 17:47
daca te crezi atat de inteligent,precum scriii,esti varza rau,Senatorul Grigoras a fost un elev premiant si in scoala generala si in liceu,se vede ca nu ai aceste notiuni la cunostinta,iar in facultate a fost sef de promotie,pe cand tu,cine esti?cine te cunoaste?....vorbele tale denigratoare asupra oamenilor care au un "cap" pe umeri si ,il mai si folosesc,nu te face remarcat sau cunoscut,pe cand acest om,a intins o mana tuturor celor care ia u cerut sprijinul,si eu unul ma numar printre acesti oameni care ia u cerut ajutorul si au fost ajutati fara sa astepte vre o rasplata din partea lor,daca inteligenta asta"waw"de care zici tu ca dai dovada,pune te la o testare a inteligentei cu Domnul Senator,si atunci mai vedem noi cine este mai inteligent,asa ca alexa stai in banca ta,si nu incerca sa te afirmi prin articole care nu au nici un pic de adevar,mai da si un "search"pe google pentru acualitati,ale tale sunt cam expirate.Mult succes Domnule Senator,si lasati prostii sa stea in gradina lor si nu ii bagati in seama,oamenii stiu de ce va-u ales,
24 aprilie 2013, 15:10
24 aprilie 2013, 12:03
http://www.fara-secrete.ro/limba-romana-cea-mai-veche-limba-vorbita-pe-planeta-limba-romana-provine-din-limba-sanscrita-a-dacilor-primele-fiinte-umane-pe-aceasta-planeta-au-fost-in-ardeal-transilvania/
24 aprilie 2013, 10:03
Alexa, l-ai pus pe senator sa stea in fata calculatorului si sa se apere prin comentarii. Cand mai munceste pentru pentru cetateni?
24 aprilie 2013, 06:32
Pentru ciprian : afirmatia ta este plinade rautate , te vinzi pentru 50 lei cat primesti sa comentezi in necunostinta de cauza ! Nu uita : este postul mare , iar Dumnezeu vede si candva vei da socoteala pentru cele afirmate . Nu poti acuza un om , nu poti cataloga un om , nu poti afirma asta atat cat nu a fost condamnat in nici un dosar . Eu nu pot decat sa multumesc d-lui senator Grigoras pentru sprijinul adus acelui loc sfant impreuna cu un parinte care nu are rost sa-i dau numele . Dumnealui stie mai bine . Rrspect , domnule senator !
23 aprilie 2013, 21:46
D-nul grigoras este un om onest care se agita ca problemele din judetul botosani sa fie rezolvate..daca si-ar vedea toata lumea de treaba ca si dumnealui ...alta ar fi viata noastra..
23 aprilie 2013, 21:20
Grigoras este un penal, cat de curand veti afla lucruri surprinzatoare despre afecerile lui
23 aprilie 2013, 20:10
Stimate Alecsa, mulțumim ca ne dai ocazia sa îi mulțumim domnului senator Grigoras - senator ales prin vot în Parlamentul României pentru efortul depus în anii 2006 - 2013 deoarece ne-a asigurat transport la Mănăstirea Giurgeni prin care oamenii au fost tratați de boli, oameni care au scăpat de cancer cu ajutorul icoanei făcătoare de minuni, mulțumim părintelui stareț de la Mănăstirea Zosin care împreună cu domnul senator Grigoras au asigurat deplasările pentru pelerinajul în Grecia! Va multumim, domnule Grigoras! Botoșănenii va mulțumesc că existați pentru comunitatea noastră
23 aprilie 2013, 19:58
Va adresez urmatoarea intrebare : a auzit cineva de acest ziarist alecsa ? Acum la modul cel mai serios
23 aprilie 2013, 16:42
mai scriitorule, in primul rand sa iti fie rusine ca vorbesti urat despre un om care s-a realizat din propriile puteri si in al doilea rand cum poti sa il faci incult?? cand tu nu stii sa te exprimi si sa scrii un articol fara sa folosesti expresii "ciobanesti"...eu il cunosc personal pe domnul Grigoras si tin sa te contrazic ca dumnealui a fost premiant la scoala,sef de promotie...dar cum probabil tu nu il suporti binenteles ca a trebuit sa publici ceva care sa il puna intr-o lumina mai proasta.Daca era asa cum il descrii tu,lumea nu l-ar fi indragit si ales,dar el este un om bun ceea ce multi stiu asta.Mai bine te-ai lega de cei care intr-adervar nu stiu pe ce lume traiesc.Mai bine ai lasa invidia deoparte si ai scrie articole care sa fie si adevarate.
23 aprilie 2013, 15:37
Alecsa nici nu stii cat de mic incepi sa fii ! 1: domnul senator Grigoras este de profesie inginer auto 2. Aceasta profesie a fost dobandita urmare a absolvirii facultatii de mecanica pe vremea cand se facea carte si toata lumea invata , nu ca acum 3. Domnul senator Grigoras nu are in momentul de fata nici cea mai mica treaba cu RVG - de aceasta companie se ocupa din toate punctele de vedere cu totul altcineva de dimineata pana noaptea muncind cu multa truda 7 zile din 7 pentru a asigura un transport de persoane civilizat si pentru a da o paine la peste 60 de angajati . 4. Intelege pentru numele lui Dumnezeu ca domnul Grigoras nu are nici o treaba cu vreun sofer , este inginer , nu mai are nici o calitate in niciun fel cu aceasta companie 5. Te rog mai raspunde la urmatoarea intrebare : care este motivul pentru care nu vad niciun articol negativ de psd-isti ?
23 aprilie 2013, 15:00
Atatea lucruri s-au intamplat in saptamana ce-a trecut (Lucian Alecsa, vezi Zilele Orasului) si garantat ai fi avut despre ce sa scrii. Dar probabil alti politicieni cotizeaza, iar ciocul trebuie sa fie mic, nu?
23 aprilie 2013, 14:40
foarte bine punctat,,ciprian iosub,,asa este domnul Grigoras ajuta oameni care ii cer o mana de ajutor..Psd-istilor nu mai criticati atata,mai bine faceti-va treaba,
23 aprilie 2013, 14:24
Domnul senator Grigoras este un adevarat profesionist care nu a acceptat sa dea bani la presa ! Lucian Alecsa voi publica acest mesaj pana cand va fi dat pentru libera exprimare a cetateanului roman pentru care au murit oameni in decembrie '89 , iar pe aceasta cale rog insistent sa nu iti bati joc de viata curmata a unor oameni care au luptat ca noi acum sa ne spunem liber propria opinie . Multumesc , Lucian Alecsa !
23 aprilie 2013, 14:04
Alecsa nici nu stii cat de mic incepi sa fii ! 1: domnul senator Grigoras este de profesie inginer auto 2. Aceasta profesie a fost dobandita urmare a absolvirii facultatii de mecanica pe vremea cand se facea carte si toata lumea invata , nu ca acum 3. Domnul senator Grigoras nu are in momentul de fata nici cea mai mica treaba cu RVG - de aceasta companie se ocupa din toate punctele de vedere cu totul altcineva de dimineata pana noaptea muncind cu multa truda 7 zile din 7 pentru a asigura un transport de persoane civilizat si pentru a da o paine la peste 60 de angajati . 4. Intelege pentru numele lui Dumnezeu ca domnul Grigoras nu are nici o treaba cu vreun sofer , este inginer , nu mai are nici o calitate in niciun fel cu aceasta companie 5. Te rog mai raspunde la urmatoarea intrebare : care este motivul pentru care nu vad niciun articol negativ de psd-isti ?
23 aprilie 2013, 13:56
Grigoras senator sau nu, a facut atatea lucruri bune pentru oamenii din Botosani incat sincer..chiar putin ne intereseaza discursurile mai mult sau mai putin inspirate!
23 aprilie 2013, 12:28
Ai visat frumos aseara alexa....cu cat ai fost remunerat pt tampenia asta pe care tu o numesti articol? hai sa numaram si greselile tale de exprimare si apoi sa vezi ras cu plans si balega de manz pe capul tau
23 aprilie 2013, 12:27
bai fratilor,eu tot n-am priceput e hot sau nu acest grigoras ca incult stie toata lumea ca este astept raspuns urgent de la cei care-l pupa in cur,contracost
23 aprilie 2013, 12:24
Ma plictisiti mai baieti! Oamenii astia sunt alesi de popor!! ca va convine sau nu!
23 aprilie 2013, 12:20
Cine este acest scriitoras de buzunar care scrie articolele astea? Cu ce s-a remarcat el? Asta este presa? Din câte știu eu Grigoras este senator, a pus pe picioare o companie de transport recunoscuta la nivel local și national, este cunoscut în Botoșani și apreciat de foarte multa lume ca încearcă să facă ceva pentru botoșăneni. Fraților nu mai lăsați astfel de exemplare sa transmită in scris nulitatea gândirii lor către societate ca este revoltător..
23 aprilie 2013, 12:03
Lumea nu incepe si nu se sfarseste in Israel.Mai sunt inceputuri si sfarsituri si prin alte parti ale lumii.
23 aprilie 2013, 11:52
Afaceri oneroase?! Pai cum altfel? Ar trebui sa fie caritabile? Pai n-ar mai fi afacere, ci fundatie. Sa rad sau sa plang? Fiinte limitate si ahtiate de jeg
23 aprilie 2013, 11:21
Alecsa citeste si te minuneaza!Lumea nu incepe si nu se termina la Saveni.Etruscii, civilizatorii romanilor, erau TRACIPostat de addaci in Articole | 63 comentariiJul 13, 20120inShareMisterul dispariţiei culturii şi limbii etruscilor încă nu a fost dezlegat, în ciuda eforturilor cercetătorilor din ultima vreme. Ceea ce este, însă, cert şi de necontestat este rolul acestei culturi pre-romane, ce a ajuns la apogeu în teritoriul vecin Romei, în peninsula italica şi nu numai, în formarea şi dezvoltarea poporului roman, a civilizaţiei acestuia în plan religios, politic şi social.În mod suspect, după cucerirea lor de către romani şi încadrarea lor în rândul cetăţenilor imperiului, în secolul II î.e.n, amintirea lor a fost aproape ştearsă din istorie.Cine erau aceşti etrusci, de unde au venit ei în regiunea Toscana, ce limbă vorbeau şi cât de apropiaţi erau, genetic şi cultural, de strămoşii noştrii traci, vom încerca să aflăm în cele ce urmează…Studiile ADN elimină legătura dintre etrusci şi italienii de astăziUn studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford în urmă cu 7 ani, care a avut în vedere o analiză comparativă ADN între actualii locuitori ai Toscanei şi locuitorii din regiune ce au trăit acum 2500 de ani ne oferă rezultate uimitoare. Concret, testele genetice efectuate de aceştia au eliminat posibilitatea înrudirii dintre etrusci, locuitorii timpurii ai Italiei centrale şi locuitorii de astăzi ai regiunii.Descoperirea sugerează că fie ceva i-a eliminat relativ brusc, fie că, poate, grupul care reprezenta elita socială nu se amesteca pe atunci cu oamenii de rând care au fost strămoşii autentici ai toscanilor de astăzi, a spus, la vremea publicării rezultatelor studiului, antropologul Joanna Mountain, membru al echipei de cercetare.În ceea ce priveşte limba etruscilor, prima cultură avansată a Italiei antice, mulţi dintre cercetătorii moderni opinează că ea, atât cât s-a putut deduce din descoperirile scrise atribuite acestui popor, prezintă similitudini clare cu limba latină, franceză, italiană şi, surpriză!, limba română. Astfel, potrivit lui Mel Copeland, în lucrarea “The Thracian-Dacian Language, base of the Euro- Indean Languages” – (translated and expanded edition, Skopje, 2000), capitolul “Etruscan Phrases, Translation of Etruscan Devotional Plates”, limba etruscilor, la nivelul secolelor VII-IV î.e.n, era înrudită cu limba DACĂ, element care conduce către ipoteza că cele două popoare erau înrudite şi aparţinătoare marelui neam al tracilor.Acelaşi autor explică astfel înrudirea lingvistică dintre etrusci, civilizatorii romanilor şi daci: “Etruscii au apărut în Italia în jurul anului 1000 î.e.n şi au venit aici din Lydia şi Frygia. Frigienii, originari din Macedonia şi Tracia, erau înrudiţi cu dacii şi geţii (românii de astăzi), care vorbeau aceeaşi limbă”. Copeland mai aminteşte, ca semn al relaţiilor strânse dintre frigieni şi lidieni, strămoşii etruscilor, şi traci, faptul că aceştia au luptat ca aliaţi, de partea troienilor, în războiul contra aheilor, preluând, astfel, o informaţie din Iliada lui Homer.Baccolini: “Romanii şi-au falsificat originile”Un alt autor, de data aceasta chiar italian, Graziano Baccolini, precizează, în volumul “Reflections on the Etruscan Civilization”: “Îmi este greu să înţeleg de ce, încă, unii istorici italieni eşuează în a înţelege contribuţia enormă a civilizaţiei etrusce la clădirea culturii vestice şi de ce, continuând să se ghideze după dovezi false, afirmă că grecii şi romanii reprezintă culturile superioare primordiale ale Europei”.Elementul cel mai important, între afirmaţiile acestui autor, este reprezentat de următoarele precizări: “Sunt sigur că etruscii au venit din estul Europei şi sunt adevăraţii fondatori ai culturii acestui continent. Deşi unii istorici italieni continuă să nege asta, cei mai mulţi istorici, la nivel mondial, sunt de acord cu această teorie. ÎN ZORII DEZVOLTĂRI LOR MILITARE, ROMANII, CU O CULTURĂ INFERIOARĂ, ŞI-AU FALSIFICAT ORIGINILE ŞI AU ASCUNS MOŞTERNIREA CIVILIZAŢIEI ETRUSCE, IAR FALSIFICAREA ISTORIEI LOR A CONTINUAT, ÎN VREMEA PRIMILOR ÎMPĂRAŢI CREŞTINI, PRINTR-O SERIE DE EDICTE”.Originea etruscilor a stârnit controverse printre cercetători timp de mulţi ani. Dar opiniei că aceştia erau descedenţi ai unor neamuri tracice din Lydia şi Frigia îi subscrie chiar şi Massimo Pallatino, considerat “părintele etruscologiei”. Potrivit acestuia, etruscii care au dezvoltat cultura superioară a Italiei, în Cerveteri, Tarquinia, Vulci şi Vetulonia nu erau altceva decât urmaşi ai tracilor din Asia Mică, veniţi în Italia cu mult înaintea romanilor.Totuşi, în ciuda falsificării parţiale a istoriei pre-romane de către unii autori şi împăraţi romani, există şi surse latine care recunosc originea tracă a etruscilor. Vergilius notează:”Oraşul Cerveteri este construit pe o stâncă locuită cândva de lidieni, un popor distins în războaie, ce vieţuia pe toate dealurile Toscanei”. De asemenea, Seneca afirmă că “Asia Mică este locul unde au trăit etruscii la începuturi”.Un alt autor antic, Tacitus, confirmând unele informaţii transmise de Herodot, ne spune că: “Etruscii au venit din Asia Mică, ei fiind urmaşi ai pelasgilor, fiind numiţi thirasieni sau thiresieni în insulele Lemnos, Imbros şi Lesbos şi în Delos, insula sfântă a Cicladelor”.Enciclopedia Britannica: “Etruscii erau traci”Revenind la sursele moderne care atestă descendenţa tracă a etruscilor, trebuie să amintim de o specificaţie din Enciclopedia Britannica, potrivit căreia “la începutul expansiunii lor, romanii au fost iniţial respinşi, în Toscana, de către etrusci, care au venit cu mult înaintea lor, din Anatolia, fiind descendenţi ai tribului trac al frigilor/brigilor.În lucrarea “The Asiatic affinities of the old Italians”, aparţinând lui Robert Ellis, se precizează că neamurile tracilor se întindeau până la Alpi şi Marea Tireniana (a se observa asemănarea numelui acestei mari cu cel dat de greci etruscilor, respectiv thirasieni), limba acestora fiind vorbită şi în Etruria.Ellis mai opinează că: “TOŢI TRACII, INCLUZÂNDU-I PE ETRUSCI, DACI ŞI FRIGIENI, VORBESC ACEEAŞI LIMBĂ”. În lucrarea amintita mai sus se mai spune şi că proto-etruscii şi-au dezvoltat cultura, în perioada de trecere dintre epoca bronzului şi cea a fierului, în zona Anatoliei şi a Mării Negre, această cultură fiind “iluminatoarea Eurasiei”.Dacii şi etruscii – formatorii culturii europene?Dovezile privind importanţa etruscilor şi traco-dacilor în istoria antică a Europei nu se opresc aici. Într-o altă lucrare, anume “The Hidden Roots of Europe”, editată de Fundaţia Culturala Animi, Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Civic Pitigliano, se arată că “la nivelul mileniului I î.e.n, populaţiile care locuiau teritoriile de astăzi ale României, Bulgarei şi Italiei, respectiv dacii, tracii şi etruscii, au creat culturi originale, care AU JUCAT UN ROL IMPORTANT ÎN FORMAREA ARTEI GRECO-ROMANE.”Tot în acest volum se mai arată că teritoriile amintite au o moştenire istorică bogată, aici găsindu-se semnele celor mai vechi civilizaţii preistorice, dezvoltate la nivelul neoliticului, al epocii bronzului şi al celei de fier. Citând din lucrarea amintită, trebuie să mai spunem că: “deşi numiţi barbari de greci şi de romani, populaţiile despre care vorbim au creat culturi cu nimic inferioare celor greacă şi romană, ba chiar se poate spune că, de pildă, în ceea ce priveşte arhitectura şi arta, ETRUSCII, DACII ŞI TRACII I-AU INFLUENŢAT DECISIV PE GRECI ŞI ROMANI”.Traco-etruscii şi relaţia cu greciiO serie de autori antici eleni din preajma secolului V î.e.n. ne-au transmis referiri clare asupra etruscilor şi rolului jucat de aceştia în dezvoltara civilizaţiei elene. Cei mai mulţi dintre ei stabilesc o conexiune clară între etrusci şi pelasgi. Hellanikos din Mytilene, de pildă, afirmă că fondatorii oraşelor Crotona şi Tyrrhenia din Italia erau etrusci plecaţi din Tesalia, Grecia, în timp ce Tucidite (în “History of the Peloponnesian War 4.109.4″), precizează că multe aşezări din Akte au fost înfiinţate de etruscii veniţi din Lemnos şi Atena. Acesta vorbeşte şi despre câteva neamuri ce formau poporul etrusc, respectiv bisaltienii, krestonienii şi edonienii, “care trăiau în mici oraşe”.Şi Herodot vorbeşte despre faptul că Attica şi Atena au fost iniţial locuite de pelasgo-etrusci (Histories 6.137) şi că, “după ce au fost alungaţi de aici, s-au retras în Lemons, de unde mulţi veniseră”. De altfel, în 1885, pe o piatră descoperită în satul Kamina din Lemnos, a fost descoperită o inscripţie considerată ca fiind de origine etruscă. Despre gradul de evoluţie a etruscilor ne vorbeşte Herodot atunci când spune că “etruscii sunt primii oameni care au creat şi folosit monede din aur şi argint”.Zonele Elladei locuite de etrusco-pelasgi sunt amintite şi de Homer (Iliada): Tesalia, Atica, Argolis şi Elis. Acelaşi autor aminteşte şi de Troada, Aiolis şi Lidia, ca teritorii din Asia Mică, locuite de acelaşi popor.Ce putem concluziona?Etruscii, popor care a ocupat Etruria (zonă ce includea Toscana de astăzi, părţi din Latium şi din Umbria), în perioada secolelor X-I î.e.n, au jucat un rol decisiv în dezvoltarea culturilor clasice greceşti şi romane, influenţându-le pe acestea în toate aspectele civilizaţiei, de la panteonul zeităţilor, până la arhitectură şi sistem legislativ.Etruscii sunt consideraţi, de mai toţi autorii antici şi moderni, drept urmaşi ai tracilor lidieni şi/sau frigieni, parte integrantă a marelui popor trac ce se întindea din Macedonia până în Anatolia şi Crimeea. Existenţa a doar câtorva surse privind limba acestora ar putea fi înţeleasă ca un semn al strategiei romanilor de a arunca bezna peste amintirea unui popor anterior lor, mai vechi, mai evoluat şi de la care au preluat mare parte dintre elemente ce mai târziu i-au definit ca putere a Europei, Asiei Mici, Orientului Mijlociu şi nordului Africii. Totuşi, în ceea ce priveşte limba etruscilor, atăt cât s-a putut concluziona până în prezent, aceasta era înrudită cu cea daco-tracă şi a popoarelor din Asia Mică.un articol de Valentin Roman
23 aprilie 2013, 03:19
da despre afacerile oneroase ale lui rvg cand scrieti ?
23 aprilie 2013, 03:06
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am venit într-o țară săracă, în care un profesor câștigă 250 de euro pe lună. Prețurile din magazine nu sunt mult mai mici ca în Austria. Am întâlnit o grămadă de oameni nemulțumiți. Starea de spirit a lor nu e una ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8396 lei
USD
Dolarul SUA
4.4406 lei
CHF
Francul elveţian
4.5685 lei
GBP
Lira sterlină
5.4098 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1220 lei
XAU
Gramul de aur
247.0285 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2509 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3804 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9040 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1766 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1775 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.