Scrie scriitorul
SCRIE SCRIITORUL : Ruşine să vă fie
Dă din coate, din pungă şi din gură, doar-doar s-o găsi cineva să-l ia în seamă. Şi-a cumpărat diplome de poet cu nemiluita de pe la tot felul de festivaluri de amatori. Cum dă peste un naiv cu funcţie, cum se dă poet de curte îmbuibându-i capul cu fel de fel de dedicaţii …poetice. Atenţie, un nagâţ, oricât s-ar umfla în pene, nu poate niciodată ajunge vultur!

rusine sa va fie zilele eminescu


Premiul „Mihai Eminescu” de la Botoşani, ce se decernează an de an pe 15 Ianuarie, este cel mai râvnit premiu de poezie din România. Notorietatea de care se bucură în rândul breslei scriitoriceşti, şi nu numai, ţine în primul rând de seriozitatea organizatorilor. Regulamentul e cât se poate de profesionist făcut, în cei 23 de ani nu s-au făcut compromisuri, chiar dacă au existat nenumărate presiuni, şi încă există, din partea unor amatori locali cu ifose de mari poeţi. Juriul e ales pe o perioadă de zece ani, este format doar din personalităţile de prim rang ale criticii româneşti. Primul preşedinte, şi unul dintre iniţiatorii acestui premiu, a fost regretatul critic literar Laurenţiu Ulici. După moartea lui, onoarea i-a revenit academicianului, criticului şi istoricului literar Nicolae Manolescu. Premianţii de până acum sunt nume mari ale poeziei noastre contemporane, mulţi dintre ei fiind nominalizaţi la Premiul „Nobel”, este de ajuns să-i amintim pe Ştefan Augustin Doinaş, Mircea Ivănescu sau, mai recent, pe Ana Blandiana. Am făcut acest scurt excurs  în istoria acestui premiu pentru a tăia piuitul unor amatori ce vor să dea buzna pe uşa din spate a evenimentului şi să-şi expună… bicepşii poetici.
CITEŞTE ŞI:
 Blasfemie cu blană în fruntea judeţului
Fundaţia „Hyperion-caiete botoşănene” şi Primăria Botoşani sunt organizatorii acestor manifestări de la Botoşani de pe 15 Ianuarie. Drept răsplată pentru importanţa acestui premiu, cât şi pentru evenimentele ce au avut loc de-a lungul timpului la Botoşani şi în ţară, Ministerul Culturii, din perioada pe când era condus de un autentic om de cultură şi nu de un Gigel, în persoana lui Theodor Paleologu, a decretat ca 15 Ianuarie să rămână „Ziua Culturii Naţionale”. Pentru respectul de care se bucură această zi din partea iubitorilor de frumos, e bine să se dea şi de această dată dovadă de profesionalism în organizarea manifestărilor, orice tentă amatoristică ne aruncă-n derizoriu. Zilele trecute domnul primar, prin şefa sa de cabinet, a înaintat o adresă neoficială către Fundaţia „Hyperion” cu invitaţii pe care şi-i doreşte la acest eveniment. Aspect îndreptăţit, dacă ţinem cont de faptul că Primăria Botoşani e unul dintre organizatori. Lista cuprinde două secţiuni; una include numele câtorva dintre laureaţii mult râvnitului premiu, unde apare şi actorul Ion Caramitru, iar cea de-a doua listă cuprinde „invitaţii de onoare”. Oricum, premianţii sunt invitaţi an de an de către Fundaţia „Hyperion” şi Uniunea Scriitorilor din România. Mă bucur că dl primar şi ai săi consilieri s-au gândit la câteva nume sonore ale vieţii literare de dincolo de Prut, e vorba de academicienii Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija, care de curând au devenit şi cetăţeni de onoare ai municipiului nostru, dar am rămas pur şi simplu interzis să-i văd drept invitaţi de onoare şi pe câţiva dintre scriitorii botoşăneni.
Nu văd nici o logică, oricum scriitorii botoşăneni sunt prezenţi an de an la eveniment. De asemenea, sunt aşteptaţi de fiecare dată să dea o mână de ajutor organizatorilor. Poetul Dumitru Ţiganiuc, fără a fi întrebat, a fost trecut pe această listă. Sunt convins, domnia sa se simte cu mult mai lejer în rândul poeţilor decât ca invitat de onoare al oficialilor Primăriei. Tot pe lista cu pricina apare şi poeta botoşăneancă Lucian Olaru Nenati. Da, în cazul domniei sale situaţia e ceva mai delicată. Poeta se consideră de-o bună bucată de vreme „logodnica astrală a lui Eminescu”, e într-un permanent dialog ocult cu marele poet, sunt momente când pică în transă fredonând cu glasu-i de privighetoare, pentru sine şi pentru alţii, cântecele ce-i plăceau poetului pe când era pământean. Probabil că iniţiatorii acestei liste au considerat ca benefică aducerea domniei sale cu picioarele pe pământ chiar de ziua naşterii inegalabilului Eminescu. Zău, pentru a-i aureola genialitatea doamnei Lucian Olaru Nenati, prilej mai nimerit decât acesta, nici că se putea găsi. Un alt nume de botoşănean ce apare pe lista de onoare a Primăriei este cel al lui Dorel Gaftoneanu. Acest versificator este în stare să-l cumpere şi pe necuratul,   numai pentru a ieşi în faţă. Dă din coate, din pungă şi din gură, doar-doar s-o găsi cineva să-l ia în seamă. Şi-a cumpărat diplome de poet cu nemiluita de pe la tot felul de festivaluri de amatori. Cum dă peste un naiv cu funcţie, cum se dă poet de curte îmbuibându-i capul cu fel de fel de dedicaţii …poetice. Atenţie, un nagâţ, oricât s-ar umfla în pene, nu poate niciodată ajunge vultur!
VEZI ŞI:
 Slujbă religioasă pentru Eminescu la Uspenia cu ploaie de oficiali: FOTOGALERIE
Înclin să cred că domnii de la Primărie, începând cu primul edil al municipiului şi terminând cu ai lui consilieri pe probleme de cultură nu sunt conştienţi de importanţa acestor evenimente şi nici nu au proprietatea valorilor literare, nu-i poţi pune pe picior de egalitate pe academicienii Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija cu Dorel Gaftoneanu. E de-un ridicol impardonabil.
Numai fasoane şi tromboane, nimic sănătos în conducerea Primăriei, vorba aia: după sac şi petic!
Lucian ALECSA
[[banner]]

SCRIE SCRIITORUL despre căpriţe şi revelioane: Puţin din toate, nimic de durată
După ce-a fost ales, Klaus Iohannis a făcut un singur lucru bun: areîntregit imnul naţional. Nu-i nici o glumă! La Palatul Victoria, decând a ajuns Victor Ponta premier, „Deşteaptă-te, române!”, s-a intonatfără o strofă. Până şi cântăreţul Marcel Pavel a dezvăluit că a fostobligat de şefii PSD,  ca în faţa câtorva zeci de mii de români, peNaţional Arena, să mutileze imnul naţional.
SCRIE SCRIITORUL: Pluguşor cu politicieni, între măgari, gâsculiţe, penali şi strigoi
Aho, Aho, politicieni fârtaţimincinoşi şi deocheaţimâine anul se-nnoieştegogoaşa se râncezeşte 
SCRIE SCRIITORUL despre crăciuniţele din politică şi... Pufoşii noştri parlamentari
Aleşii noştri, stăpânii noştri! Toţi sunt pufoşi şi zgomotoşi de spuică-s ursuleţi de pluş numai buni pentru a fi făcuţi cadouri copiilor,acum,  în prejma sărbătorilor, pentru a fi niţel smotociţi. La cât demult se zbat în Parlament pentru a le fi doar lor bine, aleşii noştrimerită tot… respectul nostru şi al urmaşilor noştri.
SCRIE SCRIITORUL despre plata ca la bordel : Coada pisoiului Victor Viorel şi alte cozi de topor
Pisoiul roşu Victor Viorel Ponta a ieşit ciufulit şi cu codiţa întrepicioare din alegerile pentru Cotroceni, asta după ce s-a linguşit caultimul laş pe lângă pensionari şi alte categorii defavorizatepromiţându-le lapte şi miere pentru  următorii 5 ani.
SCRIE SCRIITORUL despre trăiască România dodoloață și alegerile din Republica Moldova
Afirmaţia îi aparţine poetului Lucian Blaga, participant activ  laMarea Unire de la Alba Iulia de pe 1 Decembrie 1918.  În mileniul trei oreîntregire naţională se poate face şi prin extinderea circumferinţelorcercului ce include o etnie. Ştiu, e dureros pentru părinţi, dar celmai românesc îndemn pentru o familie de moldoveni este:”Lăsaţi-vă copiiisă plece de acasă!”.
SCRIE SCRIITORUL despre : Jungla politică și pădurea carpatină   
În jungla politicii e aidoma ca-n pădurile noastre carpatine, suntanimale şi animăluţe care,  chiar de-şi schimbă ciclic părul, năravurilele rămân constante. Acum, când iarna bate la uşă şi ţărişoara noastrădragă abia a ieşit din febra alegerilor prezidenţiale, e timpul sătragem cu privirea în toate direcţiile şi să privim cu luciditate spreviitor. După câteva luni de huzur,  cu tot felul de  praznice şi pomeni,a început să sufle peste ţară un vântişor ce anunţă vremuri de criză. 
SCRIE SCRIITORUL un basm de la Dorohoi: Doly cel voinic şi căpuşele de aur
A fost odată ca niciodată, dacă n-ar fi, nu s-ar  povesti. Nu cu mulţiani în urmă, pe când democraţia abia de făcea ochi, apăru, ca prinminune, pe meleagurile Dorohoiului un voinic în ale politicii, toţiconcitadinii săi au început să-l vadă ca pe un viteaz, exclamând întaină că în momentul când Doly, aşa era dezmierdat de cei apropiaţi, vaajunge măricel, se va mândri ţara cu el, iar pe albia Buhaiului va curgedoar lapte, miere şi lovele. Ce mai, tânărul june de Dorohoi eraperceput, de mulţimea sictirită de poveştile băsiste, ca un profet!
SCRIE SCRIITORUL despre David și Goliat & Ponta care s-a prăbușit ca un monstru cu picioarele de lut    
Orice bun creştin ştie despre mitul lui David şi Goliat, despre triumfulomului obişnuit asupra unui gigant. Asta s-a întâmplat şi duminică pescena noastră politică. Este de ajuns să facem un exerciţiu deimaginaţie spre a vedea asemănarea dintre cele două tablouri.
SCRIE SCRIITORUL despre anul alegerilor fierbinți în Europa de Est : Voința poporului mai puternică decât armata rusă  
În acest an estul Europei s-a confruntat şi încă se confruntă cu alegerifierbinţi. După episodul „Maidan”de la Kiev şi după călcarea Crimeii decătre cizma bolşevică, Ucraina s-a confruntat cu două rânduri dealegeri; pentru preşedinte şi, de curând, alegeri parlamentare. Înmai, Petro Poroşenko a fost ales din primul tur de scrutin preşedinte alUcrainei, acest aspect reprezentând o victorie clară apro-occidentalilor.
inpuff.ro
Loading...
SCRIE SCRIITORUL despre wrestling politic cu damf Dâmbovițean
Până se deschid urnele, sondajele primează. Înpreziua alegerilor conştiinţa cetăţeanului, obosită şi hăituită deatâtea impulsuri şi provocări, intră într-o perioadă de limpezire,uşor-uşor ceaţa dispare, în prim plan apar buletinul de vot şi urna.Prin minte încep să i se succeadă imaginile şi vocile celor care i-auîncântat auzul cu tot felul de promisiuni, toate halucinante în felullor.
SCRIE SCRIITORUL despre prostime și fiorul național: Stă doar într-un singur testicul
Pe românul oropsit nimic nu-l unge mai mult la suflet decâtnaţionalismul agresiv. Românaşului,  când îl trec fiorii şi când i seface pielea ca de găină,  simte că întinereşte; uită de foame şi sete,glandele lacrimogenii îi intră în funcţie, brusc, i se umezesc obrăjoriistafidiţi de necazuri.
SCRIE SCRIITORUL: Deshumarea agentului 007 PSD
Victor Ponta se agaţă de artişti precum scaiul pe blana oii. Înainte dedecernarea Premiului Nobel pentru Literatură, candidatul PSD-ului pentruCotroceni a dat să-l încurajeze pe Facebook pe Mircea Cărtărescu,candidat cu mari şanse la râvnitul premiu, conform caselor de pariuriliterare. Răspunsul scriitorului a venit prompt, plin de lehamite şisictir faţă de premierul plagiator.
SCRIE SCRIITORUL despre prea mulți și... prea mincinoși
Salata autumnală a fatidicului an 2014 e una politică, garnisită cuminciuni de tot felul, pentru toate gusturile şi pentru toatecategoriile de românaşi, de aici sau de pretutindeni. Sunt deshumate totfelul de slogane, unele de-a dreptul hazlii, care dădeau bine acum douădecenii şi mai bine, pe când democraţia noastră orbecăia sub lămpaşeleminerilor lui Miron Cosma, iar tovarăşul Ion Iliescu îi înfiera cumânie proletară pe destabilizatorii de ţară  Ion Raţiu şi pe CorneliuCoposu,  acuzându-i ca făcând jocurile agenturilor străine.
SCRIE SCRIITORUL despre cum eșuează un neamț
Cine nu-şi aminteşte de spumoasele  poveşti cu un neamţ alecandidatului PSD pentru Primăria Botoşani, Ovidiu Portariuc .  Peatunci, părea  un june social democrat ascultător,  cu temele făcute lazi, cu mintea igienizată, nevirusată de gogomăniile lui Costică Macaleţişi Gheorghe Marcu.
Loading...
SCRIE SCRIITORUL despre Toamna papagalilor: Îţi dau zile de la mine / votul vostru mi se cuvine
Toamna e anotimpul numărării bobocilor şi recoltării roadelor. În România se întâmplă şi unele lucruri trăsnite, odată la doi, trei sau patru ani toamna se numără voturile. Când ceaţa începe să ne estompeze vederea şi când  bruma anunţă frigul, politicienii noştri ne trimit la urne să le… acordăm tot sprijinul.
SCRIE SCRIITORUL: Piesa „Scaunele” în regia lui Ovidiu Portariuc
Piesa „Scaunele” este una dintre capodoperele lui Eugen Ionescu. Mareledramaturg este considerat unul dintre întemeietorii teatruluiabsurdului. De vreo doi ani Victor Ponta a legalizat „politicaabsurdului”. Şi cum toate exprimările pesediste sunt la fel, s-a ajunsca şi la Botoşani să ne lovim zilnic cu tot felul de absurdităţi.
SCRIE SCRIITORUL despre bruma de trădători căzută peste Primărie: Șopârlisme politice și limbaj de lemn, plin de așchii
În pragul toamnei Brumă a depus jurământul de credinţă PSD-ului.Ştim bine că prima brumă afectează frunzele. Iaca, la mulţi dintreconsilieri botoşăneni, în plină şedinţă, le-au picat frunzele rămânândgol-goluţi! Nu în sensul propriu, ci figurat. Cel puţin doi dintre eiar trebui să se ruşineze, să stea ascunşi cel puţin până ce votanţii lorvor uita pentru ce i-au trimis în Consiliul Local.
SCRIE SCRIITORUL despre boala limbii roșii: Politicieni cu fundul în mai multe partide, excitații psihice
Suntem într-un an prost, bine că ne apropiem de sfârşitul lui, seanunţă încă patru luni de foc. Iaca, vitele se îmbolnăvesc de boalalimbii albastre, politicienii de boala limbii roşii! Să venim cu câtevadetalii. Deja, pe teritoriul României, au fost semnalizate decese, înrândul vitelor, cauzate de boala limbii albastre. În judeţul nostru s-a semnalat un caz, iar boala se răspândeşte cu rapiditate.
SCRIE SCRIITORUL despre paharnicul lui Ponta de la Botoşani: Partea plină a paharului gol
Românul va avea trei luni de mari satisfacţii şi împliniri, politicieniinoştri, de la primari la parlamentari, ne vor servi zilnic partea plinăa paharului… gol. Oricum, nu-i constă nimic, aşa că va fi apă… chioarăpentru toată lumea, chiar şi septicii îşi vor putea potoli setea,candidaţi pentru Cotroceni avem din tot spectrul politic; de la mitomanila idealişti, de la băsişti la antenişti, de la ecologişti lanaţionalişti şi nonconformişti.
SCRIE SCRIITORUL despre Pişcotul şi „Pişcoata” din Parlament: Cotu’ şi Pişcotu’, promisiunile şi votul
Pişcotul politic e un produs umanoid, pufos, ca o gogoaşă alungită,făcut din minciuni şi vorbe goale, care se umflă în sucul gândiriielectorului flămând şi nesigur pe el, dându-i senzaţia de saturaţie şibună dispoziţie. Asemenea pişcoturi avem peste tot în ţară, dar parcăatât de rumene şi aromate ca la Botoşani, nu sunt. De ce oare?
Marin Toma- Poetul dorului şi al iubirii eterne”Mărturisiri de suflet,,Voi n-aveţi dreptul!Voi n-aveţi dreptulSă-mi vindeţi steleleCare răsar de milioane de aniPe cerul scumpAl patriei mele.O vreau pe fiecare înapoiPentru poporul meuCare doreşte să mai existe milioane de ani.Şi pentru fiecare stea vândutăSă daţi socoteală neamuluiDe care voi v-aţi lepădat.Am să vă urmăresc şi de dincolo de noriŞi nu voi ierta pe niciunul dintre voi!Voi n-aveţi dreptulSă-mi vindeţi cerul seninAl patriei meleUnora ce vor să-mi distrugă civilizaţia.Voi n-aveţi dreptulSă-mi vindeţi arcul de munţiDin cuprinsul ţării meleCu minereurile lor de Dumnezeu dăruite.Ei sunt aici de milioane de ani,Să-mi daţi dreptul meu din fiecare rocă,Din fiecare gram de aur, argint, arseniu, titan,molibden, vanadium, nichel, crom, cobalt, galiu.Am să vă urmăresc de dincolo de noriŞi nu voi ierta pe niciunul dintre voi!Voi n-aveţi dreptulSă-mi vindeţi pământulSfânt al patriei mele.Aduceţi înapoi fiecare palmăPentru care strămoşii meiAu luptat dar nu s-au datPe un pumn de arginţi ca voi.Am să vă urmăresc de dincolo de noriŞi nu voi ierta pe niciunul dintre voi!Voi n-aveţi dreptulSă-mi vindeţi apele limpeziAle patriei mele.Nu aveţi dreptul să mi le otrăviţi cu cianuri,Redaţi viaţa subacvatică peştilor, algelor,Am să vă urmăresc de dincolo de noriŞi nu voi ierta pe niciunul dintre voi.Voi n-aveţi dreptulSă-mi fracţionaţi hidraulicSubsolul ţării mele.Voi n-aveţi niciun dreptSă mă hrăniţi cu E-urile EuropeiŞi să-mi clonaţi culturile şi animalele.Am să vă urmăresc de dincolo de noriŞi nu voi ierta pe niciunul dintre voi!Voi n-aveţi dreptul să-mi vindeţiLimba românăOri să vă faceţi stăpâni pe ea.Aduceţi pe primul loc cultura neamului,Sănătatea, educaţia.Poate eu nu voi mai fiDar am să vă urmăresc din ceruriŞi am să mă rog la Bunul DumnezeuSă nu ierte pe niciunul dintre voiŞi nici pe urmaşii urmaşilor voştri!15 februarie 2014MARIN TOMA
18 februarie 2014, 08:58
NU STIAM DE EPISODUL DE MAI SUS SEMNAT LUCIAN ALECSA DESPRE CARE CREDEAM CA SCRIE DOAR DESPRE POLITICA SI OAMENI POLITICI. NU DAU SFATURI, NU MA ERIJEZ IN MARE CUNOSCATOARE, DAR ZECILE DE ANI DE CATEDRA MA MOTIVEAZA SA INTERVIN CU TACT, AICI INCA NU AM INTELES CARE E MOTIVUL DISPUTEI DACA NU E RAUTATEA LA MIJLOC.
10 februarie 2014, 11:07
Marin Toma întreabă:Care ar fi domnule Portariuc ,valoarea unui premiu pentru această poezie a lui Nicuşor Constantinescu şi nu a a celei citite de acest pseudo -poet plin de păcate, cu părul alb căruia ia-ţi pus in buzunar cărămizile cu bani pentru volumul acesta plin de pornografie reluată în seara aceasta la TRV3 de la Iaşi?DOR DE EMINESCUCând Luna se iveşte de sub deal,Ca vatra de jăratic de fierbinteŞi când răsună doină de caval,De plopii fără soț mi-aduc aminte.Când gânditor, la vreme de amurg,Străbat desişul codrilor de-aramă,Prin suflet amintirile îmi curgŞi-n plaiul Ipoteştilor mă cheamă.Când flori de tei, sub raze de Crai nou,Pământu-l troienesc cu tot firescu',Cu paşi smeriţi mă-ndrept către Copou,Căci mi se face dor de Eminescu.Când freamătul de frunză şi izvorÎn tainiţele nopţilor coboară,Pornesc pe căi lactee, călător,Să întâlnesc Luceafărul de seară.Când peste culmi de brazi şi de stejari,Se-arată-n constelaţie Pegasul,Spre lacul încărcat cu nenufari,Eu îmi îndrept şi inima şi pasul.Când mă aplec pe cronicile vechi,La paginile gloriei străbune,Îmi stăruie în ochi și în urechi,Imagini şi ecouri de Rovine.Când valul cristalin, încetişor,Se leagănă în pragul înserării,De Eminescu mi se face dorŞi mă abat la marginile Mării.Cu slova lui adorm la căpătâi,Să-i desluşesc a versului nobleţe,Să retrăiesc iubirile dintâi,Să mă înalţ în culmi de frumuseţe.Aşa precum ne vine de la steaLumini din depărtarea depărtării,Pe Eminescu, chiar şi dacă-am vrea,Nu-l vom putea, vreodată, da uitării.Căci noi suntem, prin Lume, trecători,El, cunoscând atotputernicia,Un astru va rămâne printre sori,De-a pururi cununat cu veşnicia.Nicuşor CONSTANTINESCUNotă: Poezie publicată în ziarul Clopotul nr. 4935 din 14 iulie ’89Oameni buni, nu aş avea nimic împotrivă, că , acest nesăbuit de mare premiu, a intrat în buzunarul acestui scriitor cu păcatele lui, dacă acesta, scria o singură poezie dedicată acestui mare geniu, poet naţional. Atâta timp, cât aceşti optzecişti anchilozaţi şi care au pretenţia că poartă pe umerii lor(zic ei neistoviţi), povara culturii naţionale, nu este şi nu va fi de bun augur nici culturii , nici neamului nostru. Domnule primar Portariuc, cum încurajaţi incultura în oraşul marelui Eminescu şi la propunerea unor gelluiţi aruncaţi cu banii botoşănenilor pe opere de două parale pe care istoria literara le va şterge?. Închideţi acest izvor al risipei pe acesti oameni gelluiţi şi cărţile lor de necitit. Nu vă lăsaţi călcat în picioare de septuagenarii de la Bucureşti ( via Paris), de optuagenarii care nu au dedicat o strofă poetului naţional ,( unii rezervăndu-i un loc în debara!!) Hotărâţi alături de consilierii loiali lui Eminescu un regulament de desfăşurare a acestui concurs care să fie premiat de Primarie şi care să fie oferit poeţilor indiferent de vârstă şi profesie, din toată aceasta Românie ,care, a scris in anul 2014, cea mai frumoasă poezie , o singură poezie şi nu un volum prin tragere la sorţi cum se procedeaza de atâta amar de vreme. Acest premiu să nu mai fie după cum spun,, gurile rele împărţit,, ..(pe sub masă, cu organizatorii)…pe primul loc ştiţi şi dumneavoastră cine se află.Tăiaţi odată această macaroană prea lungă. Sunteti om de-al locului, aţi învăţat la şcoală şi poate aţi recitat din poezile marelui geniu, Nu trebuie să vă înveţe nici un gelluit localnic care a pus mana pe nişte caiete!
30 ianuarie 2014, 19:39
Pe surse, am aflat ca s-a băut si mâncat in numele marelui Mihai Eminescu pina dimineaţa în zori la Memorialul Ipotesti.Nu pun la indoialaă seriozitatea surselor. Deci, M.Eminescu le asigura burdihanul si setea ce le arde gâtlejul si acum si pe mai departe pentru că s-a cerut frăţie si de acum inainte şi primarii nu or veni nici de-acum încolo cu mâna goală aşa cum le-a cerut să nu o facă niciodată marele staroste al acestei satre de scriitori,batjocoritori ai culturii nationale nici el prea limpede în discurs precum si marele premiant de anul acesta.Păcat,păcat de tine omule care ai făcut o singură observaţie pertinentă si anume că,cineva căruia i-a stat în putere, nu a reusit să-i acorde la vremea respectivă o pensie marelui poet!- Dar, vă asigură vouă ,nesătuilor pensii pentu cât ar fi trăit Eminescu şi ar fi creat pentru voi, până azi 15 -16 ianuarie,2014.
17 ianuarie 2014, 22:53
Poftim de vedeţi!!Ce-a ajuns “Romania literara” sub “Niky” Manolescu: “Pula mea si pizda ma-sii”. Patologia intelectuală a conducerii Uniunii Scriitorilor din RomaniaChiar sub ochii lui Nicolae Manolescu, în „România literară”,N. Prelipceanu vulgarizează grosolan şi violează gramaticade Ion SpânuÎn ultimul număr al „României literare”, principala revistă a Uniunii Scriitorilor, directorul de imagine al USR Nicolae Prelipceanu publică exact lîngă editorialul lui Nicolae Manolescu o „poezie” cu accente pornografice! Culmea este că editorialul preşedintelui USR, intitulat „Patologie intelectuală”, este un răspuns voalat la articolele noastre din cotidianul.ro!Aşa-zisul „poem al săptămînii”, publicat în pagina 3, are titlul „Email întîrziat” şi stă alături de editorialul lui Nicolae Manolescu!Textul lui Nicolae Prelipceanu debutează vioi, ca sclipirea din ochii unui bătrîn care şi-a luat pastila de Viagra şi care se teme că soţia va întîrzia pe la fostul amant, ratînd astfel întîlnirea cu minunile medicinei:„şi ce circ ar ieşi dacă ar trebui să transcriu tot ce ne spuneamnoi atunci de mult poate cu mai puţine pula mea şi dă-i în pizda mă-siidar în esenţă cam la fel”.„România literară”, nr. 11, p. 3. Nu ştim dacă titlul lui Manolescu se referă la autorul de alături, care încearcă să-şi aducă aminte de ce avea cîndvaExcitat de erotismul versurilor sale, Prelipceanu scapă din vedere că adverbul „demult” se scrie împreunat atunci cînd se doreşte sensul „odată, cîndva”, şi scrie agramat „de mult”, care iese din logică şi cade peste doar patru cuvinte în „pula mea”, adică într-o vulgaritate unde nu există nici cea mai mică argumentaţie estetică!Modelul îl reprezintă, fără îndoială, proza lui Mircea Cărtărescu, în care acesta scria: „Îmi bag pula în regina Angliei!”, dar şi volumul colectiv al postmoderniştilor Ioana şi Mircea Cărtărtescu, ori Cecilia şi Florin Iaru (Rîpă), care scriau la Tescani: „printr-un straniu efect clitorisul se lungise în penis”. Să ne spună criticul Nicolae Manolescu cine are talentul mai mare!Textul scris de Nicolae Prelipceanu devoalează dimensiunea minoră a telentului său literar, cuvintele scoţînd la suprafaţă doar reziduurile dorinţei autorului de a părea tînăr la frageda vîrstă de 71 de ani. El este un postmodernist întîrziat, înămolit în realităţile socialiste, care caută acum să-şi croiască o jiletcă dizidentă, luptîndu-se cu crucile din cimitir, visînd că luptă cu Conducătorul:„doamne şi ce demodaţi am fi vorbind de rău despre regimşi despre conducător aşa fără curaj între noi în gura mareşi parcă-l văd pe unul (nu vă speriaţi el mai trăieşte o fi pe undeva)întorcîndu-se către vecinul nostru de la o altă masă aplecatsă audă mai binealo domnu’ vedeţi că o să ne cădeţi în pahar şi e păcat e încă plinmai bine bea-l repede şi ţine-l aşa ca să cadă acolo şi să audă clarpentru că raportul oricum n-o să-l mai poată facedin paharul de la masa vecină nu se iese aşa de uşor”.Cu astfel de versuri, la o revistă serioasă, Poşta redacţiei i-ar răspunde sec autorului: „Lăsaţi-vă de poezie şi apucaţi-vă de lucruri mai serioase!”.Totuşi, acestui „poet pornografic”, în „Istoria critică a literaturii române”, Nicolae Manolescu îi consacră un spaţiu mai mare decît lui Nicolae Labiş!Nicolae Prelipceanu este directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor şi redactor şef al revistei „Viaţa Românească”! Aceste amănunte explică şi falimentul Uniunii Scriitorilor, dar şi imaginea sa greţoasă.Nu întîmplător, Uniunea Scriitorilor este văzută din ce în ce mai des ca un harem de cadîne gerontofile.În final, am putea să cităm versul lui Prelipceanu, însă ne gîndim că şi aşa e prea multă pornografie în acest text.Sursa: Cotidianul
11 ianuarie 2014, 22:02
A fost de prost gust sa va luati de LUCIA OLARU SI DE ORICINE ALTCINEVA asta e nivelul publicatiei SI ASTIA SUNT BOTOSINENII!
10 ianuarie 2014, 17:53
Aceiasi gască soiosa veche si apusa de optzecisti, care nu au nimic cu poezia Eminescului.DECI,la plăcinte inainte ,la cultura adevarata repede si voi inapoi.Faceti atunci acest concurs pâna-i faceti pe toti cei ce batjocoresc adevarata poezie cetăteni de onoare.DAR IN PRIMUL RÎND FACETI-L ODATA PE EMINETUL ACESTA DE CĂRTĂRESCU.POATE SCOATETI O HOTARARE DE CONSILIUL CACI CU NOMNALIZARILE VENITE DE la Gll.D,SĂ NU AIBA NICIO SANSĂ NICI ANUL ACESTA PRECUM NU A AVUT NICI ANUL TRECUT.APROPO!dl manolescu a fost declarat până acum ori nominalizat de gll.d?
8 ianuarie 2014, 18:46
Din toate ce am citit aici mai tarziu ca nu am aflat la timp, cel mai lipsit de sens si oribil este jignirea adusa doamnei Nenati pe care oricine din Botosani stie de zeci de ani ca este cu adevarat singurul eminescolog din Botosani ,atestat si demonstrat prin zeci de feluri. A o pune alaturi de multe nume dintre cele pomenite aici si a se referi la ea in acesti termeni de mahala este o rusine pentru cel ce a scris si pentru publicatie.
4 ianuarie 2014, 12:40
Nu vă...contra noului curent care a pornit ca o furtună deasupra Botosaniului.D.M.G-ul a iscat această furtună în literatura voastră optzecistă de doi bani găuriţi şi va spulbera si ultima ramaşiţă din aceasta in următorii cativa ani , cand lichelele care au papat banii publici prin niste caite ori mastodonţi precul Hyperion ce nu poate fi citit decît daca este tinut pe genunchi.Acesta nu se poate citi de la început până la sfarsit chiar intr-o călătorie Botosani-America (chiar de ar avea aeroprt Botosaniul) şi retur Botosani.
2 ianuarie 2014, 18:18
Pe langa calitatea operei sale, apreciez la Dorel discretia, modestia, tenacitatea si neimplicarea in mizeriile politice. Probabil acesta e si motivul pentru care la Botosani nu e "inghitit" de Lucian Alecsa care nu are a face nimic cu ele.
27 decembrie 2013, 17:06
nu sint eu care scriu cu initialele NC sau nicu c si nu ma mai bagati in comentariile voastre idioate stavar in gat de cretini
23 decembrie 2013, 20:47
In urma articolului publicat de catre scriitorul Lucian Alecsa, pe care l-am citit, o parte dintre scriitorii botosaneni mi-au spus ca eu as fi cel care am comentat cu numele Mircea. Nu este adevarat. Intotdeauna imi asum ceea ce scriu. Sunt un colectionar si cititor al cartilor scriitorilor botosaneni. Pozitia mea este neutra . Imi pare nespus de rau cand citesc articole rautacioase la adresa unor scriitori.
23 decembrie 2013, 20:10
Am citit si eu ce a scris,,scriitorul" Intrebarea este: Alecsa este scriitor?Va invit sa-i cititi ,,productiile" , dar si pe ale lui Gaftoneanu, apoi sa comentam pe bune.In al doilea rind, de prea multi ani Dorian face ce vrea el si cum vrea el, dar cu banii nostri, adica ai bugetului local. A venit vremea ca Primaria sa organizeze singura Zilele Mihai Eminescu. Nu cred ca in Botosani nu mai exista nici un carturar sa se ocupe de acest eveniment.
22 decembrie 2013, 19:15
Nu sunt cel care a semnat mai sus comentariu dedicat versificatorului D.G.Nu încurajez epigonii, pastişarii, limbuţii.
22 decembrie 2013, 12:03
POEZIA LOVESTE DIRECT ÎN INIMĂDialog cu poetul LUCIAN ALECSACassian Maria SPIRIDON:Există prietenii în lumea scriitoricească? Care îti sînt prietenii si care inamicii din această atît de inconstantă, mereu fluctuantă lume literară?LUCIAN ALECSA:În lumea scriitoricească există convulsii, dar nu răutăti malefice, există replici dure, dar nu înjunghieri pe la spate, există inconstantă afectivă, dar nu trădare ieftină. Am foarte multi prieteni din toate zonele tării.Inamicii, precum îi numesti tu, nu cred că am prea multi, cu sigurantă există, deocamdată sînt discreti, nimeni nu-i ia locul nimănui în literatură, dacă ai puterea si talentul să-ti personalizezi spatiul dat de Dumnezeu, bine, dacă nu, atunci te absoarbe anonimatul si gata. De multe ori dusmanii pot avea rolul unor fermenti spirituali devenind răul cel mai necesar creatiei. Din cînd în cînd ar trebui să-i căutăm, să-i provocăm să ne irite.Interviu realizat de Cassian Maria SPIRIDON
19 decembrie 2013, 12:35
Esti dus mai DMG! Ia-te de mana cu primarul si cu Lucica si trageti o cantare in centrul vechi pe 15 ianuarie, ca altceva nu stiti sa faceti! Onoarea este recunoscuta de ceilalti nu impusa de unul care a ajuns din intamplare la carma unui oras. Mici de tot va faceti! Are dreptate Alexa: sa va fie rusine!
19 decembrie 2013, 07:30
d-l alexa, primaria pune bani la manifestare asa ca are dreptul sa cheme cativa oameni care au facut cate ceva pentru EMINESCU/ pe langa aceiasi plictisiti care vin de ani buni pe cheltuiala noastra chemati de aici sau din alta parte de g. dorian/ care pe cine vrea si de cine/i place/ asa era pe vremea lui ion ilie/ care a fost schimbat intre timp/v/ati referit la doua persoane/de d/na dr. nenati si de d/l gaftoneanu citesc pe net sau la monitorul/ nu vad sa faca politica de mahala ca dvs/ sper sa nu ma banuiti ca v/as fi jignit/ diferenta de ani si bun simt e prea mare/ nu mi/as permite/ca nu va pot respecta e altceva/
19 decembrie 2013, 00:43
Am fost contactat de cativa confrati care m-au informat despre aparitia unui comentariu,pe aceasta pagina,presupus a-mi apartine datorita coincidentei cu numele "Gabi A".NU SUNT AUTORUL celor scrise.Nu imi dau cu parerea ,in general,niciodata nici despre cine scrie ,nici despre ce sau despre cine se scrie.Asigur de respectul meu si bunele mele intentii pe orice om.Daca a existat vreo intentie rautacioasa din partea cuiva...iarta-l Doamne si bubcura-ne cu pacea Ta!Gabriel Alexe
18 decembrie 2013, 23:04
Mi se pare de prost gust ca o instituţie de administraţie ca Primăria, care numără maidanezii şi boschetarii, să facă ierarhii în domenii în care nu are nici o competenţă - cum ar fi spiritul, arta, poezia; mi se pare de prost gust ca Primăria Botoşani să facă liste cu "invitaţi de onoare" cu botoşăneni când toţi botoşănenii au acelaşi drept de a fi primii participanţi, ei fiind contribuabilii pe seama cărora trăiesc şi fac politică vremelnicii din funcţiile de astăzi. Că Primăria Botoşani poate invita la eveniment pe Preşedintele Românie, Primul-ministru, ministrul culturii, Preşedindele Academiei - asta mi se pare cu adevărat onorabil pentru ambele părţi. Dar Primarul acesta invită şi el pe cei de care e sigur că nu va fi refuzat! Ar fi un gest frumos, nu o spun nici măcar ca sugestie, ca "protagoniştii" acestei polemici să declare public că vor participa la manifestări doar ca botoşăneni şi se lasă păgubaşi de "onoarea" ce le-o dom'primar!
18 decembrie 2013, 21:38
FELICITARI DNEI NENATI SI DNUL GAFTONEANU!!! UITE IN CE HAL A DECAZUT BOTOSANIUL CA AU AJUNS DEALDE UNII CA ACEST ALEXA PE ARE TOTI IL STIU CINE E E SA ATACE CHIAR SI PE CEI CARE FAC TOTUSI CEVA CA POETI
18 decembrie 2013, 17:29
Si eu il apreciez, dar i-am spus ca ar trebui sa nu mai foloseasca dictionarele atunci cand scrie poezie, ca poezia n-are nevoie de cuvinte, de-aia scriu eu scurt. Sa fim seriosi, daca arunci maldare de cuvinte si de nume intr-o versificatie, inseamna ca ai creat poezie? Iar materialul maestrului Alexa e de bun simt daca te gandesti ca Dorel a facut tot posibilul primarul sa emane o lista de onorabili. Hai , mai DMG, scrie si tu asa cat sa aiba omul rabdare sa te citeasca si poate primesti si Nobelul intr-o zi!
18 decembrie 2013, 16:51
Si comentariile anterioare?In special cele cu CV-urile lui Gaftoneanu.Alecsa si Nenati.Asa pentru comparatie si judecata dreapta.
18 decembrie 2013, 12:41
Eu nu pot fi de acord cu acest gen de a face presa -asta e atac la persoananu cred ca balascau va publica asta eu il apreciez ca scriitor pe gafto
18 decembrie 2013, 12:34
Asa e normal sa postati doar comentariile celor care sunt impotriva lui Gaftoneanu.Doar nu o sa-l criticati pe autorul de mazgalituri,fara scoala-activist PCR.Bravo!Trebuie rasplatit efortul drumului pe care il face de la Saveni(ca nu stie sa-si trimita "creatiile" prin e-mail),macar prin a taia comentariile la adresa lui.Ma mir,cum de a fost publicata replica lui Gaftoneanu.
18 decembrie 2013, 11:49
Bre Dorel, ti-am spus-o de zeci de ori ca nu ai sanse sa ajungi scriitor cu dedicatii si uraturi, un pic de talent ai, dar apuca-te de lucruri serioase si nu mai fi asa insistent, oamenii te vor lua in seama daca vor vedea ca ai productie buna. Nimeni nu te crede pe cuvant. Ti-am spus-o si-n cenaclu
18 decembrie 2013, 08:14
Gafto esti un culegator de diplome ciudate si lingi clante de oficiali esti pastor fara ccredinta
18 decembrie 2013, 08:07
Gaftoneanu este un poet de exceptie, un demn urmas al marelui Eminescu.Oricine ii citeste creatiile ramane profund impresionat. Mult succes pe mai departe, Maestre!
18 decembrie 2013, 01:26
Trist cu acest gaftoneanu. Vrea glorie cu orice pret
17 decembrie 2013, 20:52
BAI ALEXA DA ESTI DEPLASAT DE-A BINELEA CU TAMPENIILE TALE
17 decembrie 2013, 20:15
" oamenii mari, discuta idei ;/oamenii mediocrii ,discuta evenimente ;/oamenii mici ,discuta ... oameni."
17 decembrie 2013, 18:23
Gaftonene, te faci de cacao cu ale tale uraturi, dai si lui Turcanu o limba versificata ca imediat te face cetatean de onoare al judetului, nu mai trebuie sa ajungi membru al Uniunii Scriitorilor.
17 decembrie 2013, 16:39
Răspunde scriitorul: Impecabile versurile Poetului Mihai Eminescu în Scrisoarea II:„Noi avem în veacul nostru acel soi ciudat de barzi,/Care-ncearcã prin poeme sã devie cumularzi,/Închinând ale lor versuri la puternici, la cucoane,/Sunt cântati în cafenele si fac zgomot în saloane;/Iar cãrãrile vietii fiind grele si înguste,/Ei încearcã sã le treacã prin protectie de fuste,/Dedicând brosuri la dame a cãror bãrbati ei sperã/C-ajungând cândva ministri le-a deschide carierã./De ce nu voi pentru nume, pentru glorie sã scriu?/Oare glorie sã fie a vorbi într-un pustiu?/Azi, când patimilor proprii muritorii toti sunt robi,/Gloria-i închipuirea ce o mie de neghiobi/Idolului lor închinã, numind mare pe-un pitic./Ce-o besicã e de spumã, într-un secol de nimic./”Aluzii mai mult decât transparente şi la autorul/autorii articolui de mai sus, evident umoristic, scris pe tiparul divide et impera de către mercenar(i) ieftin(i) şi „fără prinţipuri” la comanda… ştim noi cui, nu e aşa? Cum am fost trecut în acest an pe lista invitaţilor la întâlnirea anuală a scriitorilor de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale peste capul… nu ştiu cui, cum îmi apare şi articolul cu dedicaţie! Mulţumiri, aşa-zisule scriitor, mă simt cât se poate de onorat şi flatat să fiu luat în seamă, e o cinste, uite-aşa o să prind şi eu… pohta ce-am pohtit, adică ziua în care şi în orasul nostru albul va fi alb şi negrul va fi negru. Dacă îmi amintesc bine, în continuarea festivităţii în care distinşii oameni de cultură Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija au devenit cetăţeni de onoare ai Botoşaniului, la Sala de marmoră a Teatrului Mihai Eminescu era prezentat volumul dedicat personalităţii unuia dintre promotorii Marii Uniri de la 1918: „Pantelimon Halipa, Apostol al Basarabiei”. Eu, D.M. Gaftoneanu, eram prezent în sală iar d-na Lucia Olaru Nenati făcea parte din prezidiul manifestării alături de eminenţii academicieni şi de profesorii Ion Negrei şi Ion Constantin, dar chiar nu îmi amintesc să te fi văzut vreo secundă printre foarte puţinii veniţi în sală sau pe vreunul dintre apropiaţii aliaţi de conjunctură, lucru care spune multe despre respectul pe care îl ai/aveţi faţă de valoarea invitaţilor menţionaţi, lucru pe care l-am sesizat şi cu ocazia multor altor reuniuni. La fel de bine ştim amândoi că nu crezi o iotă din ce scrii cu un limbaj qvasi-suburban despre dedicaţiile poetice şi premiile cumpărate (sâc!) la concursurile de amatori- ete-na, ce om cu capul pe umeri ar putea crede una ca asta? - iar despre interesanta comparaţie cu nagâţul umflat în pene versus vulturul cu aripi larg deschise în zbor, atenţie, comparaţie cu două sensuri egal posibile, să lăsăm posteritatea să decidă! Cu această strofă: „…Tributari la (re)cunoaşteri, pretinşi alfa şi omega (!)/Care stăpâniţi… succesul! Nu mă simt cu voi colega!/Este vremea înnoirii! Sunt destule adunate!/Faceţi pasul… înainte! Basta, umbre perimate! ”, închei dorindu-ţi cu umor şi fără patimă să aprofundezi versul din scrisoarea eminesciană pomenită înainte de a (mai) scrie neadevăruri crase: „De ce pana mea rãmâne în cernealã, mã întrebi?”. Răutăţi, invidii, lipsă de educaţie, mizerie, caractere mărunte? Nihil novi sub sole!D.M. Gaftoneanu
17 decembrie 2013, 14:35
Draga Dorel,iti doresc sa iei premiul "Mihai Eminescu"(pe langa celelalte),sa se oftice "scriitorul" ."cainele moare de drum lung..."!
17 decembrie 2013, 13:06
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”În această noapte, la Otopeni, am căutat o soluție pentru 36 de cetățeni din Sri Lanka aflați, până de curând, în contract de muncă cu un angajator din Botoșani. Dincolo de proceduri și decizii de care ne vom ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8415 lei
USD
Dolarul SUA
4.4172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5621 lei
GBP
Lira sterlină
5.4384 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1021 lei
XAU
Gramul de aur
244.5322 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2505 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3855 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9233 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1787 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.