Scrie scriitorul
SCRIE SCRIITORUL după alegerile din PNL Botoşani : Băieţi de Gaşcă
De aceea copiii roiau pe lîngă el. Toţi aveau cîte o sticluţă la ei, gata să stea la coadă să o umple cu pipi de balaur. Şi o punguţă, pentru bombonele. Era cel mai curat suc din lume, fără pic de chimicale
balaurul de la PNL Botosani

Titlul textului de faţă mi-a fost sugerat de prezenţa scriitorului Dan Lungu la Primăria Botoşani, lucru ce s-a întâmplat cu vreo 3 săptămâni în urmă. Domnia sa are un volum de poveşti cu tâlc intitulat „Băieţi de gaşcă”, apărut în 2005 la Editura „Polirom” din Iaşi .Dan Lungu a bătut la uşa edililor botoşăneni pentru găsirea unui spaţiu pentru a fi destinat unui muzeu al comunismului. Cum era şi firesc scriitorul  a fost întâmpinat de  Viorel Iliuţă, diriguitorul oficial al problemelor culturale din municipiu. Domnul   viceprimar s-a arătat interesat de proiectul lui Dan Lungu promiţând sprijin total în găsirea unei …locaţii. Atenţie, sensul cuvântului „locaţie” nu este cel deja încetăţenit, utilizat în sens greşit în limbajul curent, are un cu totul alt înţeles! Iniţiativa lui Dan Lungu merită într-o oarecare măsură salutată, n-ar fi  lipsit de interes ca monstruozitatea arhitectonică comunistă care găzduieşte Consiliul Judeţean şi Prefectura să fie destinată unui astfel de muzeu. Poate că ar da bine ca în Piaţa Primăriei, care geme cu maşini de lux, să apară câteva statui cu chipurile killerilor roşii ce ne-au terorizat părinţii şi pe mulţi  dintre noi. Sunt convins, capul lui Iulian Ploştinaru, ultimul prim-secretar PCR al judeţului, turnat în bronz,  ar produce nostalgii unor politicieni botoşăneni, am putea vedea şi lacrimi pe obrăjorii lui Niţura, Codreanu sau Jităraşu. Şi nu numai.
Îl atenţionez pe domnul Viorel Iliuţă că aproximările nu-şi prea găsesc locul în momentul când îmbraci ţinută oficială. În declaraţia domnie sale sunt câteva „scăpări” în ce-l priveşte pe scriitorul Dan Lungu. De puţin timp prozatorul botoşănean ocupă funcţia de director al Muzeului Literaturii Române-Iaşi, fiind în acelaşi timp şi conferenţiar la catedra de sociologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, nicidecum nu este directorul Filialei Uniunii Scriitorilor Iaşi. Preşedintele filialei moldave este poetul şi eseistul Cassian Maria Spiridon. E drept, şi domnia sa are legături strânse cu aceste ţinuturi. Suntem botoşăneni, patriotismul local uneori dă bine, cu toţii trebuie să fim mândri pentru realizările unor oameni  plecaţi de pe aceste meleaguri, dar parcă adevărul are mai multă importanţă. Domnul Viorel  Iliuţă afirmă că Dan Lungu este „cel mai tradus scriitor român în străinătate şi cu un scriitor din Bucureşti”. Da, Dan Lungu este într-adevăr unul dintre cei mai traduşi scriitori români contemporani,  iar scriitorul de la Bucureşti căruia  domnul viceprimar  i-a uitat numele este Mircea Cărtărescu, cel care a fost foarte aproape anul trecut de obţinerea Premiului Nobel. La fel de traduşi precum cei doi sunt şi alţi zeci de scriitori, vreau să-i amintesc doar pe Gabriela Adameşteanu, Florina Ilis, Doina Ruşti, Radu Aldulescu, Ioan Groşan, Florian Filip,Nichita Danilov, Petre Cimpoieşu. Dan Lungu e un prozator remarcabil, i-am citit cam toate cărţile, am şi scris în diverse reviste literare despre romanele sale, chiar şi despre volumul de povestiri „ Băieţi de gaşcă” la care fac referire în acest text.
Am să mă opresc asupra unui scurt fragment dintr-o povestire de Dan Lungu care bate bine cu atmosfera din gaşca liberalilor botoşăneni, din care face parte şi domnul viceprimar. Deh, băieţi de gaşcă sunt peste tot pe scena politică! E posibil ca mulţi dintre cititorii noştri să facă unele asemănări între personajele fantastice ale prozatorului botoşănean şi unii dintre politicienii votaţi pe 9 decembrie. Spre a vă veni în ajutor pentru recunoaşterea lor, voi face , pe final, o simplă precizare: Era un balaur bun şi blând, dar care noaptea nu dormea în oraş, ci pe un imaş de la margine. Asta fiindcă avea polipi şi sforăia aşa de tare, că ar fi spart geamurile la oameni. Şi în tinereţe, îţi imaginezi, la atîtea capete sforăia şi mai tare... El era foarte iubit de oameni, dar mai ales de copii . Că în aşa fel l-a făcut Dumnezeu pe balaurul ăsta, că în loc de pipi făcea suc şi în loc de caca făcea bombonele. De aceea copiii roiau pe lîngă el. Toţi aveau cîte o sticluţă la ei, gata să stea la coadă să o umple cu pipi de balaur. Şi o punguţă, pentru bombonele. Era cel mai curat suc din lume, fără pic de chimicale. Şi cele mai dulci şi mai neotrăvitoare bombonele din lume. Se încăierau copiii de la ele. Numai că, într-o zi, balaurul nostru a dispărut. Cu toţii au crezut că-i bolnav. L-au căutat pe imaş, dar nu era nicăieri. Atunci s-a zvonit că l-ar fi luat un om rău, care voia să se privatizeze, să-şi facă o fabrică de sucuri şi bombonele. Îi dădea la balaur iarbă şi apă, ca la vacă, şi scotea numai bunătăţuri. Copiii s-au adunat într-o ceată şi au început să-l caute tot oraşul. Mai ales prin subsoluri, pe unde umblă oamenii răi. Dar, oricît s-au străduit ei, nu l-au dibuit pe hoţoman, care era mai şmecher ca ei. Pînă la urmă, balaurul s-a salvat singur. Fiindcă, de supărare, nu voia să mănînce nimic şi nici să bea nimic... Aşa că omul rău nu avea ce să vîndă şi i-a dat drumul. Şi toţi copiii au fost fericiţi că au fost aşa de curajoşi şi că puteau umbla iar după balaurul cel moşneag...
PS. Imaginaţi-vă balaurul  în persoana liderului liberalilor botoşăneni  iar copiii fiind  trepăduşii din jurul lui, nu-i nevoie să-i numesc, sunt cei ce-i duc trena zi de zi.
Lucian ALECSA
CITEŞTE ŞI:
Ţurcanii, eroi pentru Verginel,Costel&Viorel: nemţi ţintaşi&mă bucur că-s probleme în ţară
 Sorescu şi Grigoraş, cei mai votaţi vicepreşedinţi – LISTA BPL al PNL Botoşani
SCRIE SCRIITORUL despre căpriţe şi revelioane: Puţin din toate, nimic de durată
După ce-a fost ales, Klaus Iohannis a făcut un singur lucru bun: areîntregit imnul naţional. Nu-i nici o glumă! La Palatul Victoria, decând a ajuns Victor Ponta premier, „Deşteaptă-te, române!”, s-a intonatfără o strofă. Până şi cântăreţul Marcel Pavel a dezvăluit că a fostobligat de şefii PSD,  ca în faţa câtorva zeci de mii de români, peNaţional Arena, să mutileze imnul naţional.
SCRIE SCRIITORUL: Pluguşor cu politicieni, între măgari, gâsculiţe, penali şi strigoi
Aho, Aho, politicieni fârtaţimincinoşi şi deocheaţimâine anul se-nnoieştegogoaşa se râncezeşte 
SCRIE SCRIITORUL despre crăciuniţele din politică şi... Pufoşii noştri parlamentari
Aleşii noştri, stăpânii noştri! Toţi sunt pufoşi şi zgomotoşi de spuică-s ursuleţi de pluş numai buni pentru a fi făcuţi cadouri copiilor,acum,  în prejma sărbătorilor, pentru a fi niţel smotociţi. La cât demult se zbat în Parlament pentru a le fi doar lor bine, aleşii noştrimerită tot… respectul nostru şi al urmaşilor noştri.
SCRIE SCRIITORUL despre plata ca la bordel : Coada pisoiului Victor Viorel şi alte cozi de topor
Pisoiul roşu Victor Viorel Ponta a ieşit ciufulit şi cu codiţa întrepicioare din alegerile pentru Cotroceni, asta după ce s-a linguşit caultimul laş pe lângă pensionari şi alte categorii defavorizatepromiţându-le lapte şi miere pentru  următorii 5 ani.
SCRIE SCRIITORUL despre trăiască România dodoloață și alegerile din Republica Moldova
Afirmaţia îi aparţine poetului Lucian Blaga, participant activ  laMarea Unire de la Alba Iulia de pe 1 Decembrie 1918.  În mileniul trei oreîntregire naţională se poate face şi prin extinderea circumferinţelorcercului ce include o etnie. Ştiu, e dureros pentru părinţi, dar celmai românesc îndemn pentru o familie de moldoveni este:”Lăsaţi-vă copiiisă plece de acasă!”.
SCRIE SCRIITORUL despre : Jungla politică și pădurea carpatină   
În jungla politicii e aidoma ca-n pădurile noastre carpatine, suntanimale şi animăluţe care,  chiar de-şi schimbă ciclic părul, năravurilele rămân constante. Acum, când iarna bate la uşă şi ţărişoara noastrădragă abia a ieşit din febra alegerilor prezidenţiale, e timpul sătragem cu privirea în toate direcţiile şi să privim cu luciditate spreviitor. După câteva luni de huzur,  cu tot felul de  praznice şi pomeni,a început să sufle peste ţară un vântişor ce anunţă vremuri de criză. 
SCRIE SCRIITORUL un basm de la Dorohoi: Doly cel voinic şi căpuşele de aur
A fost odată ca niciodată, dacă n-ar fi, nu s-ar  povesti. Nu cu mulţiani în urmă, pe când democraţia abia de făcea ochi, apăru, ca prinminune, pe meleagurile Dorohoiului un voinic în ale politicii, toţiconcitadinii săi au început să-l vadă ca pe un viteaz, exclamând întaină că în momentul când Doly, aşa era dezmierdat de cei apropiaţi, vaajunge măricel, se va mândri ţara cu el, iar pe albia Buhaiului va curgedoar lapte, miere şi lovele. Ce mai, tânărul june de Dorohoi eraperceput, de mulţimea sictirită de poveştile băsiste, ca un profet!
SCRIE SCRIITORUL despre David și Goliat & Ponta care s-a prăbușit ca un monstru cu picioarele de lut    
Orice bun creştin ştie despre mitul lui David şi Goliat, despre triumfulomului obişnuit asupra unui gigant. Asta s-a întâmplat şi duminică pescena noastră politică. Este de ajuns să facem un exerciţiu deimaginaţie spre a vedea asemănarea dintre cele două tablouri.
SCRIE SCRIITORUL despre anul alegerilor fierbinți în Europa de Est : Voința poporului mai puternică decât armata rusă  
În acest an estul Europei s-a confruntat şi încă se confruntă cu alegerifierbinţi. După episodul „Maidan”de la Kiev şi după călcarea Crimeii decătre cizma bolşevică, Ucraina s-a confruntat cu două rânduri dealegeri; pentru preşedinte şi, de curând, alegeri parlamentare. Înmai, Petro Poroşenko a fost ales din primul tur de scrutin preşedinte alUcrainei, acest aspect reprezentând o victorie clară apro-occidentalilor.
inpuff.ro
Loading...
SCRIE SCRIITORUL despre wrestling politic cu damf Dâmbovițean
Până se deschid urnele, sondajele primează. Înpreziua alegerilor conştiinţa cetăţeanului, obosită şi hăituită deatâtea impulsuri şi provocări, intră într-o perioadă de limpezire,uşor-uşor ceaţa dispare, în prim plan apar buletinul de vot şi urna.Prin minte încep să i se succeadă imaginile şi vocile celor care i-auîncântat auzul cu tot felul de promisiuni, toate halucinante în felullor.
SCRIE SCRIITORUL despre prostime și fiorul național: Stă doar într-un singur testicul
Pe românul oropsit nimic nu-l unge mai mult la suflet decâtnaţionalismul agresiv. Românaşului,  când îl trec fiorii şi când i seface pielea ca de găină,  simte că întinereşte; uită de foame şi sete,glandele lacrimogenii îi intră în funcţie, brusc, i se umezesc obrăjoriistafidiţi de necazuri.
SCRIE SCRIITORUL: Deshumarea agentului 007 PSD
Victor Ponta se agaţă de artişti precum scaiul pe blana oii. Înainte dedecernarea Premiului Nobel pentru Literatură, candidatul PSD-ului pentruCotroceni a dat să-l încurajeze pe Facebook pe Mircea Cărtărescu,candidat cu mari şanse la râvnitul premiu, conform caselor de pariuriliterare. Răspunsul scriitorului a venit prompt, plin de lehamite şisictir faţă de premierul plagiator.
SCRIE SCRIITORUL despre prea mulți și... prea mincinoși
Salata autumnală a fatidicului an 2014 e una politică, garnisită cuminciuni de tot felul, pentru toate gusturile şi pentru toatecategoriile de românaşi, de aici sau de pretutindeni. Sunt deshumate totfelul de slogane, unele de-a dreptul hazlii, care dădeau bine acum douădecenii şi mai bine, pe când democraţia noastră orbecăia sub lămpaşeleminerilor lui Miron Cosma, iar tovarăşul Ion Iliescu îi înfiera cumânie proletară pe destabilizatorii de ţară  Ion Raţiu şi pe CorneliuCoposu,  acuzându-i ca făcând jocurile agenturilor străine.
SCRIE SCRIITORUL despre cum eșuează un neamț
Cine nu-şi aminteşte de spumoasele  poveşti cu un neamţ alecandidatului PSD pentru Primăria Botoşani, Ovidiu Portariuc .  Peatunci, părea  un june social democrat ascultător,  cu temele făcute lazi, cu mintea igienizată, nevirusată de gogomăniile lui Costică Macaleţişi Gheorghe Marcu.
Loading...
SCRIE SCRIITORUL despre Toamna papagalilor: Îţi dau zile de la mine / votul vostru mi se cuvine
Toamna e anotimpul numărării bobocilor şi recoltării roadelor. În România se întâmplă şi unele lucruri trăsnite, odată la doi, trei sau patru ani toamna se numără voturile. Când ceaţa începe să ne estompeze vederea şi când  bruma anunţă frigul, politicienii noştri ne trimit la urne să le… acordăm tot sprijinul.
SCRIE SCRIITORUL: Piesa „Scaunele” în regia lui Ovidiu Portariuc
Piesa „Scaunele” este una dintre capodoperele lui Eugen Ionescu. Mareledramaturg este considerat unul dintre întemeietorii teatruluiabsurdului. De vreo doi ani Victor Ponta a legalizat „politicaabsurdului”. Şi cum toate exprimările pesediste sunt la fel, s-a ajunsca şi la Botoşani să ne lovim zilnic cu tot felul de absurdităţi.
SCRIE SCRIITORUL despre bruma de trădători căzută peste Primărie: Șopârlisme politice și limbaj de lemn, plin de așchii
În pragul toamnei Brumă a depus jurământul de credinţă PSD-ului.Ştim bine că prima brumă afectează frunzele. Iaca, la mulţi dintreconsilieri botoşăneni, în plină şedinţă, le-au picat frunzele rămânândgol-goluţi! Nu în sensul propriu, ci figurat. Cel puţin doi dintre eiar trebui să se ruşineze, să stea ascunşi cel puţin până ce votanţii lorvor uita pentru ce i-au trimis în Consiliul Local.
SCRIE SCRIITORUL despre boala limbii roșii: Politicieni cu fundul în mai multe partide, excitații psihice
Suntem într-un an prost, bine că ne apropiem de sfârşitul lui, seanunţă încă patru luni de foc. Iaca, vitele se îmbolnăvesc de boalalimbii albastre, politicienii de boala limbii roşii! Să venim cu câtevadetalii. Deja, pe teritoriul României, au fost semnalizate decese, înrândul vitelor, cauzate de boala limbii albastre. În judeţul nostru s-a semnalat un caz, iar boala se răspândeşte cu rapiditate.
SCRIE SCRIITORUL despre paharnicul lui Ponta de la Botoşani: Partea plină a paharului gol
Românul va avea trei luni de mari satisfacţii şi împliniri, politicieniinoştri, de la primari la parlamentari, ne vor servi zilnic partea plinăa paharului… gol. Oricum, nu-i constă nimic, aşa că va fi apă… chioarăpentru toată lumea, chiar şi septicii îşi vor putea potoli setea,candidaţi pentru Cotroceni avem din tot spectrul politic; de la mitomanila idealişti, de la băsişti la antenişti, de la ecologişti lanaţionalişti şi nonconformişti.
SCRIE SCRIITORUL despre Pişcotul şi „Pişcoata” din Parlament: Cotu’ şi Pişcotu’, promisiunile şi votul
Pişcotul politic e un produs umanoid, pufos, ca o gogoaşă alungită,făcut din minciuni şi vorbe goale, care se umflă în sucul gândiriielectorului flămând şi nesigur pe el, dându-i senzaţia de saturaţie şibună dispoziţie. Asemenea pişcoturi avem peste tot în ţară, dar parcăatât de rumene şi aromate ca la Botoşani, nu sunt. De ce oare?
Balaurul de la CJ e ud la fund de cand Judele e sub vizorul DNA.
15 aprilie 2013, 18:25
Domnule Lucian Alecsa ati fost prost informat de catre...stim noi cine...! Si in plus vad ca aberati din plin. Acel scriitor din Bucuresti este cunoscut de catre viceprimarul Viorel Iliuta si nici pe de parte nu este Mircea Cărtărescu. O ASTFEL DE DEZINFORMARE NU ESTE PERMISA!!! Acel scriitor este Constantin Iftime, despre care domnul viceprimar a pomenit cunoscutilor si chiar si pe pagina dumnealui de facebook. Iar despre folosirea cuvantului "locatie", de catre domnul viceprimar Iliuta, ce dovada aveti? Exista vreo inregistrare? Sau doar un articol din ziar in care ziaristul respectiv ar fi putut gresi...sa nu uitam ca, greseala este omeneasca, domnule Alecsa! Asa ca aveti o scuza pentru EROAREA de articol pe care ati scris-o! Si totusi...
15 aprilie 2013, 14:17
Si cum mai baiatule,asta e unu' din cei mai tradusi scriitori?cu asta ar trebui sa ne mandrim noi?unu'care povesteste cum se caca balaurii bomboane si cum se pise,suc?si inca,"ecologic""bio"?bai voi sunteti nebuni?
15 aprilie 2013, 13:40
Si articolul asta v-a scos de o pizza in oras?:)))
15 aprilie 2013, 12:07
ai uitat sa-i amintesti pe PSD-isti...sau ei au sugerat scrierea acestui articol?!?
15 aprilie 2013, 11:14
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”În această noapte, la Otopeni, am căutat o soluție pentru 36 de cetățeni din Sri Lanka aflați, până de curând, în contract de muncă cu un angajator din Botoșani. Dincolo de proceduri și decizii de care ne vom ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8415 lei
USD
Dolarul SUA
4.4172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5621 lei
GBP
Lira sterlină
5.4384 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1021 lei
XAU
Gramul de aur
244.5322 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2505 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3855 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9233 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1787 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.