Scrie scriitorul
SCRIE SCRIITORUL despre cântecul de lebădă al împăratului   
Se spune că înainte de moarte lebăda cântă, în loc să ţipe. E trist.Ştiu, comparaţia mea nu face decât să abrutizeze gingăşia acesteigraţioase păsări, dar pentru a evidenţia anomaliile noastre politicemi-am permis această figură de stil. Entitatea politică înscrisăacestui cadru comparativ este  preşedintele PNL ,Florin Ţurcanu. Mă voiopri la creşterea şi descreşterea imperiului său politic şi personal.
Nu-i nici o exagerare în tot acest demers literar. Încă nici bine nu i se mijise tuleiele pe faţă, sictirit de meseria pe care şi-o alesese,  de voie sau de nevoie,  simţi din toţi rărunchii că trebuie să-şi conjuge viitorul  cu viaţa politică a obştii. Revelaţia i-a trăsnit neuronul nu într-un moment de visare, cum ne-am fi aşteptat, ci tocmai când  portiţa de intrare în PNL era întredeschisă şi liderul de atunci al istoricul partid căuta cu lumânarea tineri, mai mult sau mai puţin înţelepţi, pentru regenerarea formaţiunii. Atât i-a trebuit imberbului nostru felcer, de îndată s-a strecurat în sală ocupând un loc în ultimul rând. Dacă în primele luni s-a mulţumit doar să ciulească urechile spre vorbitori,  odată cu trecerea timpului animăluţul politic din el s-a dezinhibat  şoptindu-i să facă tot câte un pas în faţă. Zis şi făcut. Pe vârfurile şoşonilor, cu discreţie, fără a atrage atenţia celor din jur a tot înaintat.
CITEȘTE:
 SCRIE SCRIITORUL un poem: Eminescu
Tata Florea, sfătuitorul lui de taină, al cărui cuvânt a însemnat şi mai înseamnă ecoul înţelepciunii absolute,  îl iniţia în tainele comportamentul „ împărătesc”,  sugerându-i, uneori cu agresivitate, să se facă frate şi cu dracul până trece puntea, să exercite poziţia umilului până pune mâna pe bâtă,  după care să-şi execute apropiaţii cu sânge rece, ca nu cumva să atenteze la tronul lui.Viitorul tânărului liberal s-a construit pe aceste principii „sănătoase”, n-a făcut decât să răspundă educaţiei primite şi să-şi sincronizeze paşii prezentului politic înceţoşat. Azi un pas, mâine încă unul,  şi iaca, într-o bună zi s-a trezit în vârful piramidei. Ei, de aici lumea a început să se vadă altfel! În câteva momente umbra-i fu populată cu tot felul de slugi, nici nu putea întoarce capul că-n secunda următoare îi erau sărutate faţa, ghiulul şi picioarele. Odele au început să-i încânte auzul, cuvintele de laudă să-i gâdilă creieraşul, femeile să-i cânte în strună şi să-l admire ca pe un nabab. După un zbucium erotic de câteva luni,   îi apăru în vis muza. Când a deschis ochii,  era la doi paşi de el. În câteva luni au făcut o nuntă împărătească; cu slugi şi ipochimeni, cu oportunişti şi turişti, cu fonfi şi foanfe, cu fornăitori şi fornăite şi cu daruri cât pentru a hrăni şapte sate. Vestea s-a dus peste oraşe şi judeţe; azi la Botoşani, mâine-n Focşani. Şi uite aşa, Florin se văzu din argat de Suliţa împărat de judeţ.
CITEȘTE:
 SCRIE SCRIITORUL despre căpriţe şi revelioane: Puţin din toate, nimic de durată
Primul semn a fost când a simţit că falangele au început să-i crească, oricât le-a fi implorat să se potolească, nu le putea astâmpăra, reflexul le direcţiona cu precădere spre teşchereaua statului. Oricât de hrăpăreţe erau, asta nu se golea, tot burduşită rămânea. Acest neastâmpăr al degetuţelor îi deschise şi câteva noi principii de viaţa, printre care şi acesta: pe ce pui mâna, nu ierta. În câţiva ani visteria lui personală crescuse cât la alţi confraţi în decenii de muncă pe brânci. Şi toate aceste impulsuri împărăteşti trebuiai să poarte un nume, instanţa le-a numit ” hoţie”. Şi uite că într-o zi de iarnă, pe nepusă masă, pe când molatici fulgi mângâiau natura iar supuşii lui  se pregăteau de sărbătoarea Naşterii Domnului, Justiţia l-a lovit cu-o sentinţă definitivă în moalele capului. Din acea secundă e total dezorientat, e bezmetic şi mai însingurat. Peste noapte i s-a topit şi aura de împărat.
De câteva zile  e supus judecăţii semenilor. Aceştia, fiind tocmai ai lui supuşi. Unii îl somează să îngenuncheze şi să bată mătănii în numele liberalismului până la adânci bătrâneţi, iar alţii îi sugereze s-o taie, cât mai are timp, unde-a înţărcat mutul iapa. Ultimele lui răbufniri par a fi decupate din basme, ecoul lor se stinge odată cu această scurtă,  simplă şi sugestivă poveste.
Lucian ALECSA
CITEȘTE:
SCRIE SCRIITORUL: Pluguşor cu politicieni, între măgari, gâsculiţe, penali şi strigoi

Urmărește-ne și pe Google News

SCRIE SCRIITORUL: Pluguşor cu politicieni, între măgari, gâsculiţe, penali şi strigoi
Aho, Aho, politicieni fârtaţimincinoşi şi deocheaţimâine anul se-nnoieştegogoaşa se râncezeşte 
SCRIE SCRIITORUL despre crăciuniţele din politică şi... Pufoşii noştri parlamentari
Aleşii noştri, stăpânii noştri! Toţi sunt pufoşi şi zgomotoşi de spuică-s ursuleţi de pluş numai buni pentru a fi făcuţi cadouri copiilor,acum,  în prejma sărbătorilor, pentru a fi niţel smotociţi. La cât demult se zbat în Parlament pentru a le fi doar lor bine, aleşii noştrimerită tot… respectul nostru şi al urmaşilor noştri.
SCRIE SCRIITORUL despre plata ca la bordel : Coada pisoiului Victor Viorel şi alte cozi de topor
Pisoiul roşu Victor Viorel Ponta a ieşit ciufulit şi cu codiţa întrepicioare din alegerile pentru Cotroceni, asta după ce s-a linguşit caultimul laş pe lângă pensionari şi alte categorii defavorizatepromiţându-le lapte şi miere pentru  următorii 5 ani.
SCRIE SCRIITORUL despre trăiască România dodoloață și alegerile din Republica Moldova
Afirmaţia îi aparţine poetului Lucian Blaga, participant activ  laMarea Unire de la Alba Iulia de pe 1 Decembrie 1918.  În mileniul trei oreîntregire naţională se poate face şi prin extinderea circumferinţelorcercului ce include o etnie. Ştiu, e dureros pentru părinţi, dar celmai românesc îndemn pentru o familie de moldoveni este:”Lăsaţi-vă copiiisă plece de acasă!”.
SCRIE SCRIITORUL despre : Jungla politică și pădurea carpatină   
În jungla politicii e aidoma ca-n pădurile noastre carpatine, suntanimale şi animăluţe care,  chiar de-şi schimbă ciclic părul, năravurilele rămân constante. Acum, când iarna bate la uşă şi ţărişoara noastrădragă abia a ieşit din febra alegerilor prezidenţiale, e timpul sătragem cu privirea în toate direcţiile şi să privim cu luciditate spreviitor. După câteva luni de huzur,  cu tot felul de  praznice şi pomeni,a început să sufle peste ţară un vântişor ce anunţă vremuri de criză. 
SCRIE SCRIITORUL un basm de la Dorohoi: Doly cel voinic şi căpuşele de aur
A fost odată ca niciodată, dacă n-ar fi, nu s-ar  povesti. Nu cu mulţiani în urmă, pe când democraţia abia de făcea ochi, apăru, ca prinminune, pe meleagurile Dorohoiului un voinic în ale politicii, toţiconcitadinii săi au început să-l vadă ca pe un viteaz, exclamând întaină că în momentul când Doly, aşa era dezmierdat de cei apropiaţi, vaajunge măricel, se va mândri ţara cu el, iar pe albia Buhaiului va curgedoar lapte, miere şi lovele. Ce mai, tânărul june de Dorohoi eraperceput, de mulţimea sictirită de poveştile băsiste, ca un profet!
SCRIE SCRIITORUL despre David și Goliat & Ponta care s-a prăbușit ca un monstru cu picioarele de lut    
Orice bun creştin ştie despre mitul lui David şi Goliat, despre triumfulomului obişnuit asupra unui gigant. Asta s-a întâmplat şi duminică pescena noastră politică. Este de ajuns să facem un exerciţiu deimaginaţie spre a vedea asemănarea dintre cele două tablouri.
SCRIE SCRIITORUL despre anul alegerilor fierbinți în Europa de Est : Voința poporului mai puternică decât armata rusă  
În acest an estul Europei s-a confruntat şi încă se confruntă cu alegerifierbinţi. După episodul „Maidan”de la Kiev şi după călcarea Crimeii decătre cizma bolşevică, Ucraina s-a confruntat cu două rânduri dealegeri; pentru preşedinte şi, de curând, alegeri parlamentare. Înmai, Petro Poroşenko a fost ales din primul tur de scrutin preşedinte alUcrainei, acest aspect reprezentând o victorie clară apro-occidentalilor.
SCRIE SCRIITORUL despre wrestling politic cu damf Dâmbovițean
Până se deschid urnele, sondajele primează. Înpreziua alegerilor conştiinţa cetăţeanului, obosită şi hăituită deatâtea impulsuri şi provocări, intră într-o perioadă de limpezire,uşor-uşor ceaţa dispare, în prim plan apar buletinul de vot şi urna.Prin minte încep să i se succeadă imaginile şi vocile celor care i-auîncântat auzul cu tot felul de promisiuni, toate halucinante în felullor.
SCRIE SCRIITORUL despre prostime și fiorul național: Stă doar într-un singur testicul
Pe românul oropsit nimic nu-l unge mai mult la suflet decâtnaţionalismul agresiv. Românaşului,  când îl trec fiorii şi când i seface pielea ca de găină,  simte că întinereşte; uită de foame şi sete,glandele lacrimogenii îi intră în funcţie, brusc, i se umezesc obrăjoriistafidiţi de necazuri.
SCRIE SCRIITORUL: Deshumarea agentului 007 PSD
Victor Ponta se agaţă de artişti precum scaiul pe blana oii. Înainte dedecernarea Premiului Nobel pentru Literatură, candidatul PSD-ului pentruCotroceni a dat să-l încurajeze pe Facebook pe Mircea Cărtărescu,candidat cu mari şanse la râvnitul premiu, conform caselor de pariuriliterare. Răspunsul scriitorului a venit prompt, plin de lehamite şisictir faţă de premierul plagiator.
SCRIE SCRIITORUL despre prea mulți și... prea mincinoși
Salata autumnală a fatidicului an 2014 e una politică, garnisită cuminciuni de tot felul, pentru toate gusturile şi pentru toatecategoriile de românaşi, de aici sau de pretutindeni. Sunt deshumate totfelul de slogane, unele de-a dreptul hazlii, care dădeau bine acum douădecenii şi mai bine, pe când democraţia noastră orbecăia sub lămpaşeleminerilor lui Miron Cosma, iar tovarăşul Ion Iliescu îi înfiera cumânie proletară pe destabilizatorii de ţară  Ion Raţiu şi pe CorneliuCoposu,  acuzându-i ca făcând jocurile agenturilor străine.
SCRIE SCRIITORUL despre cum eșuează un neamț
Cine nu-şi aminteşte de spumoasele  poveşti cu un neamţ alecandidatului PSD pentru Primăria Botoşani, Ovidiu Portariuc .  Peatunci, părea  un june social democrat ascultător,  cu temele făcute lazi, cu mintea igienizată, nevirusată de gogomăniile lui Costică Macaleţişi Gheorghe Marcu.
SCRIE SCRIITORUL despre Toamna papagalilor: Îţi dau zile de la mine / votul vostru mi se cuvine
Toamna e anotimpul numărării bobocilor şi recoltării roadelor. În România se întâmplă şi unele lucruri trăsnite, odată la doi, trei sau patru ani toamna se numără voturile. Când ceaţa începe să ne estompeze vederea şi când  bruma anunţă frigul, politicienii noştri ne trimit la urne să le… acordăm tot sprijinul.
SCRIE SCRIITORUL: Piesa „Scaunele” în regia lui Ovidiu Portariuc
Piesa „Scaunele” este una dintre capodoperele lui Eugen Ionescu. Mareledramaturg este considerat unul dintre întemeietorii teatruluiabsurdului. De vreo doi ani Victor Ponta a legalizat „politicaabsurdului”. Şi cum toate exprimările pesediste sunt la fel, s-a ajunsca şi la Botoşani să ne lovim zilnic cu tot felul de absurdităţi.
SCRIE SCRIITORUL despre bruma de trădători căzută peste Primărie: Șopârlisme politice și limbaj de lemn, plin de așchii
În pragul toamnei Brumă a depus jurământul de credinţă PSD-ului.Ştim bine că prima brumă afectează frunzele. Iaca, la mulţi dintreconsilieri botoşăneni, în plină şedinţă, le-au picat frunzele rămânândgol-goluţi! Nu în sensul propriu, ci figurat. Cel puţin doi dintre eiar trebui să se ruşineze, să stea ascunşi cel puţin până ce votanţii lorvor uita pentru ce i-au trimis în Consiliul Local.
SCRIE SCRIITORUL despre boala limbii roșii: Politicieni cu fundul în mai multe partide, excitații psihice
Suntem într-un an prost, bine că ne apropiem de sfârşitul lui, seanunţă încă patru luni de foc. Iaca, vitele se îmbolnăvesc de boalalimbii albastre, politicienii de boala limbii roşii! Să venim cu câtevadetalii. Deja, pe teritoriul României, au fost semnalizate decese, înrândul vitelor, cauzate de boala limbii albastre. În judeţul nostru s-a semnalat un caz, iar boala se răspândeşte cu rapiditate.
SCRIE SCRIITORUL despre paharnicul lui Ponta de la Botoşani: Partea plină a paharului gol
Românul va avea trei luni de mari satisfacţii şi împliniri, politicieniinoştri, de la primari la parlamentari, ne vor servi zilnic partea plinăa paharului… gol. Oricum, nu-i constă nimic, aşa că va fi apă… chioarăpentru toată lumea, chiar şi septicii îşi vor putea potoli setea,candidaţi pentru Cotroceni avem din tot spectrul politic; de la mitomanila idealişti, de la băsişti la antenişti, de la ecologişti lanaţionalişti şi nonconformişti.
SCRIE SCRIITORUL despre Pişcotul şi „Pişcoata” din Parlament: Cotu’ şi Pişcotu’, promisiunile şi votul
Pişcotul politic e un produs umanoid, pufos, ca o gogoaşă alungită,făcut din minciuni şi vorbe goale, care se umflă în sucul gândiriielectorului flămând şi nesigur pe el, dându-i senzaţia de saturaţie şibună dispoziţie. Asemenea pişcoturi avem peste tot în ţară, dar parcăatât de rumene şi aromate ca la Botoşani, nu sunt. De ce oare?
SCRIE SCRIITORUL: Minciună trandafirie cu acorduri false
Se confirmă faptul că dl Victor Ponta nu le are cu acordurile; acordulcu FMI e în aşteptare, acordul cu Uniunea Europeană e în piuneze. Deasemenea, acordul cu poporul, plin de promisiuni, din timpul campanieidin 2012, a fost spulberat de multişor timp, şi văd că la Botoşani, înpremieră naţională, a spulberat şi acordul cu limba română.
doue Alexa scrie si despre jigoodiile din PSD Btosani,Porariuc si toata org.municipalail vor se pe Ivan, acum se dau reformatori, nu mai vor cu Ponta
25 ianuarie 2015, 13:38
Domnule jurnalist va felicit pentru imaginatia cu care descrieti parvenitul. Omul asta face de ras chiar si prostia , nu doar partidul. Ghinionul lui ca a fost condamnat, altfel era al nostru, ca nu mai scapam de jigodie.
24 ianuarie 2015, 04:20
FOAIE VERDE DE RAHAT,OMUL S-A SACRIFICATPRECUM PORCUL DIN COTETPENTRU NOI SI-A NOST JUDET
23 ianuarie 2015, 11:55
Extrem de adevarat!!! Felicitari Scriitorule!
23 ianuarie 2015, 10:00
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.6 o C
Dorohoi
16.4 o C
Bucecea
18.6 o C
Darabani
15.7 o C
Saveni
16.5 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.